Vooral als de maatschappij niet meer zo stabiel is, bijvoorbeeld door inflatie, is het innovatieve vermogen van bedrijven belangrijk. Maar hoe verbeter je nu je innovatieve vermogen? Dat doe je onder andere met een innovatieve mindset.

Wat is innovatief vermogen?

Een innovatief vermogen gaat over de capaciteit die bedrijven hebben om met succes innovaties te ontwikkelen. Iets nieuws bedenken en daar wat mee kunnen doen is dus onderdeel van het innovatieve vermogen van een bedrijf.

Hiervoor zijn een aantal factoren van belang, namelijk:

  • Bedrijfscultuur
  • Bedrijfsmiddelen
  • Bedrijfscompetentie

Vooral de bedrijfscultuur is van belang voor een innovatief vermogen. Als mensen zich geremd voelen om hun ideeën te delen remt dit het innovatieve vermogen. Die bedrijfscultuur hangt weer af van veel factoren, zoals de mindset van mensen en zeker ook de mindset van leidinggevenden en hun stijl van leidinggeven.

De bedrijfscultuur heeft een grote correlatie met het innovatieve vermogen. Hoe beter de bedrijfscultuur, hoe beter het innovatieve vermogen[1].

Wat is mindset?

Een mindset gaat onder andere over jouw kijk op de wereld[2]. Het gaat ook over hoe jij denkt over jezelf, je intelligentie en je kwaliteiten. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groei mindset.

Bij een vaste mindset denk je bijvoorbeeld dat je afhankelijk bent van je intelligentie of je iets wel of niet kunt (ontwikkelen) en bij een groei mindset denk je dat je – ongeacht je intelligentie – nieuwe dingen kunt leren[3].

Maar een mindset is niet zo zwart wit als alleen dat. Het gaat ook over hoe jij denkt dat de wereld functioneert en hoe jij daarin hoort te functioneren. Het gaat over je overtuigingen, gevoelens, waarden en hoe je tegen zaken aankijkt. Uiteindelijk bepaalt je mindset ook veel van je gedrag en de beslissingen die je neemt[4].

In onderzoek naar mindset en innovatie worden meerde soorten mindsets benoemd die kunnen helpen om het innovatieve vermogen te verbeteren.

Hoe zorgt een mindset voor meer innovatief vermogen?

Een van de factoren die bijdragen aan het innovatieve vermogen is bijvoorbeeld een mindset waarin je niet alleen kijkt naar factoren binnen je bedrijf, maar ook naar factoren buiten je bedrijf (bron 1). Een oplettende mindset komt bijvoorbeeld op ideeën over wat de markt nodig heeft en dat kan zorgen voor nieuwe innovatie.

Daarnaast is het handig als je iets wilt leren. Als je een lerende mindset hebt helpt dit je bijvoorbeeld ook als er aanpassingen binnen het bedrijf nodig zijn. Dit helpt je ook om op een innovatieve manier met die verandering om te gaan[5].

Samenwerkende en innovatieve mindset voor leiderschap

Voor leidinggevenden is een samenwerkende en innovatieve mindset belangrijk (bron 4). In deze mindset zie je de wereld als divers en verbonden via meerdere kanalen en relaties. In tegenstelling tot autoritair leiderschap denk je dus niet in lineaire relaties. Je bent dan minder bezig met een hiërarchie, hoewel dat in sommige situaties toch nodig blijft.

Je gelooft dan meer in zelfsturende teams die leiden tot energie en die verandering of innovatie kunnen beginnen. Soft skills of vaardigheden in hoe om te gaan met mensen zijn belangrijk om dit allemaal in goede banen te leiden (bron 4). Dit helpt teams om samen te werken en om zo een cultuur van innovatie te krijgen in je bedrijf.

Voor mensen die gewoon binnen een bedrijf werken kan een paradoxale mindset helpen om innovatiever te zijn.

Paradoxale mindset voor personeel

Een ondernemende mindset wordt ook vaak aanbevolen voor het verbeteren van het innovatieve vermogen van bedrijven[6]. Bij een paradoxale mindset krijg je bijvoorbeeld energie van spanning. Dit helpt je dus om met stress om te gaan en om creatieve oplossingen te bedenken om met problemen om te gaan.

Uit een onderzoek naar 369 mensen die in 90 teams werkten kwam een samenhang naar voren tussen mensen met een paradoxale mindset en hun innovatieve gedrag op het werk.

Echter, het is niet zo dat je wil dat alle medewerkers deze mindset hebben. Als er mensen zijn die liever confrontaties uit de weg gaan en die rustig hun ideeën willen delen, dan kan dat natuurlijk ook. Het is vooral handig als het spannend wordt met bijvoorbeeld het halen van doelen en als je dan een helder hoofd nodig hebt om een idee te krijgen over hoe je die spanning weer voor iedereen weghaalt.

Hulp krijgen met een innovatieve mindset

Het genereren van ideeën, het krijgen van innovatie, hangt af van out-of-the-box-denken, het verkennen van ideeën en het kunnen tolereren van fouten (bron 6). Dit geeft je al een paar inzichten die je kunt dubbelchecken met hoe goed jij dat doet.

Als je bijvoorbeeld bang bent om fouten te maken helpt dat niet om je innoverend vermogen te verbeteren. Uiteindelijk leer je meer van het veranderen van iets, fouten maken en die dan kunnen verbeteren dan als je altijd maar hetzelfde doet. Vast in je box.

In plaats van denken dat je voor het een of het andere moet kiezen, kan het handig zijn om te verkennen of beide opties die je in gedachten hebt niet mogelijk zijn.

Het is handig om je aandacht te kunnen verbreden en om nieuwe kennis te vergaren als je merkt dat innovatie nodig is.

Een coach kan je helpen om angst voor fouten te verminderen en om ook je mindset te verbreden, zodat je meer informatie tot je beschikking hebt als je nieuwe ideeën op wilt doen. Het maakt niet uit of dit gaat om de ideeën over hoe je met je team kunt werken of over ideeën voor nieuwe producten, diensten of zelfs marketinguitingen.

Een coach kan je bijvoorbeeld helpen met meer vertrouwen in je eigen kunnen en ideeën. Daarbij kun je hulp krijgen voor het voeren van dappere gesprekken, waarin je bijvoorbeeld jouw ideeën deelt, en de coach kan je helpen om je emotionele intelligentie – de soft skills – te verbeteren, zodat je niet alleen zelf een innovatieve mindset krijgt[7], de mensen om je heen kun je dan ook tot meer innovatie stimuleren.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno

[1] https://www.researchgate.net/profile/Andy-Neely/publication/228461246_Innovative_capacity_of_firms_on_why_some_firms_are_more_innovative_than_others/links/0deec53236ff1c1932000000/Innovative-capacity-of-firms-on-why-some-firms-are-more-innovative-than-others.pdf

[2] https://journalofleadershiped.org/wp-content/uploads/2019/02/14_4_Paxton.pdf

[3] https://platformmindset.nl/mindset/?v=796834e7a283

[4] https://journalofleadershiped.org/wp-content/uploads/2019/02/14_4_Paxton.pdf

[5] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/3069340

[6] https://eric.ed.gov/?id=EJ1199596

[7] https://eric.ed.gov/?id=EJ1152192