Je zelfvertrouwen is erg belangrijk voor het verloop van je leven. De mate van zelfvertrouwen die je hebt heeft invloed op het maken van beslissingen en hoe jij je werk uitvoert. Daarom is het van belang om je zelfvertrouwen op peil te houden. Op die manier laat je kansen die echt bij je passen niet liggen en kun je meer uit je professionele en privéleven halen.

In dit artikel ga ik in op manieren om je zelfvertrouwen te vergroten om mentaal te innoveren en te scoren.

Voordelen van hoog zelfvertrouwen

Een hoog zelfvertrouwen heeft allerlei voordelen. Je wordt vaak als aantrekkelijker gezien door andere mensen. Je wordt aardiger gevonden.

Daarbij helpt een hoog zelfvertrouwen om in groepen je stem te laten horen. Het is in eerste instantie spannend om jouw mening of kijk op dingen met een groep te delen, maar dit biedt ontzettend veel kansen. Juist als je zelfvertrouwen hebt kun je deze stap zetten en wie weet wat dat allemaal oplevert.

Ook gelukkig zijn hangt samen met de hoogte van je zelfvertrouwen. Mensen met meer zelfvertrouwen zijn over het algemeen vaker gelukkig dan mensen met een laag zelfvertrouwen.

Er zijn wel een paar nadelen aan een hoog zelfvertrouwen. Mensen met een hoog zelfvertrouwen spelen eerder vals dan mensen met een laag zelfvertrouwen. Dit kan komen doordat ze ook het zelfvertrouwen hebben dat ze ermee wegkomen.

Maar als je het dan doet, doe het dan goed ?:

Mensen met een hoog zelfvertrouwen kunnen soms ook het slachtoffer worden van uitsluiting. Te hoog is dus ook weer niet goed, je moet niet naast je schoenen lopen.

Een ander nadeel van een hoog zelfvertrouwen is dat als iets niet lukt je op diezelfde manier door kunt gaan in plaats van dat je jouw strategie aanpast omdat je te veel vertrouwen hebt in de gefaalde strategie. Let daar dus op.

Zelfvertrouwen vergroten in kennis en kunde

Zelfvertrouwen heeft dus allerlei voordelen die ook voor je zakelijke leven van invloed zijn. Je grijpt kansen eerder aan en durft risico’s te nemen die de moeite waard zijn.

Naast zelfvertrouwen is een proactieve houding ook van belang voor het zetten van stappen in je carrière. Als je iets ziet veranderen is het belangrijk om mee te veranderen of zelfs om de verandering nog voor te zijn.

Weet je niet wat je volgende stappen moeten zijn? Wees dan niet bang om vragen te stellen. De antwoorden kunnen je een stuk verder helpen dan zonder die kennis te blijven zitten.

Zelfvertrouwen vergroten met praktische tips

Om ervoor te zorgen dat jij ook kunt genieten van een goed zelfvertrouwen kun je meerdere technieken gebruiken. Deze helpen je om jezelf mentaal te innoveren en om zo de beste kansen te grijpen.

Tip 1: Stop met negatief over je zelf denken

Gedachten hebben vaak veel invloed op hoe we ons voelen en hoe we over onszelf denken. Als je last hebt van een laag zelfvertrouwen heb je ook last van een vervelend stemmetje dat zegt dat je niet goed genoeg bent.

Als je last krijgt van dit soort negatieve gedachten is het belangrijk om deze een halt toe te roepen. Je kunt dit doen door eerst diep adem te halen en je weer bewust te worden van de signalen die je zenuwen je geven in plaats van je gedachten.

Vervolgens kun je weer verdergaan met waarmee je bezig was zonder dat die negatieve gedachten je lastigvallen.

Stel jezelf bij een negatieve gedachte anders de vraag of je dit ook tegen een vriend of vriendin zou zeggen. Als het antwoord nee is, mag je het ook niet tegen jezelf zeggen.

Tip 2: Focus op waar je goed in bent

Het is heel eenvoudig om op te noemen waar je slecht in bent, maar dat is vaak niet handig voor je zelfvertrouwen. Schrijf in plaats daarvan op waar je goed in bent en focus je op je sterke kanten. Die kun je daarna nog sterker maken.

Want wie boeit het als jij niet goed bent in opruimen, maar wel erg goed bent in je werk?

Tip 3: Leer iets nieuws

Onderzoek laat zien dat leerlingen van de middelbare school een hoger zelfvertrouwen krijgen als ze iets nieuws leren en hiervoor hogere cijfers halen. Door het vergroten van je kennis kun je ontzettend veel doen om je zelfvertrouwen op het vlak waarover je iets leert te verbeteren.

Als je iets nieuws leert dat te maken heeft met je werk kan dit de uitvoering en kwaliteit van je werk verbeteren. Dit is ook weer erg goed voor je zelfvertrouwen.

Het nieuwe dat je leert kan je ook toepassen op waar je al goed in bent. Dus ben je al goed in tekenen? Leer dan schilderen.

Tip 4: Ga op voetbal (of een andere sport)

Uit onderzoek blijkt dat bewegen ervoor zorgt dat je een betere kwaliteit van leven krijgt en meer zelfvertrouwen in je lichaam. Dit kan ook al helpen om je algemene zelfvertrouwen te verbeteren. Je voelt je fitter, sterker en misschien zelfs mooier.

Verwacht niet direct na het sporten resultaat. Dit kun je na 2 tot 4 weken verwachten.

Tip 5: Leer van fouten

Doen doen doen en nog meer doen en leren van wat er fout gaat. Ervaring komt met de jaren en door te verbeteren wat mogelijk is, ook als iets ook goed gaat.

Zoals gezegd is er wel 1 nadeel aan te veel zelfvertrouwen en dat is doorgaan met iets dat niet goed gaat. Gelukkig kun je ook wel leren van fouten en daarmee je zelfvertrouwen verhogen zonder dat je in die vertrouwensval stapt.

Er kunnen dingen fout gaan en dit kan verlammend werken. Het liefste wil je in bed blijven liggen en verdwijnen. In plaats daarvan kun je heel feitelijk analyseren wat er nu is gebeurd en wat je in het vervolg anders kunt doen zodat de uitkomst juist goed is.

Wil je meer leren over mentaal innoveren voor meer zelfvertrouwen en scoren? Bekijk dan de diensten en boeken op deze website.

Bronnen:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1529-1006.01431

https://link.springer.com/article/10.1007/s11136-013-0492-8

http://journals.humankinetics.com/doi/abs/10.1123/jsep.2013-0253