Leven lang leren, waarom zou dat nu goed voor je zijn? Als je van school afkomt kun je denken: “Yes, nu ben ik helemaal klaar met leren!” Maar al vrij snel kom je erachter dat die gedachte niet helemaal klopt. Gelukkig ben je als het goed is wel klaar met het leren van vakken en over thema’s waar je niets mee hebt. Maar stoppen met leren, dat doe je eigenlijk nooit.
Waarom leren goed voor je is
En dat is ook goed, want als je alleen al leert van levenservaring kom je in ieder geval al steeds verder met je sociale leven en het behouden en goed uitvoeren van je werk. Superhandig.
Er zijn meerdere manieren waarop je kunt leren en sommige van die manieren helpen je om gezond ouder te worden[1].
Vooral het leren van iets dat een volgorde heeft – zoals hoe je muziek bespeelt, hoe je bepaalde zinnen in een vreemde taal moet uitspreken of hoe je bepaalde taken uitvoert – helpt je om gezonde hersens te houden[2].
Een van de nadelen van Nederland, namelijk dat het een klein land is en dat je handel moet drijven met mensen die de taal niet spreken, wordt op die manier een voordeel, omdat je een nieuwe taal moet leren om die handel te kunnen drijven.
Iets nieuws leren is dus gezond en helpt je om gezond ouder te worden.
Daarbij verandert de maatschappij ontzettend snel en de manier waarop bedrijven hun werk uitvoeren ook[3]. Alleen hierom is het al belangrijk om te leren hoe die wijzigingen in jouw werkzame leven van invloed zijn, zodat jij kunt roeien met de nieuwste riemen 😉.
Teven is leren een manier om je leven te verrijken en een meer voldaan leven te leven[4].
Hoe blijf je levenslang jezelf uitdagen
Maar ja, als je dan een stuk of zes talen geleerd hebt, dan heb je dat ook wel weer gehad en er is natuurlijk meer in het leven te leren dan alleen een andere taal.
Dus hoe blijf je jezelf je leven lang uitdagen om iets nieuws te leren en wat zou je dan moeten leren?
In eerste instantie kun je kijken naar vaardigheden die belangrijk zijn voor je werk. Het kan zijn dat je in het begin van je carrière vooral kijkt naar je vaardigheden, terwijl je als je die onder de knie hebt misschien juist meer kennis wilt hebben van hoe je omgaat met andere mensen en hoe je jouw people-skills (mensen vaardigheden) kunt verbeteren, zodat samenwerkingen soepeler verlopen.
Een manier om jezelf te blijven uitdagen is door periodiek even stil te staan bij je werk of je leven in het algemeen en je af te vragen wat er mist. Is er een gat dat op de een of andere manier niet gevuld wordt? Dit kan bijvoorbeeld gaan om zaken op je werk die maar blijven liggen of die je gewoon zo irritant vindt dat je ze wilt oplossen tot een gemis dat je gewoon voelt ongeacht je werk, bijvoorbeeld dat je iets wilt ontwikkelen als hobby.
Vervolgens kun je je afvragen hoe dat gat gevuld kan worden en of je dit kunt. Is het antwoord nee, dan weet je waarover jij iets nieuws kunt leren.
Waar haal je de energie voor zelfontwikkeling vandaan
Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat een leven lang leren niet betekent dat je een leven lang naar school moet. Je hoeft geen opleiding te volgen voor elk gat dat je wilt opvullen.
Inmiddels zijn er veel meer manieren waarop je nieuwe vaardigheden en kennis kunt opdoen. Het lezen van een informatief boek behoort ook tot de mogelijkheden. Net als het meedoen met een online cursus. Zelfs netwerken en omgaan met mensen die de kennis hebben die jij nog wilt opdoen, kan een manier zijn om een leven lang te leren (3).
Dat je dus niet vastzit in een klaslokaal kan je al het gevoel geven dat het veel minder energie kost om iets te leren voor jezelf.
De energie haal je ook uit motivatie. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als jij het belangrijk vindt om bepaalde doelen te halen, dit een samenhang heeft met de motivatie om een leven lang te leren[5].
Het onderzoek laat zien dat ook je zelfbeeld – en welk effect dit voor jou heeft – van belang is voor jouw motivatie om te leren. Een effect van buiten jou, bijvoorbeeld dat je meer geld kunt verdienen, heeft geen samenhang met de motivatie om een leven lang te leren.
Dus ja, je kunt kort gemotiveerd raken door de belofte van geld om te leren, maar dit is niet voldoende om je langere tijd en langer dan een opleiding of cursus in te zetten om te leren. In dat geval is interne motivatie dus belangrijker.
Die interne motivatie gaat eigenlijk over wat jij leuk vindt om te doen. Waarvoor kom jij automatisch je bed uit zonder dat er een belofte van een beloning tegenover staat? Wat vind jij een interessant onderwerp? Waar ben jij oneindig nieuwsgierig naar? Door je in die thema’s te verdiepen wordt het ook een stuk eenvoudiger om een leven lang te leren.
Jezelf opnieuw uitvinden voor een leven lang leren
Het kan natuurlijk gebeuren dat je “out-of-love” valt met het werk dat je doet. Er komt gewoon niets meer uit je handen en alles lijkt wat dat betreft door je vingers te glippen, inclusief je motivatie om er iets voor te doen.
In dat geval is het misschien tijd om jezelf te revalueren of om jezelf opnieuw uit te vinden. Factoren zoals familie en mensen die in professionele zin afhankelijk van je zijn kunnen ervoor zorgen dat je je gevangen voelt in je situatie, maar ja als die motivatierivier begint op te drogen is het toch echt tijd voor actie.
Dan moet je jezelf even op de eerste plaats zetten en je afvragen:
- “Wat vind ik belangrijk?”
- “Hoe kan ik dat in mijn huidige situatie meer naar voren brengen?”
- “Welke vaardigheden heb ik nodig?”
Het is niet de bedoeling dat je opeens je hele leven omgooit, ontslag neemt en een scheiding aanvraagt als jij jezelf opnieuw uitvindt om maar een leven lang te kunnen leren.
In plaats daarvan kun je kijken naar hoe je in je huidige leven, met je huidige omringende krachtenveld, een draai kunt geven aan wat je doet, zodat je de energie weer voelt flowen en je automatisch weer op zoek gaat naar kennis en vaardigheden.
Dit is iets waar een executive coach je mee helpt. Een investering die het waard is, want een leven lang leren helpt je om gezonder ouder te worden en meer voldaan te zijn met je leven.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.
Groet,
Benno.
Bronnen:
[1] https://psycnet.apa.org/buy/2004-10255-013
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197458010001491
[3] https://www.learntechlib.org/p/8380/
[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042811030023
[5] https://eric.ed.gov/?id=EJ1174478