Na verloop van tijd kan je opmerken in je leven dat jezelf zijn steeds lastiger wordt. Wie je bent en wat je doet hangt niet meer goed met elkaar samen. Het lijkt als water dat je in je handen wilt vasthouden, maar omstandigheden zorgen ervoor dat dit niet lukt.

Jezelf zijn betekent dat je gedrag in lijn is met je overtuigingen, waarden, motieven om iets te doen en je mening[1].

Jezelf zijn: Waar doe je dat?

Je werk en je sociale omgeving hebben veel invloed op de mate waarop je jezelf kunt zijn. Nu kun je natuurlijk in het ziekenhuis niet altijd de kleding aandoen waarmee je jezelf identificeert en in menig kantoor kan je hetzelfde probleem hebben.

Maar gelukkig is jezelf zijn meer dan alleen je kledingstijl.

Het is ook wat je zegt en doet en dat dit overeenkomt met je gevoelens.

Als je merkt dat je niet meer jezelf kunt zijn, houd dan ook even in de gaten waar dit het geval is.

Kan je alleen op je werk niet meer jezelf zijn of is dit thuis ook lastig? Hebben familie en vrienden bepaalde verwachtingen van je waar je eigenlijk niet meer aan wilt voldoen?

Moet je op je werk dingen doen, waar je het stiekem niet mee eens bent?

Dat kan ontzettend vermoeiend voelen.

Als je merkt dat je thuis niet meer jezelf kan zijn, kan het handig zijn om dit met je partner te bespreken.

Je kan bijvoorbeeld aangeven:

  • Hoe je je voelt.
  • Welk effect dit op je heeft.
  • Wat voor jou een goede oplossing zou zijn.

Je kan direct aan je partner aangeven dat hij/zij niet direct hierop hoeft te reageren, maar dat je ook openstaat voor je partner als hij/zij een dergelijk probleem ook ervaart.

Als je thuis meer jezelf kan zijn, dan is het vaak ook eenvoudiger om dit op je werk te doen.

Op je werk jezelf zijn

Je identiteit bepaalt ook veel over jezelf kunnen zijn op je werk.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het vinden van werk een onderdeel is van wie je uiteindelijk bent of wilt zijn, maar dit is niet altijd even zwart-wit.

Zo kunnen docenten op universiteiten moeite hebben met zichzelf zijn als ze zichzelf vooral zien als onderzoeker en niet als docent[2].

Het kan dus handig zijn dat als je werkt als bakker je jezelf ziet als bakker en niet als “nog niet doorgebroken acteur”. Om maar even iets te zeggen.

Je kunt je op je werk dus afvragen in hoeverre jij je identificeert met het beroep dat je hebt en of je accepteert dat je dat beroep hebt.

Niet jezelf kunnen zijn op je werk wordt namelijk gelinkt met gevoelens van depressie. Als je in de dienstensector werkt en vaak niet authentiek moet zijn in de omgang met mensen kan dit vaak voor negatievere gevoelens zorgen.

Maar als je juist wel controle hebt over je werk dan vermindert dit die negatieve gevoelens[3].

Is je werk wat je vroeger wilde worden?

Jezelf zijn op je werk is natuurlijk idealiter het geval wanneer je werk een vorm van zelfactualisering is. Het worden wie je wilt zijn.

Zo kunnen mensen die wetenschappelijk onderwijs hebben genoten graag onderzoeker willen worden en erbij moeten doceren op de universiteit is dan een soort noodzakelijk kwaad.

Als je niet helemaal bent waar je wilt zijn wat betreft je werk kan het handig zijn om te plannen hoe je toch komt waar je wel wilt zijn, daar waar je meer jezelf bent.

Door daaraan te werken kan dit je meer het gevoel geven dat je jezelf bent.

Daarnaast kan je aan collega’s of leidinggevenden voorleggen wat voor taken je het liefst uitvoert zodat je werk meer in lijn is met wie je bent.

Ook kun je kijken in hoeverre je kledingvoorschriften kan oprekken 😉.

Je authentiek voelen zorgt er ook voor dat je je krachtiger voelt. Onderzoek laat zien dat je niet eens per se authentiek hoeft te zijn om dit gevoel op te wekken. Een herinnering van een moment waarop je helemaal jezelf was kan hier al voor zorgen en zelfs een visualisatie waarin je je voorstelt jezelf te zijn kan dit ook al doen[4].

Opdracht:

Dat brengt ons tot de opdracht in dit blog.

Ga er even voor zitten en ga in je herinnering naar een moment waarop je helemaal jezelf was. Dit moment was voor jou het moment waarop je kon zijn wie je wil zijn. Laat dit moment een minuut of misschien zelfs 5 minuten door je gedachten gaan.

Dit alleen al zou je een krachtiger gevoel moeten geven.

Jezelf zijn als je heel uniek bent

Een ander probleem waar je tegenaan kunt lopen als je jezelf wilt zijn is dat je tegelijkertijd graag ergens bij wilt horen. Als je bijvoorbeeld gothic zijn heel leuk vindt kan die zwarte lippenstift ervoor zorgen dat je je niet helemaal voelt passen bij je collega’s. In de kudde kun je dus oncomfortabel worden van je eigen unieke stijl.

In dat geval is het belangrijk om hierin een balans te vinden en als je collega’s dit juist wel accepteren is dit zelfs alleen maar beter.

Want zelfs als je een beetje een rare eend ben is jezelf zijn nog steeds de meest gezonde optie voor je[5]. Je bent dan over het algemeen meer tevreden met je leven en je voelt je beter.

Kan je dit niet doen op je werk? Dan kan het vinden van gelijkgestemde mensen ervoor zorgen dat je toch meer het gevoel krijgt dat je jezelf kunt zijn. Middels het internet kan je vaak groepen mensen vinden die hetzelfde denken of doen als jij.

Zinedine Zidane zei het heel goed. Door dicht bij jezelf te blijven kan jij je beste spel spelen.

“We must not let ourselves get driven off course, no matter what happens we must stick to our natural game.” – Zinedine Zidane

Heb jij hulp nodig om jezelf te zijn als manager? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno Diederiks

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1037/gpr0000157

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1525/si.2006.29.2.235

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0730888497024002004

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167218771000

[5] https://repository.upenn.edu/mapp_capstone/63/