Je eigen leventje, het ging allemaal zo lekker. Je nam de vakanties die je wilde. Je ontwikkelde jezelf op gebieden die jij interessant vond en deed het werk wat je leuk vond. Op enig moment is dit gestopt en nu kriebelt het zo hard, dat het echt tijd wordt om de controle over je leven terug te pakken. In dit blog ga ik in op hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Controle over je leven

Het controleren van je leven betekent dat je weet welke keuzes je hebt en dat je actie neemt om bewust keuzes te maken. Daarbij betekent controle over je leven hebben ook dat je leert van het leven op zich.

Als je niets leert zul je merken dat je telkens in dezelfde situatie terechtkomt. Een probleem blijft zich maar herhalen, totdat je de juiste strategie hebt gevonden om ermee om te gaan.

Nu je op dit artikel bent gekomen heb je misschien het gevoel dat je helemaal geen controle over je leven hebt. Daarom een aantal tips.

Begin bij het controleren van je gedachten

Het eerste dat je kunt controleren zijn je gedachten. De kans is groot dat als je het gevoel van controle verliest je veel negatieve gedachten hebt. Je bent geïrriteerd, alles is stom en vervelend en roept weerstand op. Je hebt gewoon te veel problemen die je moet oplossen. Misschien vind je jezelf wel stom omdat je die problemen maar niet opgelost krijgt.

Het is belangrijk om deze gedachten los te laten en als het even kan om ze een positieve draai te geven.

Als je bijvoorbeeld vindt dat je iets stoms hebt gedaan kun je beter denken “De volgende keer moet ik het anders aanpakken.”, dat is al een veel positievere gedachtegang. Daarbij kun je meer onvermoede talenten en kansen ontginnen door een positievere kijk op negatieve zaken.

Maak bewuste keuzes

Waait je jasje zoals de wind waait en loop je met de groep mee? Dat is natuurlijk niet de controle over je leven pakken. Voordat je het weet belandt je groep tussen de haaien en loopt niets meer als vanzelf.

Door juist bewust na te gaan welke keuzes je maakt, kun je meer invloed uitoefenen op waar je naartoe gaat en hoe je leven eruitziet.

Als je bijvoorbeeld gaat overwerken, ga dan na wat je laat schieten voor het overwerken. Als je blijft werken waar je nu werkt, loop je dan een andere kans mis?

Door bewust keuzes te maken leer je ook risico’s bewust inschatten, hierdoor wordt de kans kleiner dat zaken een probleem worden waardoor je een groter gevoel van controle ervaart. Het maken van bewuste keuzes maakt jou een spelbepaler.

Let op! Het maken van keuzes zorgt er wel weer voor dat je zelfcontrole vermindert. Dit is een vaardigheid die je moet trainen. Dus in het begin kan dit nog best lastig zijn, maar na verloop van tijd gaat het beter.

Ga na wat de levensles is

Zit je in een negatieve situatie? Ga dan na wat de levensles is die je hieruit kunt halen. Door vooral je reactie op een negatieve situatie op deze manier te controleren wordt het leven al een stuk leuker en controleerbaarder.

Controleer je agenda

Dit is een lastige opdracht en vooral als je altijd wel met de wind meewaait en vaak “ja” antwoordt als iemand je uitnodigt of van je verlangt dat je iets doet kan deze overgang lastig zijn. Mensen zullen je namelijk uitdagen en vragen waarom je opeens niet meer “ja” zegt. Ze komen dan met argumenten waarom je vooral moet doen wat zij willen en niet wat jij wilt.

Het is belangrijk om je hiertegen te wapenen en standvastig je eigen agenda te bewaken. Uiteindelijk gaat de “in discussie”-fase van de mensen die je altijd om je tijd vragen over en zal het veel eenvoudiger zijn om je eigen tijden te bepalen.

Als jij een avondje op de bank wilt zitten in plaats van sporten, gezellig doen of overwerken is dat ook goed.

Opdracht:

Het hebben van controle over je leven is ook bepalen wat je wel wilt in plaats van alleen wat je niet wilt. Maak daarom eens een schema van hoe jouw ideale week eruitziet. Wat doe je overdag, wat doe je op doordeweekse avonden en wat doe je in het weekend?

Door dit schema bij de hand te houden kun je bewust antwoord geven op vragen van mensen om je tijd. Heeft het met werk te maken en past het binnen je werktijden, dan is het antwoord ja. Heeft het met je privéleven te maken en past het binnen de tijden waarin jij sociale activiteiten wil ondernemen, dan ja en als je juist een avond (of meerdere avonden) me-time belangrijk vindt wordt het antwoord nee.

Zelfs als je geen grote doelen hebt, is het stellen van je eigen schema al een doel op zich en dat is wat je nodig hebt om je leven terug te pakken.

Zoals een onbekende auteur ooit heeft geschreven:

Uiteindelijk gaat het bij het terugpakken van je leven, het weer controleren van je leven, om het maken van je comeback. Je had ooit je leven in je hand en je wilt weer terug naar dat moment. Je wilt weer eigenaarschap voelen, op in ieder geval 1 deel van je leven.

Door dit eigenaarschap terug te pakken zul je merken dat je ook weer nieuwe mogelijkheden krijgt. Wellicht ontdek je zelfs onvermoede talenten waardoor je weer meer kansen durft aan te boren. Dat is uiteindelijk echt controle over je leven hebben.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur |Topposities (2016) | Eind dit jaar verschijnt mijn nieuwe boek ‘Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden’ in samenwerking met Hans van Breukelen.