Je hoort weleens dat je bent wat je eet, maar je bent ook een beetje met wie je omgaat en naar wie je opkijkt. Misschien heb je het weleens gemerkt dat je na het spreken van de ene persoon je totaal uitgeblust bent, maar dat je juist van een andere persoon meer energie krijgt en zin krijgt om dingen aan te pakken. Of om je gedrag te veranderen.

In dit artikel ga ik in op de cirkel van invloed en wat jij kunt doen om je eigen cirkel van invloed te verbeteren.

2 kanten

De cirkel van invloed heeft 2 kanten, namelijk de situatie waarin jij je bevindt en de mensen met wie jij omgaat.

Doen wat jij kunt doen

Het is erg eenvoudig in Nederland om te klagen. Je kunt klagen over het weer, over de file, over het openbaar vervoer en andere dingen waar je weinig invloed op hebt.

Gedachten over dit soort dingen wordt ook wel de cirkel van zorg genoemd. Je kunt je zorgen maken over van alles en nog wat. Je irriteren aan lange rijen in de winkel bijvoorbeeld.

Als je dit soort gedachten hebt die je niet verder helpen en waar je alleen maar een negatieve mindset van krijgt is het belangrijk om je mentaal om te schakelen naar de cirkel van invloed.

Waar heb jij invloed op?

Door in elke situatie waarover je ontevreden bent na te denken over waar jij invloed op hebt om de situatie te verbeteren kun je stappen zetten om de situatie ook echt te verbeteren.

Iets wat vaak niet helpt is je zorgen maken over dingen die in het verleden zijn gebeurd of die juist gaan gebeuren. Onlangs was daar nog een mooi voorbeeld van hoe dat totaal tegen je kan werken. Feyenoord is in 2017 landskampioen geworden, maar pas later dan ze hadden verwacht stond dit pas echt vast.

Ze hadden moeten winnen tegen Vitesse. Iedereen had het erover dat ze dan zeker zouden weten dat ze landskampioen zouden worden en iedereen dacht eraan, ook de spelers. Er werd zelfs een training voor de wedstrijd in de Kuip gegeven die opengesteld was voor het publiek.

Uiteindelijk verloren ze de wedstrijd met 3-0. Erg jammer en dit kan ermee te maken hebben dat ze meer gefocust waren over wat er zou kunnen gebeuren, namelijk landskampioen zijn, dan wat er op dat moment plaatsvindt.

Ook op het werk kun je succes anticiperen en ervan uitgaan dat alles wel goed komt, maar dat is niet altijd het geval. Het is meestal beter om processen te analyseren en stappen die je hebt gezet dubbelcheckt om te controleren of alles goed gaat of dat je nog wat meer moet doen.

Hierdoor kan je succes zelfs groter worden dan je vooraf had geanticipeerd.

Het leukste is dat als je goed wordt in het benutten van je eigen gedachten en cirkel van invloed, dit aanstekelijk kan werken op andere mensen. Andere mensen kunnen jou hier ook mee aansteken.

Invloed van mensen om je heen

Je familie, vrienden en collega’s hebben allemaal invloed op hoe jij je voelt en wat jij belangrijk vindt. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk uit Chinees onderzoek naar het doneren van bloed. Dit is een activiteit die erg goed is voor mensen die jouw bloed nodig hebben, maar die eigenlijk niet leuk is om uit te voeren.

Het doet pijn omdat je geprikt wordt met een naald en daarbij kun je na het afgeven van bloed last hebben van duizeligheid. Er wordt dus nogal wat van je gevraagd.

Dit is ook de reden waarom veel mensen hier niet veel aan doen. Uit het Chinese onderzoek blijkt dat vrienden die mensen hebben die bloed afstaan invloed hebben op het gedrag van andere mensen. Als je vrienden hebt die bloed afstaan vergroot dit de kans op datzelfde gedrag met 11,2%. Alleen al voor het bewustzijn van het belang van bloeddonatie was meer dan 80% afhankelijk.

Identificatie met een groep

Je kunt je ook identificeren met die vrienden of collega’s die je hebt. De identiteit die leden van een sociale groep zichzelf geeft is ook van voorspellend gedrag over wanneer ze actie gaan uitvoeren of niet.

Als een groep zich bijvoorbeeld minderwaardig voelt kunnen ze uit woede actie gaan ondernemen om de onrechtvaardigheid weg te nemen.

Heb je echter een groep waarbij dit soort negatieve emoties een minder belangrijke rol speelt, dan gaan mensen in de groep juist denken aan mogelijkheden voor zichzelf en hun eigen kunnen. Mensen die “lager” in die groep staan ondernemen dan sneller actie om zichzelf en hun groep verder te helpen.

De mensen waarmee jij je omringt en hoe jij die groep identificeert heeft dus behoorlijk wat invloed op de stappen die je zet om jezelf te innoveren en om problemen op te lossen.

Zoals sommige mensen zeggen, als jij de slimste of meest succesvolle persoon in de kamer bent, ben je in de verkeerde kamer.

Een voorbeeld van hoe mensen elkaar beïnvloeden is ook te zien in de wedstrijd van Nederland tegen Portugal in 2006. Dit is de wedstrijd met de meeste rode en gele kaarten. Hoewel we elkaar het liefste positief beïnvloeden laat deze wedstrijd zien hoe we elkaar ook totaal negatief beïnvloeden.

Daarbij zie je ook dat de spelers collectief negeren dat de scheidsrechter zo streng is als hij is, dit is iets wat ze net als de commentator, zoals te horen in het fragment, van te voren hadden kunnen weten. In plaats van de keuze te maken om juist netjes te spelen, is dit een wedstrijd waarin veel overtredingen zijn gemaakt. De cirkel van invloed is in deze wedstrijd 2 keer negatief uitgepakt of in ieder geval niet goed uitgevoerd.

Bekijk de samenvatting van deze beruchte website via deze link: www.youtube.com/watch?v=Pdz1IeULOds&t=200s

Invloed van idolen

Idolen en beroemdheden worden vaak gewezen op het platform, hun bekendheid, die ze hebben om iets goeds te doen voor de wereld en om mensen te bewegen om ook goed en sociaal gedrag te vertonen.

In dit Chinese onderzoek komt echter naar voren dat beroemdheden géén invloed hebben op het gedrag van hun fans. In ieder geval wat betreft bloeddonatie. Het gaat dus echt om de mensen met wie jij omgaat.

Wil je meer weten over mentale technieken om mentaal en zakelijk te scoren? Bekijk dan de boeken en diensten op deze website.

Bronnen:

http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-BLOO201510040.htm