06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Ergens goed in zijn is leuk en geeft vrijheid. Hoe zorg je er dan voor dat je ergens goed in wordt? Hoe zorg je ervoor dat je ergens goed in wordt waarin jij je kunt blijven ontwikkelen en waaruit je voldoening haalt? Ergens goed in zijn is iets wat niet vanzelf gaat. Het is iets waar je tijd in moet stoppen, daarom ga ik in dit blog in op hoe je ergens goed in wordt en welke factoren van belang zijn.

Waarom wil je ergens goed in zijn?

Een tijdje terug zag ik een video van Ali B waarin hij zegt dat er een verschil is tussen onderwijs en studeren. Hij vindt dat je bij onderwijs antwoord krijgt op vragen die je niet hebt en dat wanneer jij studeert je antwoord krijgt op vragen die je wel hebt.

Je gaat bij studeren namelijk zelf op zoek naar de antwoorden en dit kan overal. Je kunt je inschrijven voor een opleiding omdat je de studie interessant lijkt. Je kunt boeken lezen over een onderwerp waarover je meer wilt weten. Je kunt cursussen volgen en op internet is ontzettend veel informatie te vinden. Op YouTube kun je leren hoe je aan een auto werkt en je kunt gitaar leren spelen. Het is ontzettend handig.

Ali B maakt al het verschil tussen iets goed kunnen omdat jij het wilt, namelijk wanneer je gaat studeren, of als iemand anders het wil, namelijk het onderwijs dat verplicht is door de staat. Voor hem was er een heel duidelijk verschil en voor hem was er ook een duidelijk verschil in waar hij zijn tijd in wilde steken.

Naast dat de staat bepaald onderwijs verplicht zodat je bepaalde kennis hebt, heb je ook nog andere omgevingsfactoren die van invloed zijn op waar je goed in bent. Ouders hebben bijvoorbeeld een grote rol in de studiekeuze van hun kinderen. Dit begint al in groep 8 wanneer ouders vaak willen dat hun kind naar een zo “hoog” mogelijk niveau gaat en het kan zelfs zo doorgaan dat ze willen dat hun kind naar de universiteit gaat om rechten of een medische studie te volgen.

Wil je omgeving dat je ergens goed in wordt?

Liefde voor je ouders en niet weten wat je wilt op die leeftijd kan ervoor zorgen dat je die medische studie of rechtenstudie volgt. Als je genoeg verstand, discipline en doorzettingsvermogen hebt zal het je ook lukken om de studie af te maken en om er “goed” in te worden.

Toch kan dit je na verloop van tijd opbreken omdat je passie er niet in zit. Het is iets waar je jezelf toe moet dwingen om goed in te worden. Je wordt niet wakker met het gevoel dat je die dag dát per sé moet gaan doen. Dit kan heel vermoeiend zijn en zelfs leiden tot een burn-out omdat het werk je steeds meer energie kost.

Wanneer je omgeving wil dat je ergens goed in wordt en je dit uit liefde voor hen doet wordt er ook wel gesproken van extrinsieke motivatie om ergens goed in te worden. Factoren buiten jezelf zorgen er dan voor dat je ergens goed in wilt worden. Je past je dan vaak aan, aan wat de omgeving van je verwacht.

Wil je zelf ergens goed in worden?

Wanneer je zelf ergens goed in wilt worden kun je veel eenvoudiger energie steken in het leerproces. Je hebt er “zin” in en het kost je vrijwel geen energie om meer over het onderwerp te leren. De kans is groot dat je er zelfs energie van krijgt.

Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je zelf kiest voor waar je goed in wilt worden, zoals zelf kiezen voor je studie, zorgt voor een betere motivatie en een betere uitkomst. Je wordt dus ook beter in iets waar je zelf voor kiest dan iemand met vergelijkbare capaciteiten die niet kiest voor die studie, maar hem “moet” doen[1].

Wanneer je zelf kiest om ergens goed in te worden, omdat je er bijvoorbeeld plezier uit haalt, wordt er ook wel gesproken van intrinsieke motivatie. Factoren binnen jezelf zorgen dan voor de motivatie om ergens goed in te worden.

Intrinsieke motivatie werkt vaak het beste om daadwerkelijk ergens goed in te worden.

Praktische tips om ergens goed in te worden

Waar je jouw motivatie vandaan haalt heeft invloed op ergens goed in worden en vervolgens hebben ook de keuzes die je maakt over hoe jij je leerproces om ergens goed in te worden aanpakt invloed op de uitkomst. Daarom krijg je ook nog een paar praktische tips.

Mentaal oefenen

Als je ergens goed in wilt worden is het handig om eerst mentaal een beeld te vormen van hoe het eruit ziet als je ergens goed in bent. Hierdoor wordt je doel duidelijk en oefen je in je hoofd wat je moet doen om dit doel te bereiken. Uit meta-onderzoek blijkt dat mentaal oefenen waar je goed in wilt zijn helpt om dit doel te bereiken en hoe vaker je dit doet hoe groter de kans op succes is[2].

Maak het meetbaar

Hoe weet je nu of je ergens beter in bent geworden dan je gisteren was? Maak het meetbaar. Bepaal indicatoren waaraan jij kunt zien dat je ergens beter in bent geworden. Hierdoor krijg je elke keer een duidelijk doel om naartoe te werken waardoor je gemotiveerd blijft om ergens beter in te worden.

Laat je niet weerhouden door mislukking

Wanneer iets mislukt kan dit je plezier in het werk of het doel wat je wilde bereiken verlagen waardoor je stopt. Dit is helaas de weg naar middelmatigheid en niet naar ergens goed in worden. Door te leren van mislukking transformeer je jouw kennis en groei je in wat je doet.

Zoals de basketballer LeBron James zegt:

“You have to be able to accept failure to get better.”

Heb je hulp nodig om je intrinsieke motivatie te vinden, om weer wat uit je vingers te laten komen? Ik help je graag persoonlijk.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016)

 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0361476X8571017X

[2] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0021-9010.79.4.481