Waarom ben jij ooit begonnen met het werk dat je nu doet? Wat was jouw drive destijds om te zeggen: “Ja! Voor deze baan ga ik!” en is die reden vandaag nog steeds iets wat jou motiveert om elke dag aan de slag te gaan? Soms kan een tegenslag ervoor zorgen dat je zin hebt om de handdoek in de ring te gooien, maar om jezelf dan toch te herpakken is het van belang om jouw drive weer te herontdekken.

Wat is je drive eigenlijk?

Drive kun je vertalen naar drijfveren, maar dat is niet alles. Het gaat maar voor een gedeelte over je drijfveren. Het gaat ook over je doorzettingsvermogen en wilskracht. Dit zijn eigenschappen die heel duidelijk naar voren komen in het televisieprogramma Robinsons eiland.

Deelnemers doen vaak mee omdat ze zichzelf en hun lichaam willen uitdagen en hun grenzen willen ontdekken. Honger is één van de eerste problemen waarmee ze te maken krijgen. Dit is voor sommige deelnemers al genoeg om te zeggen: “Ik kap ermee”.

Andere deelnemers gaan zich dan juist focussen op andere zaken, zoals het netwerken en het sociale aspect van het spel. Zij herontdekken hun eigen drive om mee te kunnen blijven doen en om te blijven winnen. Ook bij proeven waarbij er opeens iets geks gegeten moet worden wordt er een drive uit het geheugen getoverd om dit toch te kunnen doen. Wormen zitten dan opeens vol proteïnen die later bij meer fysieke proeven van pas komen.

De spelers herontdekken hun eigen drive continu om zich aan te passen aan de proeven die het spel en het eiland hun biedt. Dit is ook iets wat nodig is op de werkvloer of als ondernemer.

Je drive in loondienst

Als je een bedrijf gevonden hebt waarin jij je helemaal kunt vinden. Die een missie en doelstelling hebben waar jij ook helemaal voor gaat is dat ontzettend fijn. Je drive komt dan uit je intrinsieke waarde en niet uit je loonstrookje.

Wanneer je ambitieus bent en wilt groeien in het bedrijf is het natuurlijk fijn om een leidinggevende positie te hebben. Die bereiken is echter niet altijd iets wat lukt. Dat kan frustrerend zijn en dan is het weer belangrijk om je drive opnieuw uit te vinden.

Is het ook mogelijk om je meer in de breedte van het bedrijf te ontwikkelen in plaats van in de hoogte? Zijn er mogelijkheden om je aandacht te besteden aan andere projecten waardoor je jezelf ontwikkelt (en misschien later meer kans maakt op die leidinggevende functie).

Je ziet ook dat deelnemers van Robinson eiland zich meer gaan focussen op het sociale aspect als ze fysiek minder sterk zijn. Iets wat vaak de ondergang betekent voor de sterke mannen die denken dat het sociale aspect minder belangrijk is.

Je drive als ondernemer

Er is goed nieuws voor ondernemers, want uit onderzoek blijkt dat de drive voor ondernemers om succesvol te zijn in hun werk hoger ligt dan bij mensen in loondienst. Wat dat betreft heb je al een puntje voor.

Als ondernemer kunnen je dalen echter wel iets dieper zijn dan wanneer je in loondienst bent. Je hebt geen recht op WW bij het complete verlies van klanten en dat kan een zware dobber zijn. Zo ken ik een ondernemer die opeens alle klanten kwijt was. De paniek sloeg toen wel even toe. Moest hij dan toch in loondienst gaan? Door zijn drive hield hij zich rustig en ging weer netwerken en via het internet op zoek naar nieuwe klanten, wat ook nog eens lukte.

Je drive als ondernemers is dus erg belangrijk om te herontdekken bij grote tegenslagen. Ook kunnen samenwerken met andere ondernemers, zoals tijdens netwerken in dit voorbeeld, is van belang voor het herontdekken van je drive.

Manieren om je drive te verbeteren of te herontdekken

Er zijn meerdere manieren om je drive te herontdekken in momenten van moeilijkheden. Op 3 ga ik in dit blog in, namelijk:

  • Samenwerken
  • Afstand nemen
  • Je gedachten checken

Samenwerken om je drive te verbeteren

Het sociale aspect is in Robinson eiland erg belangrijk om de drive van deelnemers sterk te houden. Er worden teams gevormd en hierdoor voelen de deelnemers zich ook meer betrokken bij wat er gebeurt met andere leden van het team.

Ook bij stiekeme samenwerkingen om tijdens de stemmingsronde mensen eruit te stemmen die een gevaar vormen om het spel te winnen zie je dat die samenwerking ervoor zorgt om zo goed mogelijk je best te doen tijdens de proeven. Iemand moet bijvoorbeeld per se de joker halen om het stiekeme plan te laten slagen. Hierdoor wordt er extra hun best gedaan om bijvoorbeeld die worm binnen te houden en snel op te eten.

Het voordeel van in loondienst werken is dat je al snel deelneemt aan een groep. Je ziet dan ook dat het doorzettingsvermogen bij mensen in loondienst er vaak voor zorgt dat ze toch naar hun werk gaan als ze snipverkouden zijn. Want niemand wil de ander overwerk bezorgen.

Als ondernemer heb je vaak niet zo’n groep om je heen en dat kan vervelend zijn. Je ziet wel dat veel ondernemers elkaar opzoeken tijdens netwerkbijeenkomsten of in een flexwerk kantoor. Het succes van anderen kan dan inspireren tot eigen succes.

Ook in het voetbal, een belangrijke bron van inspiratie voor mij, zie je dat sterspelers zich ervan bewust zijn dat ze het team nodig hebben om hun successtatus te behalen.

“I’m lucky to be part of a team who help to make me look good, and they deserve as much of the credit for my success as I do for the hard work we have all put in on the training ground.”

– Lionel Messi

De situatie bekijken

Op Robinson eiland zie je ook vaak de mensen die de kat uit de boom kijken. Wat voor soort mensen doen mee? Welke opdrachten passen bij mij? Kan ik vissen of iets anders wat de groep van pas komt? Vind ik dat ook leuk om te doen?

De situatie van jezelf op afstand kunnen bekijken is een belangrijke manier om je doorzettingsvermogen, wilskracht en dus je drive te verbeteren. Je vindt dan nieuwe manieren om jouw doelen te behalen en nieuwe factoren die jou motiveren.

Je gedachten in de gaten houden

Zorgen over samenspanners die tegen jou samenspannen kunnen het plezier in het spel zodanig beïnvloeden dat deelnemers kansloos zijn tijdens de proef en daarmee de samenspanners extra reden geven tot het wegstemmen, zelfs mensen die nog twijfelden over de stemmingsronde kunnen dan opeens een samenspanner worden.

Je gedachten bepalen voor een groot deel je drive. Daarom is het belangrijk om je gedachten in de gaten te houden en om nieuwe motiverende gedachten te stimuleren. Er zijn allerlei technieken om dit goed te doen, maar daarover moet je dan ook mijn andere blogs lezen.

De drive van deelnemers op Robinson eiland begint vaak met het uitdagen van de eigen mentale kracht en het lichaam, maar eindigt vaak in teams die goed op elkaar ingespeeld zijn en motivatie die uit onverwachte hoeken komt. Als je kijkt naar de factoren die besproken zijn in dit blog, welke factoren kun jij aanwenden voor het herontdekken van je drive?