Soms heb je het gewoon helemaal gehad en denk je “Ik wil niet meer werken”, maar ja wat doe je dan? Rekeningen blijven toch komen, eten moet betaald worden en tenzij je op de een of andere manier kan rentenieren van het spaargeld dat je hebt is de kans groot dat ondanks dat je niet meer wilt werken, je toch ergens moet werken.

Als je dit gevoel hebt is die ieder geval een duidelijk teken aan de wand dat je niet tevreden bent met het werk dat je doet en dat dit compleet niet meer bij je past.

Tijd voor verandering!

Waarom wil je niet meer werken?

Om te weten wat voor verandering jij nodig hebt is het handig om na te gaan waarom je niet meer wilt werken. Ligt het aan je baas, collega’s, het werk op zich, de klanten of ligt het meer aan je eigen energie niveau of zelfs aan hoe je gezin reageert op je werk?

Door te achterhalen waarom je niet meer wilt werken kan je achterhalen waar er verandering moet komen in je leven.

Het kan er zelfs aan liggen dat je een hele goede arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt? Als je die namelijk hebt is “ziek worden” opeens heel handig om te stoppen met werken[1]. Alleen laat de praktijk zien dat zorgverzekeraars hier doorheen prikken, dus dat is niet de route die je kunt bewandelen.

Ander onderzoek naar studenten die in geriatrische zorg konden werken laat zien dat onvoldoende kennis of training ervoor kan zorgen dat je bepaald werk niet wilt doen[2].

Als je het gevoel hebt gekregen dat je niet meer wilt werken kan dit er eventueel door zijn gekomen dat je werkgebied erg ontwikkeld is en dat je eigen kennis is achtergebleven bij de ontwikkelingen van je vakgebied. Dit kan heel demotiverend werken, omdat je eerst alles wist en nu moet je opeens weer bijleren. Als je daar de energie niet meer voor hebt kan dat heel vervelend zijn.

Wat wil je wel?

Als je niet meer wilt werken, wat wil je dan wel? Hoe gelukkig word je uiteindelijk van lekker de hele dag niets doen?

Uiteindelijk is de vraag vooral, wat wil je wel doen? Want geld is niet iets waar je op de lange termijn gelukkiger van wordt. Ook al kan je met dat geld allerlei leuke dingen doen.

Je dagelijkse bezigheid is belangrijk voor je gevoel van welzijn en als dat werk is waar je blij van wordt zit je ook niet meer met het gevoel dat je niet meer wilt werken.

Vraag jezelf daarom eens af waar je gelukkig van wordt, zelfs buiten werk om?

Vervolgens kan je kijken hoe datgene gekoppeld kan worden aan bepaalde werkzaamheden. Hiervoor hoef je niet eens te kijken naar of het past bij de werkervaring en kennis die je hebt.

Kijk eerst eens naar bij wat voor werkzaamheden die interesses van jou passen.

Dit komt omdat je interesses iets doen voor je intrinsieke motivatie, wat een belangrijk onderdeel is van je motivatie om te werken[3]. Dit is de motivatie die je hebt om iets te doen gewoon omdat je het leuk vindt. Je doet datgene dan niet voor een beloning zoals geld, maar omdat je plezier hebt door het werk zelf.

Daarnaast zijn factoren zoals het werk dat je doet waardevol vinden belangrijk. Dat het uitvoeren van je werk een persoonlijke waarde voor jou vervult. Het is ook handig als je werk je helpt om je ego op te bouwen. Dat het werk je een gevoel van eigenwaarde geeft. Als laatste is externe motivatie belangrijk voor werk motivatie. Meestal is dit bijvoorbeeld een goed loon.

Wat is goed voor je gevoel van eigenwaarde

Naast bedenken wat je wel wilt en wat je leuk vindt om te doen kan je ook denken aan wat goed is voor jouw gevoel van eigenwaarde, voor jouw ego.

Als je werk namelijk bijdraagt aan je gevoel van zelfvertrouwen kan dat heel goed voor je werken. Dit is bijvoorbeeld waarom veel mensen gaan ondernemen, want dan ben je in 1 keer de baas over een bedrijf, al heb je maar een eenmanszaak. Als het lukt voelt dat toch heel goed voor je ego.

Daarnaast kan je natuurlijk ook kijken naar andere zaken die goed zijn voor je ego, zoals of je mensen helpt met je werk en hoe het werk van toegevoegde waarde is voor de maatschappij of voor een bepaalde groep mensen.

Wat zou goed zijn om te doen voor je gevoel van eigenwaarde?

Als je dat namelijk kan combineren met het werk dat je doet, dan komt die zin in werken weer vanzelf.

Kijk naar je cirkel van invloed op je werk

Als je weet wat je motiveert om te werken kan je kijken naar je cirkel van invloed op je werk. Kun je bijvoorbeeld enigszins jobcraften om het werk aantrekkelijker voor je te maken? Kan je bepaalde projecten claimen die je helpen met je gevoel van eigenwaarde of waardoor je iets kunt doen dat in lijn is met normen en waarden die voor jou belangrijk zijn?

Enige vorm van autonomie waardoor dit soort acties mogelijk zijn helpen heel erg om je motivatie voor werk hoger te houden[4].

Soms is het niet helemaal duidelijk wat allemaal mogelijk is op je werk. Een gesprek met collega’s of leidinggevenden over je mogelijkheden kan dan handig zijn om inzichten te krijgen die je wellicht nog niet had.

Hulp krijgen om niet meer te werken

Het beste werk is natuurlijk werk dat niet meer voelt als werk. Dan zit je helemaal op je plaats. Soms heb je hulp nodig als je bijvoorbeeld merkt dat je helemaal niet meer op je plaats zit met het werk dat je doet.

In dat geval kan een business coach je helpen. Deze kan je bijvoorbeeld ondersteunen in je onderzoek of je cirkel van invloed op je werk groot genoeg is om er toch je eigen draai aan te geven. Een coach kan je handvatten geven over hoe je bepaalde problemen bespreekbaar maakt op je werk, waardoor je ander werk kunt doen of zelfs minder kunt gaan werken.

Je kan er dan ook achter komen dat je huidige baan niet meer biedt wat jij nodig hebt. In dat geval kan een business coach je ook handvatten geven over hoe je dan een baan vindt die wel bij je past. Een baan waardoor je niet meer het gevoel hebt dat je keihard aan het werk bent tijdens het werken.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1467-9566.12567

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0020748913001016

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0013164409355698

[4] https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A17451&dswid=7345