Ik denk, dus ik ben. Wij mensen zijn denkende wezens met veel gedachten. De hele dag door denk je eigenlijk wel iets in meer of mindere mate. Afhankelijk van welke gedachten je hebt kun je hier veel aan hebben of kunnen ze juist ontzettend vermoeiend zijn.

Gedachten hebben dus veel invloed op je leven en daarmee ook op je werk en hoe dat voelt.

Gedachten en hun invloed op je werkervaring

Hoe jij je werk ervaart hangt bijvoorbeeld af van de gedachten die je hebt over je werk. Als je denkt dat je werk leuk is, krijg je er meer energie van dan als je denkt dat je werk niet leuk is. Nu kunnen die breinspinsels uiteraard het gevolg zijn van je werk, maar de gedachten die je hebt over werk in het algemeen kunnen ook het gevolg zijn van je omgeving wanneer je opgroeit.

Als je de werkende wereld ingaat met gedachten over dat werk nu eenmaal moet en dat het een noodzakelijk kwaad is, dan loop je met zwaardere voeten over de werkvloer dan wanneer je de werkende wereld ingaat met gedachten over dat werk. Je kunt helpen om jezelf verder te ontwikkelen tot een beter mens.

Hoe je die werkende wereld ingaat kan afhangen van hoe ouders, vrienden en andere mensen in je directe omgeving altijd met je hebben gepraat over werk.

Hun invloed op je affiniteit met je werk

Dit soort gedachten hebben ook invloed op de affiniteit, de verbondenheid die je voelt met je werk.

Er zijn zelfs twee soorten passie voor werk te onderscheiden. Je hebt obsessieve passie en harmonieuze passie. Het leuke is dat harmonieuze passie direct invloed heeft op hoe jij je werk ziet en obsessieve passie dit indirect heeft, maar dat je bij obsessieve passie meer taakgerichte gedachten hebt of gedachten die direct gaan over de taak waarmee je bezig bent en dat die je tevredenheid over het werk bepalen[1].

Bij harmonieuze passie ben je blij dat je ergens mee bezig bent. De taak zelf is voldoende. Terwijl je met obsessieve passie juist verder wilt naar bijvoorbeeld het volgende level als je aan het gamen bent. Met je werk kun je dan bijvoorbeeld naar het volgende niveau willen groeien, wat dat niveau voor jou dan ook is[2].

Dagelijkse beslommeringen

Je dagelijkse gedachten hebben ook veel invloed op hoe jij je werk ervaart. Zoals gezegd kun je iets algemeens denken over werken, maar ook ’s ochtends kun je al gedachten hebben over je werkdag.

Zoals gedachten dat je er zin in hebt of gedachten dat je baalt dat het alweer maandag is. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je met een goed humeur opstaat, dit je prestaties beter maakt dan met een neutraal humeur. Met een slecht humeur hoeven je prestaties wat betreft kwaliteit niet minder te worden, maar je productiviteit wordt wel lager[3].

Ook dit soort gedachten hebben invloed op hoe jij de dag verder functioneert.

Op je werk heb je natuurlijk ook pauze en juist in die pauze is het belangrijk om je gedachten even los te koppelen van je werk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld mindfulness gebruiken.

Als het je namelijk lukt om in die pauze echt even in gedachten los te komen van je werk, zorgt dit ervoor dat je in de middag meer motivatie hebt en minder last hebt van stress en emotionele vermoeidheid[4].

Als je ’s avonds thuis lekker probeert te ontspannen en je denkt nog steeds veel aan je werk, dan heeft dit ook effect op je slaap en zelfs op hoeveel stresshormonen je de volgende dag in je lichaam hebt[5].

Belemmerende gedachten

Gedachten hebben dus invloed op je werk, stress en motivatie, maar welke helpen je niet?

Belemmerende gedachten helpen je niet om problemen op of met je werk op te lossen. Je denkt bijvoorbeeld dat je geen “nee” kunt zeggen tegen overwerken. Of je denkt dat je een bepaalde verantwoordelijkheid niet aankunt.

Als je vooral in problemen denkt en niet in oplossingen kun je wel zeggen dat dat belemmerende gedachten zijn.

Het leuke is dat belemmerende gedachten verminderen wanneer je jezelf ontwikkeld. Het volgen van een cursus in je vakgebied of het lezen van een boek kan al voldoende zijn om hier minder last van te hebben[6].

Helpende gedachten

De eerste hint is misschien al gegeven, maar een helpende gedachte is sowieso denken in oplossingen en mogelijkheden.

Als je bijvoorbeeld wakker wordt, kan even denken aan zaken waar je dankbaar voor bent al veel doen om met het goede been uit bed te stappen en daarmee je prestaties en productiviteit te verbeteren.

Heb je op dit moment niet veel helpende gedachten? Dan kun je gelukkig veel doen om die toch te krijgen. Omdenken is bijvoorbeeld heel populair om helpende gedachten te creëren.

Even een paar voorbeelden:

Originele gedachte: “Mijn werk is heel zwaar.”

Helpende gedachte: “Er moet een manier te vinden zijn dat mijn werk lichter maakt.”

Originele gedachte: “Die collega is super irritant.”

Helpende gedachte: “Er is vast een reden waarom hij zo is, misschien kan ik er iets aan doen als ik het weet.”

Oefening voor helpende gedachten

Dit zijn slechts voorbeelden, maar je kunt er een leuke oefening van maken. Schrijf bijvoorbeeld eens drie gedachten op die je regelmatig over je werk hebt waar je niet blijer van wordt en schrijf daarna een omdenk gedachte op die je helpt om een helpende gedachte te hebben.

Dit gaat je helpen om meer succes te hebben.

Zo geldt dat in het zakelijk leven en in het sportieve leven.

“A lot of football success is in the mind. You must believe you are the best and then make sure that you are.”

Bill Shankly

Wil je meer weten over technieken en manieren om je werkleven leuker of effectiever te maken? Plan dan vrijblijvend een verkenningsgesprek met me in.

Groet,

Benno Diederiks.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hrdq.21172

[2] https://thriveworks.com/blog/harmonious-vs-obsessive-passion/

[3] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amj.2007.0056

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0749597817308907

[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smi.2538

[6] https://hrcak.srce.hr/238782