Jezelf ontwikkelen is super leuk en kan heel verslavend werken. Hoe kom je nu in die modus van voortdurende verbetering doordat je jezelf ontwikkeld? In dit blog ga ik dieper in op manieren waardoor jij altijd jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren.

Hoe ontwikkel je jezelf?

Als je eenmaal bewust begint met het ontwikkelen van jezelf kun je merken dat dit leuk is om te doen en hierdoor kun je in een soort flow van zelfontwikkeling komen, maar hoe begin je hiermee?

Jezelf ontwikkelen betekent dat je op zoek gaat naar feedback, doelen waarvoor je jezelf ontwikkelt, aan de slag gaan met activiteiten die je helpen met jezelf te ontwikkelen en in de gaten te houden in hoeverre jij jezelf hebt ontwikkeld als je daarmee bezig bent geweest[1].

Een reden dat jezelf ontwikkelen een beetje verslavend kan werken is omdat het je een empowered, krachtig, gevoel kan geven. Je voelt je ietsje machtiger als het ware wanneer je feedback hebt gekregen waarmee je wat kunt en als je vervolgens feedback krijgt dat je het goed hebt aangepakt.

Als je je beter voelt door de zelfontwikkeling zorgt dit vaak ook voor betere prestaties[2].

Jouw persoonlijkheid en zelfontwikkeling

Je persoonlijkheid heeft ook invloed op de manier waarop je jezelf ontwikkelt. Zo blijkt dat mensen die hoog scoren op het kenmerk dat ze zich goed voelen (affect balance) invloed hebben op in hoeverre jij je bindt aan het behalen van bepaalde doelen en in hoeverre jij vindt dat je goed bent in wat je doet.

Dus als jij je goed voelt, maakt je persoonlijkheid niet echt uit voor wat betreft je motivatie om bepaalde doelen te halen.

Wat vooral belangrijk is, is dat je doelen tijdelijk zijn en dat je deze relateert aan behoeften die je op dat moment hebt. Als die behoeften lange tijd stabiel zijn, dan is je doel stabiel. Maar merk je dat je door omstandigheden in je leven opeens andere behoeften krijgt? Dan kun je jouw doelen daarop aanpassen.

Dit kan heel raar voelen als je een persoonlijkheid hebt die hoog scoort op conscientiousness, gewetensvolheid, omdat die vaak gestructureerd aan een bepaald doel werken.

Als je lager scoort op aanpassingsvermogen, dan is het weer belangrijk om je te beseffen dat doelen aangepast kunnen worden en dat het oké is om ‘niet te doen zoals het hoort’[3].

Doordat je leeft en er allerlei dingen gebeuren in je leven kun je voortdurend andere behoeften hebben, maar hierdoor kun je dus ook voortdurend in een modus van verbetering komen.

Het is alleen wel zo dat die verbetering dus niet per se lineair is, zoals je misschien verwacht als je het hebt over zelfontwikkeling. Je kunt jezelf namelijk op meerdere facetten in je leven ontwikkelen en soms heb je in de ene levensfase voor je werk wat anders nodig dan in een andere levensfase.

Dit is bijvoorbeeld van belang als je aan de slag gaat met je eigen zakelijke comeback.

Boeken om jezelf te ontwikkelen

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is boeken lezen om jezelf te ontwikkelen. Zelfhulp boeken lezen helpt je ook om je meer tevreden te voelen over je leven. Dit kan te maken hebben met dat je door die boeken jezelf dus ontwikkelt en dat voelt goed[4].

Als leidinggevende kunnen boeken je ook veel inzicht geven in hoe je bijvoorbeeld met teams omgaat en dergelijke.

Dat boeken over leiderschap populair zijn blijkt wel uit het feit dat er meer dan duizenden boeken over te koop staan op bijvoorbeeld Amazon.

Leiderschapsboeken gaan vaak over de volgende onderdelen:

  • Leidinggeven aan verandering
  • Wetenschap over leidinggeven
  • Leren van leiderschap buiten organisaties
  • Leiden door creativiteit
  • Leiders over hun ervaringen
  • Advies over leiderschap
  • Leiderschap en religie[5]

Wat betreft ervaringen en inzichten over leiderschap kun je ook de volgende boeken lezen:

Mentale Innovatie

Maak je Comeback

Als lezen niet helemaal je ding is kun je zelf beginnen met gewoon het lezen van leuke boeken om vervolgens eens een informatief boek op te pakken. Dit kan al heel veel doen om met lezen je ontwikkeling te bevorderen[6].

Jezelf verder ontwikkelen met coaching

Voor lezen en het zelf volgen van cursussen is soms veel interne motivatie en discipline nodig om daadwerkelijk te doen wat je moet doen. En een boek geeft je ook niet altijd de inzichten die je nodig hebt.

Coaching kan ook heel veel doen voor het ontwikkelen van jezelf. Een boek kan bijvoorbeeld niet jouw gedrag observeren en zien hoe jij denkt over bepaalde zaken en daar een gesprek met je over aangaan.

Dat is nu net iets wat een coach wel kan doen. Die kan je een spiegel voorhouden over gedachten die je hebt en die misschien helemaal niet kloppen. Of dat je ideeën hebt die zelfs je eigenwaarde ondermijnen, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Een coach kan je helpen om je bewust te worden van je interne kwaliteiten. Deze kunnen je zelfbewuster en zelfverzekerder maken.

Dat kan vervolgens weer helpen met externe kwaliteiten, zoals meer assertiviteit, begrip voor verschillen, het managen van stress en het vinden van een goede werk-privébalans.

Een coach voor leiderschap helpt je dan ook met je communicatievaardigheden, zodat jouw doelen goed overgebracht worden naar het team en iedereen op een manier wordt aangesproken die voor hen werkt.

Coaching om jezelf te ontwikkelen kan bijvoorbeeld linken aan coaching voor leiderschap en het verbeteren van de effectiviteit van je organisatie[7].

Zelfontwikkeling als topmanager

Ook als topmanager kun je behoefte hebben aan zelfontwikkeling. Het is vaak niet zo dat het klaar is als je een toppositie hebt bereikt. Bij zelfontwikkeling voor mensen in het topmanagement wordt vaak ook gekeken naar de praktische toepassing waar jij je in ontwikkelt[8].

Als topmanager kijk je bij het jezelf ontwikkelen niet alleen naar je bedrijf, maar ook naar veranderingen in de omgeving waarin het bedrijf opereert om te zien waar jij jezelf in gaat ontwikkelen. Je kunt dan kijken naar normen, je stijl van leidinggeven, je sociale kring en je eigen leiderschapskwaliteiten[9].

Will je meer weten over jezelf ontwikkelen en hoe coaching je daarmee kan helpen? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-050X(199921)38:1%3C3::AID-HRM2%3E3.0.CO;2-M

[2] https://journals.sagepubabout:blank.com/doi/abs/10.1177/1059601199241002

[3] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JMD-02-2022-0034/full/html

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886999001828

[5] https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9781410611406-8/cultural-ecology-leadership-analysis-popular-leadership-books

[6] https://eric.ed.gov/?id=EJ556856

[7] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/714042542

[8] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-81938-5_68

[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984310001852