06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

De groeimindset is ontzettend populair en dat is niet voor niets. De groeimindset helpt je namelijk om jezelf verder te ontwikkelen en dat heeft allerlei voordelen. Maar hoe zit dat nu en wat heb je eraan als je een executive functie hebt?

Het leuke is dat mensen met een groeimindset vaak meer bereiken dan mensen met een vaststaande mindset. Super handig dus als jij wat te bereiken hebt en dat is meestal het geval als je een executive functie hebt.

Wat is het?

Als je een groeimindset hebt betekent dit dat je niet gelooft dat je kennis en wat je kunt vaststaat en afhangt van wat je tot nu toe hebt geleerd. Je denkt bijvoorbeeld niet dat omdat je iets niet weet, dat dit betekent dat je dom bent.

In plaats daarvan weet je dat alles uit te vogelen is en dat je jezelf altijd kunt ontwikkelen. Je kunt dit doen door hard te werken, door het toepassen van goede strategieën en door input van andere mensen[1].

Daarnaast heb je als voordeel dat je je minder druk maakt over hoe je overkomt, of je wel slim overkomt, en daardoor steek je meer tijd in het ontwikkelen van jezelf.

Als een heel bedrijf de groeimindset omarmt heeft dit ook positieve gevolgen voor iedereen die er werkt. Medewerkers voelen zich vaak krachtiger en meer betrokken bij het bedrijf. Mensen ondersteunen elkaar dan ook meer en er is meer sprake van innovatie.

Bedrijven waarbij mensen meer een vaststaande mindset hebben, hebben vaak meer last van valsspelers en bedrog.

Groeimindset ontwikkelen

Een groeimindset voor jezelf en voor je bedrijf heeft dus allerlei voordelen, maar hoe ontwikkel je nu een groeimindset?

Er zijn een aantal kenmerken die van belang zijn voor een groeimindset, namelijk:

  1. Geloven dat intelligentie en talent verbeterd kan worden door inzet.
  2. Uitdagingen omarmen.
  3. Doorzettingsvermogen als iets tegenvalt.
  4. Zien dat moeite het pad is naar vakmanschap.
  5. Leren van kritiek.
  6. Lessen en inspiratie halen uit het succes van anderen[2].

Om een groeimindset te ontwikkelen is het handig om deze kenmerken van overtuigingen van mensen met een groeimindset in de gaten te houden bij jezelf.

Want als je een tegenvaller hebt en je gaat toch door en dan lukt het wel, dan kan dat voor jou de manier zijn om alsnog een groeimindset te krijgen.

Daarnaast kun je ook hulp krijgen van een executive coach. Daarmee kun je onderzoeken in hoeverre je al een groeimindset hebt en wat je nog kunt verbeteren. Een coach voor executives zal je een spiegel voorhouden, dit kan je helpen om zaken aan jezelf op te merken waar je zelf nooit zo bij stil hebt gestaan.

Als je het lastig vindt om niet jaloers te worden op mensen met succes, of getriggerd te raken, en je hierdoor geen lessen en inspiratie krijgt van het succes van anderen, kun je jezelf het volgende afvragen:

“Wat is het in mij dat ik zo reageer op deze persoon?”

Door dit in jezelf te onderzoeken kom je er vaak achter dat wat je irriteert of waardoor je jaloers wordt eigenlijk nergens op slaat. Dan kun je veel meer inspiratie en lessen halen uit mensen die het succes al bereikt hebben wat jij ook wilt bereiken.

Een ander besef dat handig is om te hebben is dat het oké is om fouten te maken. Een reden waarom je uitdagingen juist uit de weg kunt gaan in plaats van deze te omarmen kan zijn dat je bang bent dat je de uitdaging niet aankunt. Je bent bang om fouten te maken en dom over te komen.

Door dit minder erg te vinden, want hoe leer je anders ooit iets, kun je juist ook uitdagingen gaan omarmen. Als je onderweg een foutje maakt, kun je juist doorzettingsvermogen laten zien door bijvoorbeeld een extra cursus te volgen in de vaardigheden die je nodig hebt om het probleem op te lossen.

Leiderschap

Onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd laat zien dat het hebben van een groeimindset zorgt voor transformationeel leiderschap. Dit heeft ook invloed op proactief zijn en meer betrokkenheid met het werk[3]. Je laat dan ook vaker leiderschapsgedrag zien dan wanneer je een meer vaststaande mindset hebt[4].

De groeimindset zorgt ook voor authentiek leiderschap. Dit zorgt ook weer voor meer hoop op de werkvloer en meer doorzettingsvermogen[5].

Heb je een organisatie die moet veranderen? Dan is het hebben van een groeimindset handig om een goede leider te zijn tijdens zo’n transformatie.

 

Jouw omringende krachtenveld

Zoals je ziet doet een groeimindset veel met leiderschap en hoe mensen op het werk reageren. Wat jij doet heeft namelijk invloed op je omringende krachtenveld. Dit kunnen mensen bij je thuis zijn en mensen met wie je samenwerkt.

In de vorige alinea las je al dat het invloed heeft op hoe hoopvol medewerkers zijn over hun toekomst en het doorzettingsvermogen op de werkvloer. Dan hoeven je medewerkers nog niet eens zelf een groeimindset te hebben, maar jij als manager of executive wel. Dit heeft namelijk invloed op hoe je doet en dat heeft weer invloed op hoe mensen op jou reageren.

Maar ook dan is het fijn als je niet de enige bent met een groeimindset.

Groeimindset stimuleren (op de werkvloer)

Als manager ben je vooral zelf verantwoordelijk voor het stimuleren van je groeimindset, maar het is ook prettig als je team vol mensen zit die geloven dat ze hun talent kunnen ontwikkelen en kunnen bijdragen aan het bedrijf. Dit is immers goed voor de prestaties van het bedrijf[6].

Dus hoe stimuleer je een groeimindset op de werkvloer?

Een van de belangrijkste zaken is om vooral het maken van fouten niet erg te maken. Natuurlijk wil je niet dat je team hierdoor allerlei fouten maakt, maar je kunt bijvoorbeeld wel in gesprek gaan met mensen als er iets misgaat. Je geeft dan bijvoorbeeld aan dat het niet erg is, zolang die persoon er maar van leert en de fout niet (blijft) herhalen. Je kunt in het gesprek bijvoorbeeld vragen wat die persoon heeft geleerd van wat er mis is gegaan of zelfs het hele team vragen wat ze ervan kunnen leren. In gesprek gaan, met elkaar praten en zelfs discussiëren, kan veel doen voor het krijgen van een groeimindset op de werkvloer.

Daarnaast is jaloezie echt een dodelijke emotie voor de groeimindset. Je kunt beter succes in het team met het hele team vieren. Op die manier kan het succes van anderen inspirerend zijn voor de rest van het team.

In een gesprek met je team ,waarin je wat uitlegt over de groeimindset, kun je ook vertellen over wat een groeimindset betekent voor het bedrijf. Hoe ziet dit er praktisch gezien uit? Zijn er belangrijke pijlers in gedrag die hierbij horen? Microsoft heeft bijvoorbeeld drie pijlers in gedrag bedacht om de groeimindset in het bedrijf te krijgen. Dit deden ze nadat ze merkten dat het beleid de sfeer op de werkvloer verziekt had en ze last kregen van de concurrentie van Apple en Google, waardoor ze ook veel getalenteerd personeel kwijtraakten[7].

Als leidinggevende kun je ook transparant zijn over de fouten die jij maakt en wat jij daarvan hebt geleerd.

Hulp met het krijgen van een groeimindset

Ontdekken wat je mindset is en hulp krijgen bij het ontwikkelen van een groeimindset voor jezelf en op je werk is zeker mogelijk. Als executive coach kan ik je helpen met deze processen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

Bronnen:

[1] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/56500411/What_Having_a_Growth_Mindset_Actually_Means-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1630580985&Signature=R1YhcBEtRH2S63uFneynMjlPq1QUT0pD-ytNfxzHvfjq3WyZ4iM0kdYBOhva9gQOqntp6JK1SZ7EWlMcywnu6Whh3m3MMxbNUI1w~66XWzb4DgSPyEZ~nAF9nqpQ~SCkAUrn3jqxIHuOuIkttzwOKTBDyBQBeB2x7DgPHtoYhTYimVcv~CY~gWiuaf6n6FydrW22eG494EYZhB7oBSiqhNobsLJQMzQSCzA9RG3-9YGomveVlmffk7cgiw40kwKQQIPpmsxbuTi-0x-wwbAVxjkknhXmeO78NbKaotkwpB-BbgFhbttG00E7NgyUuKQcPjZIPhiITBne4a7cpGHr4Q__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

[2] https://www.researchgate.net/profile/Ediri-Okoloba-Anderson/publication/336086698_Growth_Mindset_Attitudes_and_Practices_at_CamEd_Business_School/links/5d8df467a6fdcc25549f04e8/Growth-Mindset-Attitudes-and-Practices-at-CamEd-Business-School.pdf

[3] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/CDI-11-2016-0194/full/html

[4] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/LODJ-03-2019-0142/full/html

[5] https://www.acadpubl.eu/jsi/2018-118-19/articles/19a/27.pdf

[6] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/SHR-04-2017-0022/full/html

[7] https://herminiaibarra.com/wp-content/uploads/2019/07/IBARRA_et_al-2018-London_Business_School_Review.pdf