Spijt is iets wat verschrikkelijk is om te hebben, vooral op oudere leeftijd. Op een website waar geheimen gedeeld worden sprak 1 er mij erg aan van een oudere vrouw. Zij had nooit verwacht dat ze zoveel spijt zou hebben van dingen die ze in het leven gedaan heeft of die ze vooral ook niet gedaan heeft.

Gelukkig kun je allerlei dingen doen om spijt te voorkomen. Een daarvan is jezelf opnieuw uitvinden. Maar wanneer moet jij jezelf eigenlijk opnieuw uitvinden. Als alles toch lekker gaat is dat toch nergens voor nodig?

Zo af en toe is het goed om te controleren hoe het nu met je gaat. Dit kan zowel op professioneel vlak als op privé vlak. In dit blog ga ik in op het professionele vlak.

Je controleert of je kennis up-to-date is. Of er ontwikkelingen zijn in je vakgebied waarvoor jij je moet ontwikkelen. Gaat het nog lekker op je werk? Vind je het leuk, raak je geïnspireerd door je werk en ben je nog efficiënt en effectief.

Als je nu heel vaak “nee” denkt kan dit een goed moment zijn om jezelf opnieuw uit te vinden. Je kunt denken dat scholing de verantwoordelijkheid is van je manager (als je die hebt), maar uiteindelijk moet jij de baas zijn over je lot en kun je dat niet overlaten aan een ander.

Jezelf opnieuw uitvinden: Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf

Met jezelf opnieuw uitvinden neem je verantwoordelijkheid voor jezelf. Om jezelf opnieuw uit te vinden neem je een aantal stappen, namelijk:

  1. Oriëntatie
  2. Middel om problemen op te lossen
  3. De nieuwe jij!

In eerste instantie ga je jezelf oriënteren op hoe jij jezelf kunt heruitvinden. Moet je meer boeken lezen? Moet je een workshop volgen? Moet je een opleiding volgen? Of moet je zelfs een andere functie of baan vinden? Of moet je anders leren denken en kan dat met 1 van de voorafgaande vragen.

Het is hierbij belangrijk om je blik breed te houden en om niet alleen te focussen op 1 bepaalde taak. Hoe jij zelf in elkaar zit, hoe dat zo gekomen is en welke oplossingen er zijn kunnen je helpen om out-of-the-box te denken. Bij voetbal draait het ook om meer dan de bal.

“In football, the worst blindness is only seeing the ball.”

– Nelson Falcão Rodrigues

Vervolgens ga je investeren. Je gaat die boeken lezen, je volgt die workshop. Je neemt de stappen die je moet zetten om jezelf opnieuw uit te vinden. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw mentale innovatie en voor jouw verdere professionele leven.

Door de workshops, boeken en opleidingen leer je nieuwe zaken die je kunt toevoegen aan je standaard gedachtegangen. Dit kan eng lijken als je nu juist vindt dat je een prettige gedachtegang hebt. Echter, heb jij heel vaak geen herinnering aan de dag omdat je op de automatische piloot leeft, dan kan zo’n innovatie-injectie in je systeem ervoor zorgen dat je met meer zin en creativiteit werkt. Hierdoor zal je herinnering ook verbeteren, omdat je nieuwe oplossingen hebt voor problemen die jij met je werk oplost.

Een onderneemster die ik heb geholpen, Isa, probeerde zo zuinig mogelijk te leven. Hierdoor investeerde ze maar maximaal 100 euro in reclame te stoppen. Toen kwam ze er in de zomer achter dat ze met haar zuinige levensstijl een belastingschijf hoger zou komen. Daar had ze dus helemaal niet voor gespaard. Hierdoor kwam er een soort klik in haar hoofd. Ik kan het geld investeren, of naar de belastingdienst brengen. Sinds die klik heeft ze zichzelf bevrijd van haar interne spelregels over hoe om te gaan met geld en durft ze veel meer nieuwe zaken te ontwikkelen. Hierdoor is haar automatische piloot uit gezet en onderneemt ze veel bewuster en is ze meer in de flow.

De nieuwe jij

Door jezelf opnieuw uit te vinden zal je merken dat je meer in de flow raakt met je werk. Je prestaties worden hierdoor beter en ook je zelfvertrouwen zal verbeteren. Je hebt immers weer iets nieuws geleerd.