Soms heb je gewoon 20 of 30 jaar iets gedaan en is het tijd voor wat anders. Op latere leeftijd van carrière veranderen is iets wat niet veel mensen doen, maar zeker iets dat wél kan. Toch zijn er veel onzekerheden waar je als oudere werknemer mee te maken hebt. Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen die van carrière willen veranderen last hebben van hun overtuigingen over hoe goed het bij de leeftijd past om nog te veranderen, last hebben van leeftijdsdiscriminatie, last hebben van zorgen over financiële en baanzekerheid en last kunnen hebben van het omgaan met nieuwe organisatiestructuren, vooral als je jezelf weer helemaal naar boven moet werken[1].

In dit blog ga ik in op deze zorgen en hoe je als oudere werknemer toch met zo min mogelijk zorgen jouw carrière kunt veranderen.

Overtuiging over je leeftijd en het veranderen van je carrière

Stel je bent ouder dan 45 jaar, maar de baan die je nu hebt pakt je gewoon niet meer. Je hebt niet het gevoel dat dit is wat je moet doen. Wie weet maak je er zelfs een potje van omdat je hart en ziel niet meer in het werk liggen.

Door omstandigheden of doordat je nu zo doorgewinterd bent in wat je doet kun je gedesillusioneerd raken over je werk en daardoor de interesse in het werk verliezen. Tijd voor verandering is dan logisch.

Toch kunnen overtuigingen over je leeftijd en het veranderen van je baan je hierin tegen houden. Als je zelf niet bang bent om te veranderen kun je bang zijn dat andere mensen het raar vinden dat iemand van jouw leeftijd nog wat anders wil doen.

In dat geval kun je kritisch om je heen kijken. Hoeveel mensen doen er wel eens wat anders dan eerst? Is het je weleens opgevallen dat oudere mensen die gaan ondernemen in iets waar ze hun hart en ziel in leggen dit vaak succesvol doen, juist door de levenservaring die ze hebben?

Jezelf opnieuw uitvinden

Soms weet je ook niet direct wat je nu wilt doen, maar vooral dat wat je nu doet niet meer is wat het vroeger voor je was. Dan is het tijd om jezelf opnieuw uit te vinden. Kijk dan eens naar wat je aandacht wel pakt, waar kun jij helemaal warm voor lopen?

Misschien is het zo 1,2,3 niet helemaal duidelijk. Dan kun je kijken of het volgen van diverse workshops of cursussen over het één of ander jouw passie weer aan laat slaan zodat jij weer in de flow raakt.

Omgaan met leeftijdsdiscriminatie

Dan is er ook nog de angst voor leeftijdsdiscriminatie. Deze angst is niet geheel ongegrond, want zoals je wellicht weet komen veel mensen van boven de 50 jaar moeilijk aan een nieuwe baan.

Het is daarom niet verstandig om direct ontslag te nemen als je iets anders wilt doen. In sommige gevallen kun je zelfs binnen het bedrijf waar je werkt nagaan of er ander soort werk voor je is wat je met meer passie kunt uitvoeren.

Anders is het stilletjes verder zoeken en ontslag nemen wanneer jij je nieuwe baan hebt gevonden.

Veel mensen denken dat de leeftijdsdiscriminatie te maken heeft met geld en dat oudere mensen meer willen verdienen dan jongere mensen. Terwijl als jij een afbetaald huis hebt, dan zijn de honderden extra euro’s in de maand vaak niet meer nodig. Dit is ook iets wat je kunt aangeven als je merkt dat het loon een probleem vormt.

Uiteindelijk is leeftijd maar een getal en je kunt een hoge leeftijd ook zien als het hebben van een hoog level op levenservaring. Uiteindelijk ben jij figuurlijk gezien al in de hogere levels van het leven waar iemand in de 20 nog veel kan leren. Het is net als met het computerspel Super Mario, jij zit al in wereld 8 terwijl de 20’er nog in wereld 1 of 2 zit. Die werelden/taken zijn een stuk eenvoudiger voor je te doorlopen.

Omgaan met financiële zekerheid en baanzekerheid

Zoals gezegd kun je soms minder vragen dan je eerder in je leven zou hebben gevraagd omdat je juist geen kosten meer hebt aan je koopwoning (als je dat geluk hebt), maar dan nog moet er belasting betaald worden en er moet natuurlijk ook geleefd worden.

Financiële zekerheid en baanzekerheid gaan dan hand in hand.

Er zijn meerdere manieren om tegen financiële zekerheid aan te kijken. Want wat heb je nu écht nodig? Er zijn veel mensen die zichzelf uitdagen om te consuminderen of om van alles via ruilhandel mogelijk te maken. Hiermee valt te experimenteren.

Als je juist wilt ondernemen kun je bij je huidige baan vragen of je parttime kunt werken. Dan heb je toch financiële zekerheid en kun jij je passie met die zekerheid laten groeien totdat je er zeker van bent dat jij alleen je passie nodig hebt om van te leven.

Omgaan met nieuwe organisatiestructuren

Veranderen van het soort werk kan ook betekenen dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen in een organisatiestructuur. De overstap naar de zorg kan bijvoorbeeld betekenen dat je als zuster op de afdeling vrij weinig te zeggen hebt, maar je na een paar jaar een promotie kunt krijgen tot teamleider.

Als je het gewend bent om leiding te geven over mensen, maar dit niet meer leuk vindt, kan het lastig zijn om met het werk dat je wel leuk vindt toch al je creatieve ideeën eerst bij je leidinggevende te checken voordat je ze uitvoert. Gelukkig zijn er allerlei manieren om het omgaan met een nieuwe structuur op het werk te verbeteren.

Denk jij aan een verandering in je leven, maar kun je nog niet echt zeggen wat je wilt of lijkt het je om de een of andere reden maar niet te lukken? Is de verandering niet wat je ervan had verwacht? Ik help je graag met individuele coaching. Persoonlijke aandacht zorgt voor meer daadkracht.

Fijne feestdagen!

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016) |

[1] https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article-abstract/50B/6/P280/603869