Je hebt je werk goed gedaan en hebt daardoor een managersfunctie gekregen. Opeens moet je projecten die je eerder uitvoerde managen en mensen laten doen wat jij eerder deed. Een managementrol is vaak heel anders dan een uitvoerende rol, maar goede uitvoerders worden vaak managers en dat vraagt weer om hele andere taken.
Als je merkt dat het managen niet helemaal je ding is, of dat het lastiger is dan je had verwacht kan een management coach je helpen om je managersrol vorm te geven en om beter te zijn in je leiderschapsrol.
Wat doet een management coach?
Een management coach kan je helpen met de implementatie van veranderingen in je bedrijf. Onderzoek laat zien dat goede coaching voor managers zorgt voor meer steun en een betere implementatie van de verandering.
De management coach kan je namelijk helpen met het identificeren van problemen en je de tools geven of een soort gids zijn om die problemen in je bedrijf op te lossen[1].
Management coaching staat ook wel bekend als executive coaching. Dit lijkt heel erg op het hebben van een mentor, maar het is niet altijd hetzelfde[2]. Bij executive coaching krijgen managers vanaf het niveau middel-management coaching of mensen in een junior positie waarvan verwacht wordt dat ze veel talent hebben om van belang te zijn voor de organisatie[3].
Een management coach kan je ook leren hoe je als manager je medewerkers enigszins kunt coachen als de situatie erom vraagt. Merk je bijvoorbeeld dat een medewerker zichzelf saboteert of vastloopt bij bepaalde activiteiten? Dan kan enige kennis over coaching je helpen om die medewerker te helpen het werk te doen wat jij wilt dat hij/zij moet doen. Onderzoek laat zien dat managers die coachingskills hebben ervan genieten om de transformatie in hun medewerkers te zien.
Daarbij is het ook een goed onderdeel van leiderschap[4].
Veel managers krijgen zelf maar weinig kritiek over hun functioneren, zowel positief als negatief, een management coach kan je dan een tijdje observeren en je feedback geven over wat je goed doet en wat je kunt verbeteren.
Een management coach kan meerdere rollen hebben, namelijk die van adviseur, loopbaancoach, mentor en therapeut.
Bij de rol van adviseur gaat het vooral om strategische beslissingen. De technische kant van zaken is meestal niet iets wat bij de management coach wordt neergelegd.
De loopbaancoach rol gaat vooral in op de sterke en zwakke kanten van de coachee en dit zou je dan moeten helpen in je huidige baan. Het is dus niet zo dat een management coach je helpt met het vinden van een nieuwe baan, als je nu in ieder geval nog een baan hebt.
De rol van mentor is iets waarbij je vaak in plaats van korte tijd langere tijd, zoals jaren, een management coach kunt hebben. Maar meestal heb je dan wel minder frequent contact dan wanneer je voor een duidelijk probleem coaching zoekt.
Als de management coach een beetje als therapeut fungeert is dit om de oorzaak van bijvoorbeeld stress op je werk te achterhalen en je te helpen om die oorzaak weg te nemen[5].
Meer kennis over psychologie
Als manager is het hebben van coachingkwaliteiten handig, maar er is meer handig dan dat alleen. Enige kennis over psychologie en hoe dynamiek werkt binnen organisaties is handig om een goede manager te zijn. Dit is ook iets waar een coach je inzicht in kan geven.
Bij het praten over problemen op de werkvloer en met sommige medewerkers kan de coach je helpen om psychologische inzichten te krijgen in waarom mensen dingen doen zoals ze doen.
Ook in hoe groepen met elkaar omgaan en hoe groepsvorming kan ontstaan. Vervolgens kan je daar wat mee doen om de groepsvorming te krijgen die je wilt, in plaats van subgroepen te krijgen die je niet wilt.
Daarnaast kan die psychologische kennis ook gebruikt worden om jezelf goed te doorgronden. Door jezelf te kennen kan je ook bepalen welke leiderschapsstijl het beste bij je past en met welke onderdelen van leiderschap je moeite hebt.
Leiderschap verbeteren
Een management coach kan je ook helpen om je leiderschapskwaliteiten te verbeteren. Om dit goed te doen kan het nodig zijn dat de coach ook even een kijkje neemt in de organisatie waarover jij de leiding hebt. Aan de ene kant is dit handig om je van goede adviezen te voorzien, aan de andere kant kan er nogmaals een kijkje worden genomen om te zien hoe de organisatie verandert door de veranderende manier van leidinggeven[6]. Dit helpt je ook om bij te sturen wanneer dit nodig is.
Daarbij kan dan ook je omringende krachtenveld in kaart worden gebracht zodat de coach je input kan geven over wie in je organisatie bepaalde handelingen, taken of verantwoordelijkheden op zich kan nemen.
De kennis over jou en je organisatie kan dus handig zijn om ook goede evaluaties te maken over hoe de management coaching gaat.
Leiderschapscoaching kan je helpen om meer taken te delegeren en om minder controlerend te zijn. Het is dus niet zo dat je gaat micro-managen. De coaching helpt je ook om te vertrouwen in de mensen die je een taak geeft[7].
Hoe lang duurt management coaching
Coaching voor een manager hoeft niet lang te duren. Het is vooral handig als je merkt dat je problemen hebt die je zelf maar lastig kunt oplossen, maar waarbij jij wel verantwoordelijk bent voor de oplossing. Coaching duurt daarom vaak maar een korte periode totdat je de kennis en vaardigheden hebt om zonder problemen verder te gaan.
Meestal duurt coaching niet langer dan 6 maanden, tenzij je juist een soort mentor rol van de coach verwacht. Dan kan het bijvoorbeeld uitlopen tot 18 maanden of langer.
Wil je meer weten over management coaching en of het iets voor jou of voor jouw organisatie is? Neem vrijblijvend contact met me op.
Groet,
Benno.
Bronnen:
[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/016146812012201004
[2] https://www.proquest.com/openview/0eb48f69c3641a7843ae5138cf46617e/1?pq-origsite=gscholar&cbl=36482
[3] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=jdtoDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA247&dq=leadership+coaching&ots=eF-syhMlmd&sig=TU3jS5EF0dCtRFPumeoJYK3Yqbg#v=onepage&q=leadership%20coaching&f=false
[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1744-7941.12219
[5] https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.472.3900&rep=rep1&type=pdf
[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984310000895
[7] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JMD-06-2016-0092/full/html?fullSc=1