Coaching voor ondernemers lijkt vaak iets als iemand die je helpt na te denken over je producten en marketing, maar ondernemen is veel meer dan alleen het ontwikkelen van producten en marketing.

Vooral als je een ondernemer bent met een team waar je leiding aan geeft kan executive coaching ook een belangrijke manier zijn om coaching te krijgen. Want dan draait ondernemen ook om interne communicatie en directe communicatie met verschillende teamleden.

Dan ben je opeens meer dan een ondernemer. Je bent ook een manager.

Niet aan andermans verwachtingen voldoen

Je krijgt opeens een team van mensen die van jou een leidinggevende rol verwachten. Het is immers jouw bedrijf, dus jij bepaalt de koers. Maar als je voor je gevoel toevallig succesvol bent geworden en opeens leiding moet geven kan dit lastig zijn om mee te beginnen.

Niet voldoen aan verwachtingen zorgt ervoor dat mensen in je team het lastig vinden om je te vertrouwen.

Gelukkig zijn er manieren om dit vertrouwen te versterken, bijvoorbeeld door aan te geven wat jij onder succes verstaat, de waarden van je bedrijf duidelijk te maken, transparant te zijn en transparantie aan te moedigen, je ethisch te gedragen en voor te doen wat je van je team verwacht in bepaalde situaties[1].

Je omringende krachtenveld

Dit vertrouwen van je team is belangrijk, omdat zij je omringende krachtenveld zijn. Zonder vertrouwen in jou, gaan ze niet doen wat jij wilt dat ze doen. Dus hoe maak je optimaal gebruik van dit krachtenveld?

Hoe communiceer je nu al die ethische kwesties? Wat is goed gedrag? Hoe stimuleer je goed gedrag?

Als executive coach ben je heel vaak bezig om communicatie op de werkvloer te verbeteren om op die manier ervoor te zorgen dat het omringende krachtenveld optimaal presteert.

Hiervoor kijkt de coach naar jouw frustraties en naar zaken waarvan je zelf ziet dat je ertegenaan loopt en hoe jouw manier van communiceren dit eventueel in stand houdt. Vervolgens krijg je advies en oefeningen om die communicatie te verbeteren.

Daarnaast kan het soms nodig zijn om je een spiegel voor te houden, zodat je ziet dat je soms jezelf in de weg loopt. Zelfsabotage is iets wat vaak onbewust gebeurt en door bewustwording kun je dit snel stoppen.

Brengen van verbinding en autonomie

Die communicatie is er dus om mensen te laten doen wat jij wilt. Tegelijkertijd is het in Nederland populair dat niet alles hiƫrarchisch is en dat is inderdaad beter.

Mensen laten doen wat je wilt is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat je van jouw team een echt team wilt maken. Iedereen heeft zijn eigen rol, maar samen kun je pas goed scoren. Net zoals in een voetbalteam iedereen een bepaalde rol heeft, waardoor je kunt aanvallen wanneer er kansen zijn en kunt verdedigen wanneer dit nodig is.

Naast die verbinding is autonomie op het werk ook voor iedereen belangrijk. Dit stimuleert namelijk de motivatie.

Door even goed te kijken naar het krachtenveld en welke rollen je teamleden hebben kun je ook bedenken welke verantwoordelijkheden ze op zich kunnen nemen, zonder dat je je al te veel bemoeit met hoe ze bepaalde doelen voor elkaar krijgen.

Maar hoe geef je autonomie en vertrouwen aan jouw team? Ook daar helpt een executive coach om te bepalen tot hoever je jouw krachtenveld autonomie geeft en over welke processen je toch graag een duidelijke lijn wilt hebben.

Nu kan het zijn dat je een familiebedrijf hebt en in dat geval speelt er vaak meer dan alleen de bedrijfsrollen. Er komen bijvoorbeeld ook familierollen in het geding. Een goede executive coach houdt er rekening mee dat een familiebedrijf net anders kan functioneren dan een bedrijf met mensen die niet familie van elkaar zijn[2].

De ondernemer wordt geen manager

Wat wel interessant is, is dat je als ondernemer nooit een manager wordt. Soms kun je je zelfs afvragen of het handig is om een manager in te huren als je last hebt met het organiseren van je team.

Het is dan belangrijk om je het volgende te realiseren.

Een ondernemer werkt harder als tijden slechter worden, een manager werkt harder als tijden beter zijn/worden[3].

De vraag of voor jou een manager inhuren van belang is, hangt dus af van het moment waarop je dat wilt doen.

Heb je een manager nodig, omdat het goed gaat met je bedrijf of juist niet? Want als het goed gaat, kan een manager een goed idee zijn. Dan heb je een sparringpartner voor je ondernemersplannen en kun je het dagelijks managen aan de manager overlaten.

Gaat het niet goed met je bedrijf? Dan kan een adviseur of een coach juist handiger zijn, omdat managers dan vaak minder hard werken dan een ondernemer zelf. Handvatten zijn dan juist weer handiger om te hebben om je bedrijf en team weer op een lijn te krijgen.

Coaching: ondernemers sta open voor verandering

Je wordt dus nooit een manager die vooral hard werkt als het goed gaat, maar een belangrijke factor voor succes bij het coachen van ondernemers is dat de ondernemer zelf openstaat voor verandering[4].

Soms kan namelijk het idee ontstaan dat een goede ondernemer een coach heeft en door een coach te hebben kun je denken dat je al voldoet aan wat een goede ondernemer doet.

Maar een coach hebben omdat het hoort is toch anders dan een coach hebben omdat je het wilt.

Wanneer je namelijk een coach wilt, weet je dat het kan gebeuren dat je adviezen krijgt om toch op een andere manier naar bepaalde problemen te kijken en om op een andere manier bepaalde problemen op te lossen.

Ontwikkelen van leiderschap

Dit kan betekenen dat je jezelf gaat ontwikkelen in leiderschap.

En soms betekent dit dat je een spiegel voorgehouden wordt en dat je even moet slikken van je eigen valkuilen. Het mooie is dat je vervolgens leert om niet in die valkuilen te stappen.

Er zijn meerdere onderwerpen waarop je coaching krijgt voor het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten, namelijk:

  • Het managen van mensen.
  • Het onderhouden van (zakelijke) relaties.
  • Doelen en prioriteiten stellen.
  • Betrokkenheid en productiviteit.
  • Dialoog en communicatie[5].

Je ziet dat dit toch hele andere vakken zijn dan je marketing en productontwikkeling. Daar heb je weer andere coaches voor.

Wil je meer weten over wat een executive coach voor jouw bedrijf kan doen? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

 

 

Bronnen:

[1] https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/126935/126935.pdf

[2] https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-management-and-organization/article/abs/family-business-leadership-transition-how-an-adaptation-of-executive-coaching-may-help/00AFE4F8E168E5E935CDAE19A48E36AC

[3] https://www.jstor.org/stable/2950563

[4] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/14626001211250207/full/html

[5] https://psycnet.apa.org/buy/2008-03845-008