06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

‘Wat zijn eigenlijk jouw goede voornemens?’ Je hebt de champagne nog in je hoofd zitten, kruimels van afgebakken oliebollen zwerven door het huis en in de verlaten straten hangt er nog een typische lucht van zojuist afgeschoten buiskruit, of men begint al over goede voornemens. Dat vind ik nou zo mooi aan het inluiden van het nieuwe jaar; de goede voornemens. Ikzelf begin er nooit meteen op 1 januari aan, immers; de aangebroken flessen bubbels en overgebleven appelflappen moeten tóch op, dus afvallen en minder alcohol drinken heeft toch geen zin. Nee, laat het nieuwe jaar eerst even lekker op je inwerken, alvorens je met een herziene blik de toekomst in gaat kijken.

Goede voornemens

Het nieuwe jaar wordt standaard met een glas champagne beklonken; niet voor niets. Zie het als een schone lei. Een nieuwe start waarin oude, slechte gewoontes verbannen kunnen worden en je in het reine een fantastische doorstart mag maken. Treed eens buiten de gebaande paden en laat jezelf verrassen. Dúrf jezelf te laten verrassen! Dan pas ontdek je je ware talenten. Door in te spelen op onverwachte gebeurtenissen; privé of zakelijk. Door je op te werken of juist rustiger aan te doen. Dichter tot jezelf komen, zou je het ook wel kunnen noemen. Of noem het risicomanagement, verantwoord buiten je straatje kijken, eender wat. Maar het is beter dan stilzitten. Toch?

Overpeins, nu je deze column rustig op je in laat werken, jouw talenten eens. Is dat je stressbestendigheid? Is dat je eigen, bijzondere kijk op de wereld? Of ben je toch iemand die misschien op het eerste gezicht niet echt opvalt, maar er bent als het nodig is? Zie het als de wet van Mieke Telkamp; waarheen – waarvoor? Borduur daar nu eens op verder. Hoe kan ik mezelf daarin blijven ontwikkelen, in wat voor opzicht heeft mijn baas daar profijt van, kan ik misschien hogerop komen? Durf de strijd aan te gaan met je talenten. Prikkel ze, speel met ze.

“Je bent wat je levert en je krijgt wat je verdient”, is mijn devies.

Jaar in, jaar uit. En zeker op momenten zoals deze, als het nieuwe jaar voorzichtig de hoek om komt kijken, is dit motto toepasbaar. Wat lever ik? Wat zijn mijn nieuwe doelen? Héb ik nieuwe doelen? De eerste maand van het nieuwe jaar is een uitgelezen kans om daar eens rustig over te na te denken. Je zou het kunnen omschrijven als mijn hier-en-nu-filosofie. Een filosofie die ik al jaren nastreef en nog steeds z’n vruchten afwerpt.

Ook ik heb het afgelopen jaar geëvalueerd voor mezelf. Ik heb dingen goed gedaan, ik heb fouten gemaakt. En vanuit dat perspectief heb ik goede voornemens samengesteld; zo wil ik mijn horizon verbreden. Vastzitten in een stramien is niets voor mij, daarom handel ik er ook naar om verder te kijken dan mijn neus lang is.

Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen. Durf eens een stapje verder te gaan. Probeer eens nieuwe invalshoeken te verzinnen voor problemen waar jijzelf tegen aanloopt. En lukt in het begin niet alles wat je jezelf hebt voorgenomen, reken jezelf daar dan niet op af.

Daarom is mijn wens dat je je oordeel uit durft te stellen. Ga met een open vizier de toekomst in en je merkt meteen dat je rust ervaart. Maak het jezelf niet te moeilijk, daar heeft niemand wat aan.

Op het nieuwe jaar!

My name is… Benno.