06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Wat je doet, is dat iets wat je zelf hebt bepaald of bepaalt iemand anders dat voor jou? Het is belangrijk om je autonomie terug te pakken wanneer jij je comeback moet maken. Het terugpakken van je autonomie gaat om het terugpakken van je leven. Het gaat om geleefd worden of zelf leven.

Daarom is het belangrijk om je autonomie terug te winnen op je werkplek.

De voordelen van autonomie op je werk

Het is erg belangrijk om autonomie te hebben op je werkplek. Dit heeft namelijk een aantal voordelen:

  • Je voelt je veiliger.
  • Je hebt meer eigenwaarde.
  • Je leert meer van je werk.
  • Je voelt je beter.
  • Je bent creatiever.

Uit het onderzoek Designing a safer workplace: Importance of job autonomy, communication quality, and supportive supervisors uit 2001 blijkt dat zelfs in een fabrieksbaan het hebben van autonomie op de werkplaats ervoor zorgt dat je je veiliger voelt. Een gevoel van veiligheid op het werk helpt natuurlijk ontzettend om stress en andere negatieve prikkels te verminderen.

Daarbij weet je ook meer wat je waard bent als je zelf de beslissingen maakt terwijl je bezig bent. Jij hebt alles zelfstandig, eventueel met hulp van anderen bereikt. Dit is ontzettend belangrijk om voortvarend je comeback te maken.

Vallen en opstaan betekent vaak dat je iets hebt geleerd. Je leert wat je in het vervolg niet moet doen om te vallen en wat je in de toekomst kunt doen om meer te leren. Waar je autonomie hebt over je werk leer je vaak ook meer, omdat je meer vrijheid hebt om je werk anders aan te pakken. Hierdoor is er ook een grotere impuls om te leren, want meer vrijheid kan ook zorgen voor meer efficiëntie waardoor je sneller naar huis mag. Uit het onderzoek When are workload and workplace learning opportunities related in a curvilinear manner? The moderating role of autonomy uit 2011 blijkt dat autonomie op het werk goed is voor je ontwikkeling.

Doordat je meer leert, leer je ook wat je nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Hierdoor kun je de verbinding met andere mensen beter aangaan. Zonder autonomie ben je niet jezelf als je een zakelijke verbinding aan probeert te gaan. Je vertrekt dan juist vanuit die ander en hierdoor heb je aangepast, niet echt, gedrag. Door autonomie vertrek je juist vanuit je eigen behoefte. Natuurlijk kun je nog steeds ook vanuit de ander denken, maar nu meer in een win-win situatie. Je bent meer jezelf en daardoor kun je beter aangeven wat je nodig hebt en hoe jij de ander kunt helpen en hoe de ander jou kan helpen.

Wanneer je meer autonomie hebt voel je je beter. Dit is ook goed voor het herstructureren van je werk, iets dat eigenlijk alleen kan als je jouw autonomie hebt teruggepakt. Uit het onderzoek Workplace Well-Being: The Role of Job Crafting and Autonomy Support uit 2015 blijkt dat het welzijn van medewerkers verbetert wanneer ze het gevoel hebben dat ze meer autonomie hebben en hierin gesteund worden door hun leidinggevende.

Creativiteit is ontzettend belangrijk voor het oplossen van problemen. Vooral bij IT bedrijven is dit iets waar je over het algemeen mee bezig bent. Bij IT bedrijven is ook onderzocht of autonomie op de werkvloer zorgt voor meer creativiteit en uit het onderzoek Work Autonomy and Workplace Creativity: Moderating Role of Task Complexity uit 2015 blijkt dit het geval te zijn.

Wat bepaalt je werk autonomie?

Dus je autonomie op je werk heeft allerlei voordelen voor je welzijn en zelfontwikkeling op je werk. Hoe weet je nu of je autonoom bent op je werk?

Autonomie op je werk kan van de volgende factoren afhangen.

  1. De manier van werken.
  2. De werktijden.
  3. De criteria waaraan het werk moet voldoen.

Autonomie op je werk heeft dus te maken met het kunnen maken van je eigen beslissingen, het stellen van je eigen doelen en het werken op je eigen tempo.

Opdracht:

Ga eens voor jezelf na wat het antwoord is op de volgende vragen:

  • Kan ik mijn eigen werktijden en werk tempo invullen?
  • Kan ik mijn manier van werken naar eigen inzicht invullen?
  • Kan ik zelf bepalen welke kwaliteit mijn werk moet hebben?

Door antwoord op deze vragen te geven kun je ook bepalen welk deel van je autonomie je als eerste terug wilt winnen. Inmiddels zijn er zelfs wetten die je kunt gebruiken in je argumentatie om vaker thuis te werken of om je werktijden te veranderen.

Overleg met je leidinggevende kan al ontzettend veel opleveren voor meer autonomie op de werkvloer.

Andere stappen die je kunt zetten

Overleg met je leidinggevende is niet altijd iets wat je hoeft te doen. Er zijn ook nog veel andere stappen die je kunt zetten om de autonomie op je werk te vergroten, namelijk:

Vind de mogelijkheden

Is er ergens nog geen regelement voor? Dan is dat iets waar je vrijheid kunt gebruiken en toepassen. Of vind iemand die schijnbaar wel de vrijheid heeft en probeer met hem/haar samen te werken.

Of neem het initiatief in kleine stapjes en vertel je leidinggevende hierover. Als het allemaal geen probleem is, of zelfs gewaardeerd wordt, kun je verder gaan met het uitbouwen van je autonomie.

Ga uit je van je eigen kracht

Waar ben je goed in, wat wil je bereiken? Met deze vragen in de hand kun je heel gericht naar mogelijkheden zoeken. Natuurlijk is het leuk dat je zelf mag weten hoe jij je boterham belegd in de pauze, maar als dat je enige autonomie is kom je niet verder.

Kijk daarom naar de mogelijkheden die passen bij jouw talenten, zelfs onvermoede talenten. Ga uit die comfortzone en je zult zien dat jij opeens een thuiswedstrijd speelt die veel makkelijker is dan de uitwedstrijd volgens de regels van een ander.

Vraag om projecten

Proactief zijn helpt ook ontzettend om meer autonomie op je werk te krijgen. Als je al weet dat je 100% betrouwbaar bent, je de grenzen opzoekt dan kun je pro-actief zijn. Geef bij je leidinggevende aan dat je meer zelf de hand wilt hebben in hoe jij je projecten uitvoert en of er werk voor je is dat je naar eigen inzicht kunt uitvoeren. Dan kom je al een stuk verder met het terugwinnen van eigen autonomie.

“I don’t believe skill was, or ever will be, the result of coaches. It is a result of a love affair
between the child and the ball.” – Roy Maurice Keane

Uiteindelijk is het werk en doel wat je wilt bereiken het beste wanneer je dit met liefde doet en daar is autonomie voor nodig.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur |Topposities (2016) | In oktober verschijnt mijn nieuwe boek ‘Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden’ in samenwerking met Hans van Breukelen.

Bronnen:

http://psycnet.apa.org/buy/2001-01021-004

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1348/096317910X508371

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001879111000273

https://psywb.springeropen.com/articles/10.1186/s13612-015-0034-y

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0972150915591435