De wereld is groot en vol informatie en mooie zaken om te ontdekken, maar daarvoor moet je wel uit je veilige omgeving komen. Daar is zelfvertrouwen voor nodig. Door zelfvertrouwen kan jij je nieuwsgierigheid naar de wereld bevredigen, omdat je de stappen durft te zetten om antwoorden te krijgen.

Wat is zelfvertrouwen?

Er zijn meerdere definities van zelfvertrouwen, namelijk:

  1. Zelfvertrouwen is het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wilt.
  2. Zelfvertrouwen is doortastendheid, stelligheid, een sterk ego, vertrouwen in eigenwaarde, allure, vertrouwen in eigen kunnen, zekerheid en zelfverzekerdheid.
  3. Zelfvertrouwen betekent dat je jezelf vertrouwt in wie je bent en wat je doet.
  4. Zelfvertrouwen is vertrouwen op je eigen mogelijkheden[1].

Al deze definities bij elkaar vormen een beeld van iemand die zich een bepaald doel stelt en die het vertrouwen heeft dat hij/zij de stappen kan zetten die nodig zijn om dit doel te halen.

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe moeilijker de doelen kunnen zijn die je jezelf stelt.

Hierom kan het handig zijn om veel zelfvertrouwen te hebben, bijvoorbeeld als je een leidinggevende positie ambieert, of als je in het algemeen veel wilt bereiken met je carrière.

Succes heeft ook een grote correlatie met de mate van zelfvertrouwen die je hebt. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe succesvoller je wordt[2].

Zelfvertrouwen is wat je nodig hebt om in actie te komen.

Hoe krijg je (meer) zelfvertrouwen?

Er zijn meerdere manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hierbij een aantal manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Own wat je hebt bereikt

Veel mensen die al veel hebben bereikt vinden het toch lastig om zelfvertrouwen te hebben (bron 2). Ze denken bijvoorbeeld dat ze per toeval veel succes hebben gehad en dat het niet echt aan hun eigen kwaliteiten lag dat ze bepaalde projecten succesvol hebben afgerond en daardoor nieuwe projecten mochten of konden beginnen.

Wat als je in plaats van zegt “ik heb geluk gehad” eens voor jezelf zegt dat je dat toch mooi voor elkaar hebt gekregen. Want als jij projecten toch tot een succesvol einde hebt weten te brengen, dan was dat geen kwestie van geluk, maar een kwestie van kunnen en daar mag ook jij trots op zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je een oplichter bent, want als je door de mand zou vallen dan was dat intussen wel gebeurd.

Ga ervoor, ondanks twijfels

Wat wel interessant is, is dat vrouwen vaak pas solliciteren op een bepaalde functie als ze perfect aan de voorwaarden voldoen, terwijl mannen dit vaak al doen als ze maar voor 60% aan de voorwaarden voor een functie voldoen. Ook dit heeft alles te maken met zelfvertrouwen.

Mannen kunnen namelijk gedachten als “ben ik wel goed genoeg?” beter laten voor wat ze zijn en als het ware een wilde gooi doen naar hun doel. Laat je dus vooral niet tegenhouden door twijfel. Een nee heb je, een ja kun je krijgen.

Zelfvertrouwen kan je zelfs zien als onderdeel van je talent, door iets te doen kan je dit steeds meer ontwikkelen. Als je jezelf tegenhoudt door twijfel, houd je ook je talentontwikkeling tegen (bron 2).

Sta op na falen

Wat bij veel mensen fout kan gaan voor zelfvertrouwen is dat als ze iets proberen en het gaat mis, dat dit gezien wordt als bewijs dat ze niet goed genoeg zijn. In plaats daarvan is het belangrijk om te leren van fouten en te leren dat je na een fout gewoon weer kunt opstaan en het nog een keer kunt proberen. Je komt er dan bijvoorbeeld achter dat alles toch wel goed komt en dat besef is weer goed voor je zelfvertrouwen (bron 2).

Verzamel complimentjes

Een ander leuk dingetje is dat als jij hoort dat je iets goed hebt gedaan, ongeacht of het waar is, je prestaties daarna verbeteren (bron 2). Helaas geeft niet iedereen je dagelijks een complimentje en zeker niet als het even niet goed gaat.

Ga daarom zo nu en dan actief op zoek naar complimentjes. Vraag vrienden, familie en collega’s wat ze jou sterke kanten vinden en wat je goed doet. Dat is een leuke boost voor je ego en je prestaties worden er ook nog eens beter door.

Ontspan

Stress kan veel negatieve effecten hebben voor je welzijn en dat merk je ook in een vermindering van zelfvertrouwen. Door regelmatig te ontspannen help je om je beter te voelen en dit verbetert ook je zelfvertrouwen.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat ontspanning door middel van yoga helpt om stress door het werk te verminderen en om zelfvertrouwen, energie en een heldere geest te verbeteren[3].

Nu hoef je van mij niet per se yoga te doen, dat doe ik zelf ook niet, maar dit onderzoek laat wel zien wat het belang van ontspanning is. Zelf ga ik bijvoorbeeld vaak een stuk wandelen in de natuur met mijn hond om de stress van het leven helemaal van me af te laten glijden.

Onderzoek laat ook zien dat wandelen in de natuur goed helpt om te ontspannen en om je welzijn te verbeteren[4].

Zelfvertrouwen coach voor je werk

Soms is het lastig om alle tips in dit blog uit te voeren of merk je dat het voor jou niet het gewenste effect heeft. In dat geval kan het handig zijn om een coach in te schakelen om je zelfvertrouwen te verbeteren voor je werk.

Coaching voor managers helpt bijvoorbeeld voor het krijgen van meer zelfbewustzijn, meer zelfvertrouwen, meer assertiviteit, meer begrip voor verschillen, het managen van stress en het krijgen van een goede privé-werk-balans[5].

Als coach ga ik met je aan de slag om te kijken waar het wringt wat betreft zelfvertrouwen en hoe jij dit kunt verbeteren. Ik houd je een spiegel voor over hoe jij doet en wat voor interactie je hebt met je omgeving zodat je ziet wat je kunt veranderen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hiervoor krijg je dan ook praktische tips die bij jouw situatie passen.

Wil je meer weten over executive coaching? Neem vrijblijvend contact met me op.                            

Groet,

Benno.

[1] https://www.encyclo.nl/begrip/zelfvertrouwen

[2] http://theavarnagroup.com/wp-content/uploads/2015/11/The-Confidence-Gap-The-Atlantic.pdf

[3] https://www.jstor.org/stable/40967889

[4] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/eco.2015.0070

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/714042542