06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Als je denkt “ik ben niet goed genoeg”, dan heb je last van een belemmerende gedachtegang. Dit hindert je om kansen aan te pakken waar je eigenlijk wel gebruik van wilt maken. Daarnaast is het een signaal dat er iets misgaat met je zelfvertrouwen.

Niet goed genoeg voor je ambitie

Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent voor wat je eigenlijk wil bereiken, kan dit je loopbaan behoorlijk in de weg zitten. Als je al ontzettend veel werkt en doet om jezelf te ontwikkelen, kan dit gevoel zelfs een signaal zijn van een werkverslaving[1].

Werk je eigenlijk niet te veel, maar voel je je alsnog niet goed genoeg, dan kan dit ook een signaal zijn van perfectionisme. Op zich is er niets mis met perfectionisme, veel managers vinden dit ook een positieve eigenschap. Maar er zijn twee kanten aan perfectionisme en één kant is vrij duister. In dat geval zorgt perfectionisme voor stress en depressieve klachten[2]. De gedachte dat je niet goed genoeg bent is daar zeker een signaal van.

Het versterken van je kennis over je vakgebied kan al veel doen om het gevoel van je niet goed genoeg voelen te verminderen[3].

Dit gevoel dat je niet goed genoeg bent is ook vaak een momentopname. Op dat moment voel je je minder en opeens plak je er het etiket ‘niet goed genoeg’ op. Een manier om ervoor te zorgen dat je je uit dit mentale dal denkt is door bijvoorbeeld een lijstje te maken van de ervaring en kennis die je allemaal hebt. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven, waardoor je wel durft te solliciteren op die executive functie.

Oplichterssyndroom

Misschien heb je jouw ambitie al vervuld en heb je die executive functie al, maar nu kun je het probleem hebben dat je eigenlijk niet goed genoeg bent. Of het voelt in ieder geval zo. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor je baan wordt vaak ook gezien als het oplichterssyndroom. Je angst dat je niet goed genoeg bent en dat dit ontdekt wordt kan heel vervelend zijn. Uit onderzoek bij KPMG blijkt dat 75% van de vrouwen in een executive functie hier last van kan hebben[4].

Je onderwaardeert dan wat je eigenlijk bereikt hebt en welke rol je hebt gespeelt in het succes van een bedrijf. Je denkt dat je bijvoorbeeld vooral veel geluk hebt gehad en dat andere mensen misschien voor de gek zijn gehouden[5].

Een manier om hier minder last van te hebben is door af en toe een timer af te laten gaan en stil te staan bij jouw eigen successen. Door hier meer tijd aan te besteden zorg je ervoor dat twijfels en het gevoel dat je maar wat doet minder aandacht krijgen en daardoor ook minder krachtig worden.

Als je dit lastig vindt kun je dit ook eerst samen met een vriend of vriendin doen[6].

Realiteit matcht niet meer met identiteit

Als je je niet goed genoeg voelt zegt dat iets over de identiteit die je jezelf geeft. Misschien heb je altijd een junior positie gehad en voelde dat lekker zo net uit de schoolbanken. Je had collega’s om tegenop te kijken.

Wanneer je dan een stap zet in je loopbaan dat mensen opeens tegen jou op gaan kijken kan dit iets zijn waardoor je even van je à propos raakt, want zo goed ben je toch niet? Het beeld dat je over jezelf hebt komt dan niet meer overeen met het beeld dat anderen van je hebben, zoals de persoon die jou in de executive functie heeft gezet.

In dit geval is het ook een goed tijdstip om je zelfbeeld te herzien. Je bent geen student meer die maar wat doet. Je bent een succesvolle zakenman/-vrouw.

Een collega, mentor of coach kan je helpen om die nieuwe identiteit te omarmen.

Wat niet werkt

Wat niet werkt om minder last te hebben van je niet goed genoeg voelen is om meer te gaan werken. Dit werkt alleen stress, burn-out, slapeloosheid en privéproblemen in de hand en kan overslaan op een werkverslaving.

Dit gevoel en een burn-out

Het gevoel van je niet goed genoeg voelen kan ook een signaal zijn dat je al last hebt van een burn-out. In dat geval wordt dit gevoel gecombineerd met vermoeidheid en een cynische kijk op hoe waardevol het werk (of zelfs het bedrijf) eigenlijk is[7].

Heb je dit gevoel gekregen nadat je eigenlijk al heel vermoeid was door je werk? Dan is het tijd om actie te nemen om juist je rust te vinden. Neem bijvoorbeeld meer vrij en kijk of dit werk wel is wat je wilt doen.

Als je geen last hebt van vermoeidheid en cynisme, dan maakt dat alles een stuk eenvoudiger, want dan is er vooral sprake van een mismatch.

Je identiteit omarmen door actieleren

Leiderschap is iets wat een belangrijk onderdeel kan zijn van je identiteit als je een executive functie hebt. Dit omarmen kan heel lastig zijn als je je niet goed genoeg voelt. Actieleren is een manier om leiderschap te omarmen.

Door actief aan de slag te gaan met vraagstukken die je hebt als leider ontwikkel je jouw leiderschap. Natuurlijk is er een risico dat je het vraagstuk niet oplost en dat kan heel spannend voelen, maar met goede begeleiding leer je ook dat falen niet erg is, zolang je er maar van leert en dat is uiteindelijk ook iets dat een leider doet[8].

Dit actief leren is iets wat je ook kunt doen onder leiding van een mentor of executive coach. Een executive coach kan je helpen om weg te gaan van het idee “fake it till you make it” en juist authentiek leiderschap te hebben. Je voelt je dan wel goed genoeg. Coaching kan je helpen om productiever te zijn en om een professioneel netwerk te ontwikkelen dat je helpt in jouw functie.

Wil je meer weten over wat executive coaching kan doen met je gevoel over je goed genoeg voelen? Neem contact met me op.

Groet,

Benno.

[1] https://psycnet.apa.org/buy/1996-04477-006

[2] https://www.researchgate.net/profile/Malikeh-Beheshtifar/publication/281175764_Role_of_Perfectionism_at_Workplace/links/55d9938c08aeb38e8a87d4d2/Role-of-Perfectionism-at-Workplace.pdf

[3] https://ascelibrary.org/doi/abs/10.1061/(ASCE)ME.1943-5479.0000831

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/catl.30942

[5] https://cronfa.swan.ac.uk/Record/cronfa46068

[6] https://brill.com/view/book/9789463511438/BP000045.xml

[7] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/wps.20311

[8] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14767333.2011.581016?journalCode=calr20