Gefeliciteerd! Je hebt waarschijnlijk gezocht op ‘ik ben lui’ en daarmee heb je de eerste stap gezet naar succes. Je hebt aan zelfreflectie gedaan, je bent tot de conclusie gekomen dat je lui bent en dat je er waarschijnlijk iets aan moet doen.
Maar waar begin je mee?
Waar komt de luiheid vandaan?
Je kunt eerst beginnen met te achterhalen waar je luiheid vandaan komt. Omring jij je bijvoorbeeld met mensen die ook wat lui zijn en doe je daardoor minder dan je weet dat je kunt?
Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als je werkt in groepen en iemand wordt lui, dat dit luiheid bij de andere groepsleden in de hand werkt[1].
Ben je lui of ben je aan het uitstellen?
Misschien ben je niet eens echt lui, maar heb je juist last van uitstelgedrag. Uitstelgedrag is bijvoorbeeld iets waar je last van kunt hebben als je bang bent om te falen. Als student stel je bijvoorbeeld het moment uit waarop je echt gaat beginnen met het schrijven van een opdracht of scriptie. Dit is overigens niet goed voor je schoolresultaten.
Maar luiheid komt meer uit een gebrek aan interesse. Je bent niet bang om te falen, het boeit je gewoon niet of je wel of niet faalt. Dat is toch een hele andere manier van omgaan met niets doen dan als je niets doet vanwege uitstelgedrag.
Daarnaast kun je ook lui worden als je het gevoel hebt dat je iets sowieso niet kunt. Je bent dan niet bang om te falen. Je hebt dan het gevoel dat je weet dat je gaat falen[2].
Hoe word je weer actief?
Tijdens onderzoek naar luie studenten is naar voren gekomen dat de conditie van het lichaam, de docent, het gebrek aan motivatie en de omgeving invloed hebben op de luiheid en het weer actief studeren[3].
Een van de eerste dingen die je kunt doen is kijken naar de conditie van je lichaam en die verbeteren. Als je te lui bent om te bewegen kun je eerst alleen beginnen met gezonde voeding.
Door ongezonde voeding en drinken te vervangen voor gezonde voeding zul je in ieder geval de inhoud van je lichaamscellen veranderen. Je bent immers wat je eet. Dit kan je al meer energie geven en je het gevoel geven dat je wat moet doen, anders word je rusteloos.
Daarna kun je ook zeggen dat je dagelijks dertig minuten gaat bewegen.
Waarom wil je iets doen
Een ander inzicht is dus dat lui zijn kan komen door een gebrek aan motivatie. Dus om die luiheid te onderbreken is het handig om iets te vinden waarvoor je interne motivatie hebt.
Je vindt iets dan gewoon leuk om te doen en doet iets niet vanwege het geld dat je ervoor krijgt.
Een manier is om je af te vragen waarom je iets doet of zou doen.
Als jij namelijk weet waarom het belangrijk is om een bepaalde activiteit uit te voeren kan dit je motiveren om van de bank op te staan en te doen wat er moet gebeuren.
Zelfreflectie
Daarnaast is het een goede zelfreflectie en dat helpt je om dus actie te ondernemen. Dat is nodig voor succes.
Zelfreflectie kan je ook inzichten geven in hoe je doet en waardoor dit komt. Dit kan je ook helpen met het leren van nieuwe vaardigheden[4] als je bijvoorbeeld wel bezig bent met je ontwikkeling, maar jezelf te lui vindt. Je vindt dan dat je meer kunt doen.
Dan kan zelfreflectie je inzicht geven in hoe lui je eigenlijk bent met je zelfontwikkeling en welke vervolgstappen je kunt zetten om jezelf te ontwikkelen.
Negatieve emoties ombuigen
Een gevolg van zelfreflectie is dat je niet blij bent met het inzicht dat je hebt gekregen. Als je bijvoorbeeld ongelukkig wordt van het idee dat je lui bent kun je dit ook omdenken naar:
“Ik heb mijn passie nog niet gevonden.”
Het is namelijk heel goed mogelijk dat je lui bent geworden, omdat je tot nu toe alleen dingen deed waar je een externe motivatie voor had. Maar dat is een motivatievorm die je op de lange termijn niet in de benen houdt.
Andere negatieve emoties of gedachten die je krijgt door zelfreflectie kun je ook op die manier omdenken naar iets positiefs en dat kan je weer een nieuw doel geven waar je meer interne motivatie van krijgt.
Je passie vinden is immers toch vaak iets wat spannend en leuk voelt. Want hoe tof zou je leven zijn als je iets doet waar je oprecht blij van wordt? Wat je oprecht interessant vindt en wat je bij wijze van spreken ook voor niets zou doen?
Veerkracht verbeteren
Een van de gevolgen van het thuiswerken tijdens het coronatijdperk is dat je opeens virtueel moest gaan samenwerken en dat je discipline moest hebben. Vooral op momenten van tegenslag kan de negativiteit die dat oplevert voor een moment van luiheid zorgen.
Je hebt er dan even geen zin meer in.
Onderzoek laat zien dat teams die reflecteerden, hun emoties beheersten en plannen maakten voor acties die uitgevoerd moesten worden sneller weer opveerden na een tegenslag[5].
Van niets komt niets, dus plannen maken kan heel goed helpen om toch weer actief te worden.
Een korte to-do-lijst met bijvoorbeeld drie kleine dingen of één groot ding wat je op een dag wilt doen kan heel goed helpen om lui zijn te verminderen en om stappen naar succes te zetten.
Emoties beheersen
Als je lui bent kun je ook last hebben van depressieve gevoelens. Die zorgen vaak voor angst en negatieve gedachten, bijvoorbeeld dat het toch allemaal niets uitmaakt. In dat geval is het belangrijk om iets te doen om je beter te voelen.
Je komt dan eigenlijk ook weer terug op het verhaal van de conditie van je lichaam. Als je goed voor je lichaam zorgt, merkt je geest dit namelijk ook.
Daarnaast kan wandelen in de natuur ook goed helpen om je positiever te voelen.
Gelukkig ontspannen is namelijk toch net even anders dan lui zijn[6].
Lekker luieren terwijl je terug kunt kijken op iets wat je voor elkaar hebt gekregen voelt toch anders dan lekker luieren na nog meer luiheid.
Wil jij meer doen aan zelfontwikkeling voor je carrière en weer in beweging komen? Neem vrijblijvend contact met me op.
Groet,
Benno
[1] https://www.ingentaconnect.com/content/sbp/sbp/2014/00000042/00000003/art00011
[2] https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/abs/2020/70/e3sconf_itse2020_18078/e3sconf_itse2020_18078.html
[3] https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/1255/1/012007/meta
[4] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-16-7228-6_2
[5] https://iaap-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/apps.12220
[6] https://www.researchgate.net/profile/Mani-Mehraei/publication/331312731_Pleasant_Laziness_as_a_Mood_Disorder/links/5c728f53a6fdcc4715975170/Pleasant-Laziness-as-a-Mood-Disorder.pdf