06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Vanuit welk perspectief bekijk jij je werk? Wil je dat je baas het werk dat je doet goed vindt? Maak je je druk om wat je klant van je werk vindt? Of kijk je naar je eigen doelen in je carrière wanneer je jouw perspectief bekijkt? Het herontdekken van je eigen perspectief is ontzettend belangrijk voor het maken van je comeback. Alleen dan kun je de stappen zetten die nodig zijn om op een positieve wijze, met energie en écht voor jezelf jouw werk uit te voeren.

Perspectief betekenis

Je perspectief kan op 2 manieren geïnterpreteerd worden. Je hebt perspectief vanuit een soort kunstzinnige kijk op zaken, namelijk hoe je letterlijk tegen voorwerpen of mensen aankijkt. In een film kijk je bijvoorbeeld vaak vanuit een soort vertellersperspectief naar het verhaal terwijl je in games ook vaak vanuit het perspectief van je avatar speelt.

Daarnaast kan perspectief ook slaan op jouw mening of kijk op zaken in een wat meer figuurlijke zin. Dan gaat het meer om je mindset en welke belangen je afweegt bij bepaalde onderwerpen. Dit perspectief wordt vaak gebruikt in de politiek of bijvoorbeeld tijdens je werk (tenzij je natuurlijk een graphic designer bent, dan kom de eerste toch vaker voor).

Het herontdekken van je eigen perspectief slaat dus op het herontdekken van je eigen kijk op zaken. Door een sabbatical kun je die bijvoorbeeld zijn kwijt geraakt of juist heel subtiel terwijl je gaandeweg aan het werk was in het bedrijf waarin je werkt en nu opmerkt dat je daar eigenlijk helemaal niet meer gelukkig van wordt. Dan is het tijd om naar je eigen perspectief te kijken. Hoe zie jij je (zakelijke) toekomst voor je?

Die zakelijke toekomst kan je ook weer op 2 manieren bekijken, namelijk met de mindset die je hebt en met de letterlijke mogelijkheden naar de toekomst.

Meningsperspectief

Het meningsperspectief gaat bijvoorbeeld over de waarden en overtuigingen die jij hebt over je werk. Welke projecten vind jij belangrijk en waarom? Is het vooral het eigenbelang dat voor jou telt of het belang van de klant?

Hierin zit niet per sé een goede of foute mening. Waar het vooral om gaat is je mindset. Kijk je positief tegen je werk en het nut van je werk aan of juist niet.

Wanneer jij je werk doelloos vindt en je niet kunt aansluiten bij de missie, het perspectief, van het bedrijf is het lastig om voldoening te vinden in het werk dat je doet.

Toekomstperspectief

Bij het toekomstperspectief gaat het juist om de mogelijkheden die je hebt binnen je bedrijf. Dit kan zelfs samenhangen met de toekomst van het bedrijf zelf. Hoe gaat het met de economie? Wat betekent dit voor het bedrijf en wat betekent dat voor mijn mogelijkheden in het bedrijf.

Pleasegedrag en je eigen perspectief

Wanneer je in de situatie bent gekomen dat je je werk niet meer leuk vindt omdat je de hele tijd bezig was om de goedkeuring van je leidinggevende te krijgen kan dit komen doordat je vooral naar je werk hebt gekeken vanuit zijn perspectief.

Is dit de kwaliteit die hij wil? Is dit de snelheid?

Opdracht

Het vervelende aan pleasegedrag is dat je jezelf volledig uit het oog kunt verliezen. Merk je op dat je hier slachtoffer van bent geworden? Vraag jezelf dan het volgende af voordat je iets doet.

  • Wat wil ik?
  • Helpt dit mijn doelen?
  • Word ik hier gelukkig(er) van?

Pleasegedrag hoeft niet erg te zijn als je maar niet vergeet om ook jezelf te pleasen zoals Christiano Ronaldo dat ook doet.

“I feel an endless need to learn, to improve, to evolve. Not only top lease the coach or the fans, but also te feel satisfied with myself.” – Christiano Ronaldo

Verzuim en perspectief

Het perspectief dat je hebt hangt ook samen met verzuim. Het is belangrijk dat je een toekomst perspectief hebt binnen je bedrijf. Uit het onderzoek Career Adapt-Abilities Scale: Convergent validity of subscale scores uit 2014 door Öncel blijkt dat de relatie tussen carrière zorgen (werkzorgen) een sterke correlatie heeft met het toekomstperspectief en met zelfvertrouwen dat iemand heeft.

Zorgen kunnen weer voor allerlei klachten zorgen, zoals stress wat weer kan leiden tot verzuim. Het is dus erg belangrijk dat je een goed toekomstperspectief hebt binnen het bedrijf waarin je werkt.

Kun je bijvoorbeeld doorgroeien in het bedrijf of krijg je de mogelijkheden om je vaardigheden verder te ontwikkelen? Of blijf je altijd hetzelfde werk doen en krijg je geen steun om jezelf te ontwikkelen binnen je functie? Toekomstperspectief is dus erg belangrijk.

Dit toekomstperspectief kan er wel zijn, maar dan kan nog het perspectief dat je hebt over je eigen vaardigheden ervoor zorgen dat je zorgen krijgt over je werk. Als je bijvoorbeeld van mening bent dat je niet slim genoeg bent om écht gebruik te maken van de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf helpt dit natuurlijk ook niet.

Oplossingsgericht perspectief

Bij het toekomstperspectief kun je jouw toekomst volledig laten afhangen van het bedrijf waarin je werkt, maar je kunt ook een oplossingsgericht perspectief hebben. Dit lijkt eigenlijk heel erg op scenario planning. Je kijkt naar de toekomst en naar het oplossen van je problemen.

Bij een oplossingsgericht perspectief kun je problemen vanuit meerdere kanten bekijken en bepalen hoe elke kant jouw perspectief in de toekomst helpt. Bijvoorbeeld bij de vraag of personeel opgeleid moet worden kun je bang zijn dat ze met die kennis naar de concurrent stappen, maar wat gebeurt er als je ze niet opleidt?

Door problemen van andere mensen op te lossen kun je dus ook je eigen problemen oplossen. Een oplossingsgericht perspectief zorgt vaak voor een win-win situatie.

Met welk perspectief kijk jij nu naar je mogelijkheden? Laat het me weten in een reactie.

Bronnen:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001879114000499