Soms moet je veranderen in je organisatie om (terug) te komen op het niveau waarop je zat. Een reorganisatie kan je even uit het veld slaan omdat je opeens je hele werkwijze moet omgooien. De ene persoon gaat daar makkelijker mee om dan de ander persoon. Of je nu zelf leidinggeeft aan je verandering of een leidinggevende hebt er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn om te slagen in de opzet van het veranderen, namelijk:

  • De vrijheid om je eigen competentie te ontwikkelen.
  • De vrijheid om je eigen beslissingen te maken.
  • De vrijheid om regels en werkwijzen eigen te maken.

Vrijheid blijheid

Zoals je ziet is vrijheid een belangrijke rol in deze factoren. Misschien ken je zelf ook dat gevoel dat je ontzettend moe wordt als je iets moet doen waar je zelf niet écht voor gekozen hebt. Vooral als dit tegen je eigen overtuigingen in gaat over hoe iets hoort te werken.

Door hier te lang mee door te gaan kun je last krijgen van stress en zelfs van burn-out klachten. Door een vorm van vrijheid te hebben tijdens eigen verandering op je werk kun je die burn-out voorkomen of als je die al hebt gehad helpt die ruimte je om jouw werk weer op te pakken.

Sta er daarom op dat je een vorm van vrijheid hebt. Dit kan heel spannend zijn omdat je jezelf hiermee direct verantwoordelijk maakt van je eigen succes of dit nu in loondienst is of als ingehuurde zelfstandige.

Toch ben je hierdoor meer jezelf op zakelijk vlak, iets dat je zeker gaat helpen om te komen waar je (weer) wilt zijn. Dit komt ook omdat dit ervoor zorgt dat je jouw werk met meer intrinsieke motivatie uitvoert en dat is altijd beter dan geld of wat anders als motivator.

Verandering: Je eigen competentie ontwikkelen

Natuurlijk zit je in een bepaald vakgebied te werken. Je kunt niet als accountant van je baas verwachten dan je opeens de broodjes in de pauze mag bakken en dát je werk mag noemen, maar bij veranderingen op de werkvloer is het wel handig als je de mogelijkheid hebt om zelf te bepalen in welke competenties jij je wilt ontwikkelen.

Zijn er bepaalde programma’s of onderdelen die je wilt verbeteren, dan helpt het als je hierin de vrijheid hebt om dit zelf te bepalen.

Door die vrijheid krijg je ook de kans om iets met je eigen passie te ontwikkelen, waardoor je werk al veel minder als werk voelt. Daarbij kun je ook nieuwe innovatie toevoegen aan het bedrijf, je kunt zaken ontwikkelen waar een leidinggevende wellicht nog niet eens aan gedacht heeft.

Misschien ben je wel zelf de leidinggevende.

Eigen beslissingen nemen

Sommige leidinggevenden kunnen hiervan gaan huiveren, maar dat is ontzettend jammer. Uiteindelijk zijn de meeste mensen er wel van overtuigd dat het goed moet gaan met het bedrijf waar ze werken, zodat het goed kan gaan met hen. Een beslissing maken die niet goed voor het bedrijf is, is daarom niet iets wat mensen bewust zullen doen.

Als je leidinggeeft aan een veranderende organisatie en je hebt een beslissing gemaakt is het toch handig om open te staan voor de beslissingen van werknemers. Geef werknemers ook keuzevrijheid.

Als jij een werknemer bent die juist weer wil herintegreren na ziekte is het ook belangrijk om die keuzevrijheid te krijgen. Bijvoorbeeld aan welke projecten je werkt en hoeveel uur per week je mee begint.

Je kunt blijven piekeren, maar uiteindelijk is het voor jezelf het beste om iets te doen! Hiervoor heb je het lef en de kracht nodig om je eigen beslissingen te maken. Uiteindelijk word je daar beter van dan alleen maar doen wat andere mensen voor je beslissen.

Als je de ruimte hebt om zelf te beslissen heb je ook veel minder weerstand tegen de verandering.

Verandering: Eigen maken van regels en werkwijzen

Als je dan zelf hebt kunnen bepalen waarin jij je wilt ontwikkelen op de werkvloer en welke beslissingen jij kunt maken is het tijd om de werkwijzen eigen te maken. Denk hierbij aan de structuur die je op een dag aanhoudt of de middelen die je nodig hebt om je werk goed te doen.

Je wilt zelf de regie hebben over wat je doet op jouw werk. Het is dan handig als je die ruimte hebt.

Soms is het door de overtuigingen die je hebt lastig om iets nieuws je eigen te maken. In dat geval kan een leidinggevende je helpen met ondersteuning, coaching en soms is een goed gesprek met collega’s ook iets dat je helpt. De overtuigingen op je werk mogen natuurlijk wel op een positieve manier worden beïnvloed door je collega’s waardoor het makkelijker wordt om de nieuwe gekozen werkwijze daadwerkelijk te implementeren.

Je ziet het ook in teams op het veld. Als je goed samenspeelt kun je een echte drive ontwikkelen om het beste uit je spel te halen.

Dit wordt ook gezegd door Angela Duckworth psycholoog aan de universiteit van Pennsylvania:

“When people think of the word ‘drive,’ they often think you have it or you don’t, and that’s where we’re wrong. Drive is something that can be encouraged by a wonderful teacher, by a terrific classroom environment, by an awesome soccer team that you are on, and it can be squashed as well.”

Opdracht:

Vrijheid om je eigen keuzes te maken, je te ontwikkelen zoals je wilt en om je dagindeling te optimaliseren is dus erg belangrijk om een goede comeback te maken na verandering. Daarom heb ik een opdracht voor je:

Ga na over welke onderdelen op je werk jij de vrijheid hebt om iets zelf te bepalen. Als je dit niet zeker weet kun je dit ook navragen bij collega’s of leidinggevenden.

Ga vervolgens ook na of je ook gebruikmaakt van die vrijheid en zo niet, hoe jij hier wel gebruik van kunt maken om je werk voor jezelf aantrekkelijker te maken.

Benno Diederiks

Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Coach | Topposities (2016) | In oktober verschijnt mijn nieuwe boek ‘mentaal scoren’ in samenwerking met Hans van Breukelen.