Iedereen praat weleens tegen zichzelf in gedachten of soms letterlijk. Dit kan om allerlei zaken gaan, zoals waar je het boodschappenlijstje hebt neergezet. Je mening ventileren als je weer eens in de file staat of om een andere reden. In jezelf praten kan je ook helpen met je prestaties.
De manier waarop je tegen jezelf praat is erg belangrijk voor je gedachten en motivatie. In jezelf praten word ook wel self-talk genoemd. Dit kan onbewust zijn, zoals “wat is dit?” als je iets nieuws vindt of juist heel bewust “Ik kan dit” om jezelf aan te moedigen en je kunt jezelf zelfs instructies geven “nu ga je dit doen”. Vooral op dagen waarop je to-do lijst ontzettend lang is kan het hebben van instructies aan jezelf handig zijn.
Ook topvoetballers hebben tijdens de wedstrijd self-talk waarin ze zichzelf instructies geven over hoe ze het spel moeten spelen.
“I spend the entire 90 minutes looking for space on the pitch. I’m always between the opposition’s two holding midfielders and thinking, ‘The defence is here, so I get the ball and I go there to where the space is.” – Xavi
Self-talk: Goed of slecht voor je?
Het is heel lastig om in jezelf praten of tegen jezelf praten te onderzoeken en dan na te gaan welk effect het op je prestaties heeft. Wel is het bekend bij atleten dat tegen jezelf praten in het algemeen ervoor zorgt dat je een betere concentratie hebt, minder last van angst hebt en je taak beter kunt uitvoeren.
Wat werkt is wel voor iedereen anders. Dus dit is iets wat je voor jezelf moet uitvinden.
Is negatieve self-talk slecht voor je?
Natuurlijk komt het ook weleens voor dat je negatief tegen jezelf praat. Is dat dan slecht voor je? Dat is het niet per sé. Als je tegen jezelf zegt “Dat ging niet goed.” Is dat een evaluatiemomentje. Het is belangrijk om dan snel weer positieve gedachten naar jezelf te krijgen en niet te blijven hangen in wat niet goed ging en jezelf vervolgens uitschelden.
Een goede manier om dit te doen is door jezelf een instructie te geven “Blijf bij waarmee je bezig bent.”
Dus negatieve self-talk is niet per sé slecht, als je er maar niet in blijft hangen en dat is nu net iets wat veel mensen lastig vinden om zich aan te onttrekken.
Effecten van tegen jezelf praten op het werk
Niet alleen bij sporters is er onderzoek uitgevoerd naar self-talk. Ook managers zijn onderzocht. In dit onderzoek moesten managers een brief aan zichzelf schrijven. Wat bleek? Managers met een positieve manier om tegen zichzelf te praten gingen uitdagingen aan en keken vooral naar de positieve kanten van een probleem terwijl managers met eer negatieve self-talk uitdagingen uit de weg gingen en bij problemen vooral de negatieve kant zagen.
Negatief tegen jezelf praten kan je ook beperken in je creativiteit omdat je het jezelf niet toelaat om out-of-the-box te denken.
Positieve self-talk zorgt er juist voor dat het werk je nauwelijks energie kost. Hoe positiever een manager aan zichzelf schreef, hoe minder energie het werk hem kostte en hoe productiever hij was.
Het evalueren van in jezelf praten
Zoals eerder gemeld in dit artikel zijn resultaten van in jezelf praten voor iedereen verschillend. Daarom kun je dit voor jezelf checken bij taken die je uitvoert. Dit is erg belangrijk, want gemiddeld genomen kan het wel werken, maar je bent pas achteraf onderdeel van de statistiek. Jij bent een uniek persoon en niet een gemiddeld persoon. Daarom is het van belang om voor jezelf te evalueren of self-talk een effect voor je heeft.
Opdracht:
Als je eens een uur bezig bent met je werk of een andere activiteit. Ga dan eens na wat voor gedachten je tegen jezelf hebt op die momenten.
Zijn dit aanmoedigingsgedachten? Instructiegedachten? Of gewoon doelloze gedachten?
Controleer dan ook direct wat de kwaliteit van je werk is.
Vervolgens kun je hetzelfde werk doen en bewust een bepaald type gedachte herhalen, zoals alleen aanmoedigingsgedachten. Helpt dit om je werk beter of sneller te doen?
Herhaal deze oefening ook met instructiegedachten en de verschillende aanmoedings- en instructiegedachten door elkaar.
Wie weet helpt het je naar het volgende niveau en zo niet, dan weet je dat je daar geen energie in hoeft te steken.
Handige tips om met jezelf te praten voor succes
Gelukkig zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar praktische manieren om in jezelf te praten en jezelf ermee te helpen. Daarom heb ik een paar praktische tips voor je.
Gebruik je voornaam
Praat met jezelf als een andere persoon, gebruik je naam en niet ik. Wanneer je tegen jezelf praat kun je het beste zeggen “Piet, je kunt dit” in plaats van “ik kan dit”. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je kans op succes veel groter is dan wanneer je ik gebruikt.
Vooral in stressvolle situaties is het gebruik van ik slecht voor je werkzaamheden.
Doordat je jouw voornaam gebruikt in plaats van ik kun je met een grotere emotionele afstand naar het probleem kijken dat je moet oplossen. Het is alsof je een vriend adviseert en alsof je het advies van die vriend opvolgt. Hierdoor heb je ook minder last van angst en andere blokkades waardoor je creatiever durft te zijn en sneller tot een oplossing komt.
Geef jezelf positieve feedback
Je hoeft niet altijd je voornaam te gebruiken. In jezelf zeggen dat je mooi of slim bent, in de vorm van “Ik ben mooi en “ik ben slim” zorgt voor dat schild dat je nodig hebt op momenten van kritiek. Je kunt de kritiek dan beter gebruiken om van te leren en het is niet direct iets wat het beetje zelfvertrouwen dat je hebt direct helemaal kapotmaakt.
Het is handig wanneer je moet onderhandelen over je werk en zelfs als je gezondheid je in de steek laat kunnen deze ego bouwers ervoor zorgen dat je minder last hebt van psychische klachten door de ziekte.
In jezelf praten kan dus zeker je prestaties verbeteren, zorg er vooral voor dat je gedachten positief zijn en wanneer je een probleem oplost kan het gebruik van je eigen naam in je gedachten je helpen om het probleem succesvol op te lossen.
Bronnen:
http://psycnet.apa.org/record/2013-05936-005
https://www.psychologytoday.com/us/articles/201505/the-voice-reason