06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Het leven is géén rechte lijn naar de dood, het is een route die je elke keer als je een keuze maakt moet uitstippelen. Je levenspad is hiermee als het bewandelen van een doolhof. Het maken van keuzes is ook iets wat je veel terugziet in televisieprogramma’s zoals Bed en Breakfast op de NPO. In dit programma strijden 3 mensen die een Bed en Breakfast hebben (geopend) om de hoogste score wat betreft de kamer, locatie en het eten dat er is.

Iedere locatie heeft een eigen smaak, geur, beleving en doel. Sommige B&Bs zijn bijvoorbeeld gericht op wandelaars, andere B&Bs weer op gezinnen. De ene B&B wil een stadse moderne uitstraling terwijl de andere je juist het fijne knusse gevoel van het platteland wil geven (al dan niet met eieren van eigen kippen op het voorerf). De een laat zijn gasten totaal met rust en probeert zo min mogelijk contact te hebben, terwijl de ander de gasten een overdaad aan gastvrijheid en contact geeft. Het is maar wat je fijn vindt als iemand die er moet overnachten.

Net zoals niet een Bed & Breakfast helemaal hetzelfde is leven wij ook niet helemaal dezelfde levens en maken we allemaal verschillende beslissingen. De beslissingen die jij maakt zijn uniek ten opzichte van de persoon naast je en dat maakt jou ook uniek.

Je maakt keuzes over risico’s die je wilt nemen, wegen die je wilt bewandelen. Daarbij spelen ook overtuigingen een rol over hoeveel keuze je nu eigenlijk hebt en welke mogelijkheden je kunt benutten. Dit heeft te maken met je creativiteit, lef om buiten de gebaande paden te gaan en hoop over de mogelijkheden die de toekomst of het lot je brengen na het maken van een bepaalde keuze.

Levenspad: Hoeveel wegen beloop ik?

De meeste mensen bewandelen het liefste een weg. We zijn gewoontedieren en vinden het fijn om consistent te blijven met onze keuzes. Echter, in een wereld die blijft veranderen is dit erg lastig. Bij de komst van social media heb je wellicht besloten om daar niet aan mee te doen, maar nu iedereen ermee bezig is betrap je jezelf erop dat je toch maar een Snapchat hebt aangeschaft, want die is vrij privé vergeleken met de rest.

Daarom is het soms belangrijk om je pad te veranderen of om in ieder geval een reserve route in gedachten te hebben. Dit is een onderdeel van de veerkracht die je hebt. Wellicht heb je gemerkt (als je niet meedeed aan social media) dat hierdoor contacten niet goed bleven en je erop werd aangesproken. Door dan toch een andere route te bewandelen laat je zien dat je meebeweegt voor duurzame relaties in je omgeving en zelfs voor groei.

Levenspad: Welke keuzes kan ik maken?

Bij de vraag hoeveel wegen je kunt belopen is het ook de vraag hoeveel keuzes je kunt maken en welke je dan maakt. De vraag hoeveel keuzes je kunt maken is afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals:

  1. Creativiteit
  2. Lef om uit je comfortzone te gaan
  3. Positieve mindset

Creativiteit

Je creativiteit bepaalt in grote mate welke keuzes je ziet en dus kunt maken. Je creativiteit is weer afhankelijk van de vaardigheden die je hebt, hoe graag je uit je comfortzone komt en hoeveel sociale relaties je hebt die je kunnen prikkelen.

Sociale isolatie is vaak dodelijk voor je creativiteit. Juist door connecties te hebben, gesprekken te voeren en ideeën van andere te horen kun je werken aan je creativiteit. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het volgen van een workshop met andere mensen. Iemand die veel in zijn eentje werkt is dus zeker niet minder creatief dan iemand die in teamverband werkt, als je maar een connectie hebt met andere personen die je kunnen inspireren. Daarbij is dit maar 1 factor die invloed heeft op creativiteit die ik nu even uitlicht, naast nog meer andere factoren.

Door creatief denken zie je meer mogelijkheden dan wanneer je op de gebaande paden blijft.

Lef om uit je comfortzone te gaan

Kippen op het voorerf is leuk voor een Bed & Breakfast, maar pauwen zijn nog leuker. Echter als je een paar manlijke pauwen op je voorerf neerzet is dat niet echt zoals het hoort. De keuze om die opvallende dieren te gebruiken voor een B&B kan op veel kritiek én bewondering komen te staan. Kritiek zoals: “Moet je die nu zien, ze denken dat ze wel heel wat zijn.” En bewondering zoals: “Wat een prachtige pauwen en hoe uniek!”. Het is toch even weer wat anders, alleen een pauwenei is niet echt iets voor bij het ontbijt. De ervaring is wel weer compleet anders dan bij een B&B met kippen.

Hoe ver durf jij van de gebaande paden te gaan?

We kunnen het voorbeeld nog groter maken. Pauwen zijn immers niet eens zo heel uniek om te hebben. Iedereen die dit leest kan zich hier wel een voorstelling van maken, al is het maar omdat ze een pauw in de kinderboerderij zien.

Je kunt bijvoorbeeld een fontein met champagne maken en erbij zetten dat jouw B&B speciaal gericht is op Day drinkers (mensen die overdag alcohol drinken). Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen met een B&B te ver gaat, maar ik kan me ook voorstellen dat er een markt voor is (niet voor mij, maar voor anderen). Dit illustreert alleen maar dat je het leven zo gek kunt maken als je wilt, mits je er niemand kwaad mee doet.

Positieve mindset

Uit je comfortzone gaan is eng, de kans dat je dit doet is voor sommige mensen groter dan voor andere mensen. Wat belangrijk is om die kans te vergroten is het hebben van een positieve mindset. Met zo’n mindset ben je hoopvol over de toekomst en wat het lot je te bieden heeft na het maken van een keuze die niet op het gebaande pad ligt.

Veel mensen met een dergelijke mindset vinden het niet erg om te improviseren en om bijna impulsieve keuzes te maken, daarin zijn zij niet de enige:

“My game is based on improvisation. Often, a forward does not have the time to think too much. You have a second, rarely more, to decide whether to dribble, shoot or pass to the right or left. It is instinct that gives the orders.” – Ronaldinho

Zeg nu zelf welke Bed & Breakfast vind jij het leukst? Die met alles tot in de details is uitgewerkt of die iets meer met de Franse slag zijn gemaakt? Ga jij voor de pauw of de kip? Wil je een normaal ei, een struisvogelei of juist een kwartelei? Of gewoon lekker een drankje uit de fontein van mogelijkheden?

Heb jij hulp nodig om jouw ideale levenspad te vinden? Neem contact met me op. 

Groet,

Benno