De top bereiken is iets wat niet veel mensen doen, maar hoe blijf je aan die top en hoe bereik je de top überhaupt? Hoeveel mensen overkomt het wel niet dat ze de top bereiken, maar direct de afdaling inzetten alsof ze meedoen aan de tour de France in een bergetappe met de finish in het dal. In dit blog ga ik je proberen antwoord op die vragen te geven.

De reis naar nummer 1

Op het moment mag ik me samen met Hans van Breukelen auteur noemen die op nummer 1 staat op managementboek.nl. Daar zijn we ontzettend blij mee, onder andere omdat de opbrengsten van het boek naar Stichting Overleven met Alvleesklierkanker gaat, beter bekend als Support Casper.

Die reis naar dit succes was voor ons niet eenvoudig. Het was niet eens het eerste boek dat wij geschreven hebben. Om op nummer 1 te komen en je comeback te maken, heb je dus soms wel een lange adem nodig. Je moet veel werk verzetten, maar als je het slim aanpakt voelt het helemaal niet als veel werk en heb je het vertrouwen dat het allemaal goedkomt.

Wie wil er nu niet genieten van de mogelijke voordelen van succes. Van de status, goederen, macht, dienstverlening die je opeens krijgt en zelfs je gezondheid kan erop vooruitgaan. Dus het bereiken van een nummer 1 plaats is zeker iets wat op je bucketlist mag zetten. Alleen het willen en het daadwerkelijke bereiken, zijn twee verschillende zaken.

Zelfvertrouwen en het bereiken van de top

Je zelfvertrouwen is van ontzettend groot belang voor het bereiken van de top. Je moet namelijk hoop hebben op een goede afloop en dat is soms erg lastig. Helaas is de weg naar succes niet rechtlijnig, maar komt hij met ups en downs. Vooral die downs zijn killing voor het bereiken van succes, omdat die downs je zelfvertrouwen en hoop op een goede afloop kunnen schaden.

Als je je hierdoor niet laat afleiden, maar de down ziet als een leermoment. Als een uitdaging die je moet overwinnen, als een “nu is het tijd voor plan B” (of zelfs plan Z als het zover komt). Dan groei je verder en ontwikkel je nieuwe vaardigheden doordat je telkens iets anders probeert. Het is hierdoor een grote leerweg.

Een bergetappe in de Tour de France wordt altijd getoond met een soort grafiek waarin de toppen te zien zijn. Veel etappes die eindigen op de top van een berg hebben ook een duidelijk stijgende lijn, maar met dipjes erin. Zo is de weg naar de nummer 1 ook.

Natuurlijk had ik graag gewild dat ons vorige boek Top Posities ook een nummer 1 positie zou krijgen, maar het lukte niet. Sommige mensen noemden het zelfs een flop. Hierdoor hebben Hans en ik samen een comeback moeten maken, die van mij was iets minder in de spotlights, maat het voelde zeker als een comeback.

Om de comeback te maken heb ik mijn laatste boek op een andere manier geschreven en dat heeft blijkbaar gewerkt.

Je zelfvertrouwen hangt dus voor een groot deel samen met je mindset. Door falen niet als falen te zien, maar als leermoment ontwikkel je jezelf veel meer. Daarbij geef je het minder leuke moment minder macht over jouw gevoel van hoop.

Een toppunt bereiken

Zoals gezegd, de top bereiken is 1 ding, maar aan de top blijven is wat anders. Er zijn zelfs mensen die ongelukkig worden van het bereiken van de top. “Is dit het dan?” Is een vraag die ze zichzelf op zo’n moment stellen.

Succes is namelijk een tweezijdig gescherpt zwaard. Aan de ene kant heb je met het bereiken van nummer 1 meer status en zekerheid vergaard. Aan de andere kant bereik je ook meer verwachtingen van je omgeving. De omgeving verwacht bijvoorbeeld nog meer succes en beter succes dan de eerste keer. Als ik dus een volgend boek ga schrijven kunnen sommige mensen zeggen: “Ja, leuk dat je met het vorige boek op nummer 1 stond, maar nu moet je met dit boek langer op nummer 1 staan.” Maar wel allemaal onder de noemer dat je vooral geen druk moet voelen om hieraan te voldoen.

Als dit dus mijn enige succes is kan ik voor sommige mensen in mijn omgeving toch nog iemand zijn die faalt. Dit zie je ook bij de commentaren die Hans krijgt, een boek schrijven over hoe je met problemen bent omgegaan wordt door veel mensen niet gezien als het evenaren van het succes die hij had met zijn rol bij de KNVB. Het willen hebben van net zo veel succes is dan iets wat stress kan opleveren, het verwerken van het vertrek is dan eigenlijk een betere comeback dan het vinden van een nieuwe baan met net zoveel verantwoordelijkheid en stressvolle situaties.

Ik vind dat natuurlijk onzin, maar afhankelijk van waar jij je zelfvertrouwen vandaan haalt kan een eendagsvlieg succes toch voelen als falen terwijl je wint.

Daarnaast kunnen mensen ook nog verwachten dat je andere mensen helpt om de top ook te bereiken. Uit de goedheid van je hart onafhankelijk van welke doelen en hoeveel tijd je hier zelf voor hebt. En je moet kunnen omgaan met de nijd of jaloezie van andere mensen die je bent gepasseerd tijdens je weg naar de top. Dit is voor veel mensen het meest lastige om te doen. Er zijn zelfs mensen die van deze verwachtingen en emoties die bij succes komen kijken depressief raken en daardoor alleen een sub-succes behalen[1].

Deze tegenvallende nadelen van succes kunnen ervoor zorgen dat je toch maar weer in de pas gaat lopen en hierdoor niet meer hoeft te voldoen aan allerlei verwachtingen, met als nadeel dat je dus bewust maar 1 succes hebt gehad en je omgeving je dan weer kan zien als een verliezer. Het is dus of een win-win situatie of een verlies-verlies situatie.

Je overtuigingen over succes

Al deze goede en slechte gevolgen en hoe jij die ervaart staan onder invloed van jouw overtuigingen. Wanneer iemand je om hulp vraagt en jij je verplicht voelt om die te geven kan het bijvoorbeeld nadelig zijn, maar wanneer iemand je om hulp vraagt en jij deze probleemloos kunt weigeren of juist geven omdat je zelf bepaalt hoe jij in het leven staat en hoe jij met succes om wilt gaan kan dit helpen om je succes langer vast te houden.

Het is vooral van belang om bij langdurig succes los te laten wat je niet kunt veranderen en om je niet verplicht te voelen om te voldoen aan de verwachtingen van je omgeving. Bepaal daarom altijd voor jezelf hoe succes en langdurig succes eruitziet zodat jij altijd op nummer 1 staat. Focus je op je leermomenten, ontwikkeling en groei, dan komt het maken van je comeback vanzelf.

Zoals Pelé zegt, succes is vooral de liefde voor de reis naar de plek op nummer 1.

“Success is no accident. It is hard work, perseverance, learning, studying, sacrifice and most of all, love of what you are doing or learning to do.” – Pelé

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016) |

[1] The Success Syndrome: Hitting Bottom When You Reach The Top, door: Steven Berglas