Waar ben jij goed in? Of heb je juist het idee dat je nergens goed in bent? Dat is ontzettend vervelend en vaak ook niet nodig. Helaas ben je dan niet de enige die hier last van heeft. De hoge maatschappelijke verwachtingen, de veeleisende arbeidsmarkt, de doorgeslagen individualisering en ons schoolsysteem helpen namelijk niet in je vertrouwen in je eigen kunnen.

Helaas zijn er veel vooroordelen over beroepsniveaus en opleidingsniveaus en wat dit zegt over iemands kwaliteiten en groeivaardigheid. Deze vooroordelen kunnen jou ook intern beletten om te groeien, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Amerikanisering heeft zijn pluspunten

Wat dat betreft kunnen we nog iets leren over het Amerikaanse systeem, waarin iedereen dezelfde opleiding op de high school krijgt en personeel binnen bedrijven eindeloos kunnen groeien. Zo kun je je van kraanwerker opwerken tot manager in de olie-industrie en dat is iets wat je in Nederland niet snel verwacht te bereiken.

Toch is deze trend ook in Nederland steeds meer te zien. Je werkgever helpt je bijvoorbeeld met scholing of bewustwordingssessies om te groeien, in zijn/haar ogen in ieder geval, om zo het bedrijf te laten groeien, je productiviteit te verbeteren en je betrokkenheid met het bedrijf te verbeteren. Echter, hoe vaak zie jij jezelf hierdoor groeien en kom je hierdoor ook beter uit de verf?

Heb je het idee dat dit niet zo is, dan is het tijd om je eigen groeiscenario te maken.

Je mindset

Voor het maken van je eigen groeiscenario is het belangrijk om te achterhalen of je een positieve mindset hebt over het groeien. Is je groei-glas half vol of half leeg zullen we maar zeggen.

Deze positieve mindset is belangrijk om kansen te zien en te pakken.

Bij een negatieve mindset word je vaak wat afwachtend en misschien zelfs cynisch over je kansen. Misschien ben je zelfs een beetje cynisch over het maken van je eigen groeiscenario, en hoe haalbaar je uiteindelijke doel is.

Groeiscenario opdracht:

Veel mensen willen graag meer en een beter en blij leven, maar wat dit exact betekent is niet altijd duidelijk. Ga voor jezelf eens na hoe zo’n leven eruitziet. Hoe ziet jouw perfecte carrière eruit.

  • Hoe zie jij eruit als jij je werk doet?
  • Welke functie heb jij in een bedrijf in jouw perfecte werkwereld?
  • Hoe ziet je kantoor of werkplek eruit in je ideale werkomgeving?
  • Wat voor lunch heb je tijdens het werken, waar heb je die lunch en misschien zelfs, met wie heb je die lunch?

Misschien zijn er nu (onderbewust) allerlei beelden in je geestesoog voorbijgekomen. Schrijf nu eens op wat je hebt gezien.

Nu heb je een duidelijk beeld van hoe een succesvolle carrière er voor jou uit ziet. Het is niet meer iets vaags, maar iets duidelijks iets wat je tastbaar hebt gemaakt.

Misschien denk je nu nog dat het onmogelijk is om ooit aan dat beeld te voldoen, maar wat als je nu in ieder geval het beeld van 1 van die vragen kunt bereiken? Dat is al een stukje eenvoudiger.

Het groeiscenario ontwikkelen

Dit is nog niet echt het groeiscenario, het groeiscenario is de weg naar dit beeld toe. Deze weg is zoals je wellicht al weet, niet rechtlijnig.

Je gaat fouten maken, dingen zullen misgaan, je zult een keer alleen lunchen, je hebt een keer geen leuke kleding in je kast hangen, je hebt een keer alleen maar vervelende collega’s om je heen en je zult niet altijd de positie in het bedrijf hebben dat je wilt hebben.

Dan is de vraag voor jezelf, houdt het hier dan op?

Word je ook een beetje misselijk bij het idee dat je blij moet zijn met wat je hebt? (Tenzij je natuurlijk dat droombeeld al voor een groot deel behaald hebt) Krijg je last van angst, dat je werkleven voor altijd in ieder geval tot je pensioen? Dan heb ik goed nieuws voor je, want dat betekent dat je een motivatie hebt om te groeien of om in ieder geval te veranderen.

Nu hoef je alleen nog stap voor stap de groei naar het ideaalbeeld doormaken.

“When you win, you don’t get carried away. But if you go step by step, with confidence, you can go far.” – Diego Maradona

Wellicht kom je zelfs verder dan het beeld dat je nu geschetst hebt.

Zoals Maradona aangeeft ga je stap voor stap met zelfvertrouwen. Dit komt doordat elke stap die je zet, en elke keer als het lukt, je meer vertrouwen krijgt in het bereiken van het ideaalbeeld dat je net hebt opgeschreven.

Voor een groeiscenario is het daarom van belang om te bepalen welke stap je nu eigenlijk moet zetten. Welke stap moet je nu op dit moment zetten om dichter bij het doel te komen?

Door tussenstapjes te bepalen voor het grote geheel kun je elke keer een win-momentje hebben waardoor je meer vertrouwen krijgt in het behalen van het doel.

Wat moet je bijvoorbeeld doen om eruit te zien zoals je net voor je zag? Is het gewoon een kwestie van de juiste gaderobe aanschaffen? Dat is niet zo lastig, misschien kan het niet in 1 keer, maar elke maand een leuke blouse erbij moet kunnen.

Wat moet je doen om de juiste functie te krijgen op het werk? Welke vaardigheden heb je nodig en heb je die, of kun je die nog verder ontwikkelen.

Hoe ziet je kantoor er nu uit, en wat kun je nu al doen om je kantoor een andere look te geven?

Dit kan een hele kleine stap zijn, zoals het wegklikken van social media en je focussen op je taak ?.Of gewoon even dit bericht delen en weer verder gaan met je dag.

Neem vrijblijvend contact op als jij hulp nodig hebt voor het maken van je groeiscenario.

Groet,

Benno