Executive coaching is niet per se coaching voor managers, maar kan wel heel handig zijn voor mensen met een eigen bedrijf of in een leidinggevende positie. Bij executive coaching wordt namelijk niet alleen jij als persoon meegenomen in de coaching, maar wordt er ook rekening gehouden met de politiek binnen een bedrijf en de bedrijfscultuur waarin iemand werkt[1].

Executive coaching betekenis

Executive coaching is coaching voor mensen in een executive functie die het gevoel hebben dat ze vastzitten. Het werk voelt bijvoorbeeld niet meer goed of ze hebben het gevoel dat zaken bij hen door de vingers glippen.

Deze vorm van coaching is meestal kortdurend, dus maanden in plaats van jaren, en gefocust op een bepaald probleem.

Het is geen psychologische hulp. Waar psychologische hulp mensen helpt om meer vrijheid te ervaren over de keuzes die ze kunnen maken en het nemen van verantwoordelijkheid over hun eerdere keuzes, helpt een executive coach je met suggesties, informatie en begeleiding die volgt op het psychologische begrip over de cliënt en het bedrijf waarin hij/zij werkt.

Het is dus eigenlijk meer dan alleen de psychologische kant, het helpt je ook bepaalde doelen te integreren in het bedrijf waarin je werkzaam bent.

Een executive coach helpt de cliënt een brug te slaan van zichzelf naar het bedrijf waar hij werkt. In psychologische en praktische zin[2]. Problemen die in een bedrijf spelen zijn belangrijk om te begrijpen als executive coach en dan kijk je ook naar hoe de executive kijkt naar de problematiek.

Voordelen van executive coaching

Hiermee is executive coaching ideaal voor het ontwikkelen van mensen in een leiderschapspositie. Het helpt met de ontwikkeling en het behouden van talent. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek naar executive coaching.

Het ontwikkelen van mensen in een executive positie kan dan op vijf pijlers, namelijk:

  1. Het managen van mensen
  2. Relaties bouwen met managers
  3. Doelen en prioriteiten stellen
  4. Betrokkenheid en productiviteit
  5. Dialoog en communicatie

Om dit goed te laten verlopen is het belangrijk dat een manager of executive zich ook committeert aan de coaching en dat hij/zij de juiste coach vindt. Het hebben van een goed programma van de coach en steun uit de omgeving is ook van belang voor succes[3].

Een goede executive coach vinden

Maar hoe weet je nu of je een goede executive coach hebt gevonden? Wat belangrijk is voor het succes van de coaching is dat je een goede band voelt met de coach. Je voelt je op je gemak als je eerlijk bent tegen de coach en je voelt je op je gemakt als de coach eerlijk is tegen jou.

Naast de band die je voelt is het belangrijk dat er vertrouwen is, steun en zelfs uitdaging[4] om alles tot een succes te maken.

Begeleiding met je kijk naar problemen

Een executive coach helpt je bijvoorbeeld om zaken die jij normaal vindt eens opnieuw te bekijken. Zijn bepaalde handelingen en processen normaal? Horen bepaalde problemen er nu eenmaal bij of kan het ook anders? Hoe logisch is alles wat je logisch vindt?

Een executive coach kan je bewustmaken van iets wat jij een vaststaand gegeven vindt en onderzoeken of dat ook echt zo vaststaat en of je jezelf en het bedrijf er verder mee helpt.

Een goede coach weet ook wanneer je zelf begint met bewustwording en helpt je dan om een completer beeld te krijgen en om deze bewustwording vast te houden op de langere termijn. Zodat je die nieuwe kijk ook kunt vasthouden als de coaching weer voorbij is.

Voor het vasthouden van een nieuwe kijk kunnen vijf stappen gebruikt worden.

  1. De nieuwe overtuiging benoemen
  2. Implicaties van de nieuwe overtuiging opmerken
  3. Kijken naar bewijs tegen de nieuwe overtuiging
  4. Het verloop van het ontstaan de overtuiging achterhalen
  5. De waarheid van de nieuwe overtuiging testen

Omgang met frustraties

Als je gefrustreerd bent helpt een executive coach je ook om te achterhalen waar die frustratie vandaan komt en of die frustratie logisch is, of juist iets is dat je kunt loslaten.

Veel executives zijn mensen die graag presteren en promotie maken, maar als je eenmaal aan de top zit is promotie maken lastig. Dus hoe ga je dan om met die gevoelens dat je logischerwijs minder promotie maakt, terwijl dat iets was waar je altijd voor ging. Dit is ook iets waar een executive coach je mee helpt.

Wat als je twee tegenstrijdige ideeën hebt over hoe zaken werken op je werk en wat dit zegt over jouw capaciteiten? Dan voel je je behoorlijk machteloos en vastzitten, want wat moet je dan?

Je krijgt dus hulp met het identificeren van een probleem, door hulp met het vinden van de bron van negatieve gevoelens en met het bedenken en uitvoeren van een oplossing die in jouw geval haalbaar is.

Jezelf als leidraad hebben

Een leuke ontwikkeling voor mensen in een executive functie is dat je op jezelf mag vertrouwen bij het nemen van beslissingen. Dit is niet altijd even vanzelfsprekend en een executive coach kan je helpen om je te realiseren dat je dit mag.

Daarbij helpt de executive coach je om je te realiseren dat je een bepaald wereldbeeld hebt en dat iedereen dat ergens heeft. Natuurlijk zijn er verschillen in de manier waarop jij en anderen naar de wereld kijken, maar er zijn ook overlappingen.

Wanneer jij die overlapping bij de ander kunt vinden is het eenvoudiger om mensen mee te krijgen in je plannen en oplossingen te bedenken waar iedereen beter van wordt.

Een executive coach helpt je om de grenzen van je wereldbeeld te verleggen en te identificeren waar je wereldbeeld je juist in de weg zit. Dit helpt je om goede inschattingen te maken voor beslissingen die je moet nemen en wanneer je hiervoor wel of geen hulp van anderen nodig hebt.

Je leert daarmee dus jezelf als leidraad te hebben.

Wil je meer weten over executive coaching? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

[1] https://psycnet.apa.org/record/1996-06258-007

[2] https://www.cultivatingleadership.com/site/uploads/Berger-and-Fitzgerald-Leadership-and-Complexity-of-Mind-from-Executive-Coaching.pdf

[3] https://psycnet.apa.org/buy/2008-03845-008

[4] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00197850510626785/full/html