Het bedrijfsleven wordt vaak weerspiegeld als een soort machine waarin mensen in grijze pakken zoveel mogelijk waarde proberen te creëren, maar waar mensen werken is ook sprake van emoties. Een machine is vaak het idee, maar de realiteit is toch anders. Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de machine, maar de manier waarop die eenzaamheid ervaren wordt kan tussen manager en iemand met een andere positie verschillen.

Als je last hebt van eenzaamheid heb je het gevoel dat je sociaal geïsoleerd bent. Als manager kun je ook wel spreken van mentale eenzaamheid, omdat je vaak wel omringt bent met andere mensen.

Echter, omdat die niet dezelfde verantwoordelijkheden hebben als jij kun je niet altijd praten over de problemen die je ervaart.

Of je eenzaam wordt hangt ook nog af van verschillende factoren, namelijk:

  • Je behoefte aan sociale connectie
  • Je behoefte aan betekenisvolheid

Wanneer je als manager merkt dat je last hebt van mentale eenzaamheid is het belangrijk om hier iets mee te doen. Dit gevoel kan namelijk zelfs effect hebben op het bedrijf, naast de negatieve effecten die het voor jezelf heeft. Het kan persoonlijk bijvoorbeeld voor een burn-out zorgen.

Er iets aan doen is dus en goed voor jou en goed voor de organisatie waar je leiding in geeft.

Behoeften die zorgen voor eenzaamheid

Veel mensen hebben de behoefte om bij groepen te horen en zoeken daarom een baan in een bepaalde organisatie. Maar de manier waarop je met een groep interactie hebt is heel anders wanneer je leidinggevende bent, dan wanneer je onderdeel bent van het team. Je hebt als leidinggevende meer volgers, dan mensen die op hetzelfde niveau met je praten en dat kan voor eenzame gevoelens zorgen.

Wat wel scheelt is dat veel managers de overtuiging hebben dat het beter is om niet te close te worden met personeel. De behoefte aan die connecties is er dan dus niet echt en dat kan wel weer schelen in gevoelens van eenzaamheid, maar dit hangt dus heel erg af van het belang dat jij hecht aan het hebben van een goede relatie met je personeel.

Daarbij heb je als iemand in een managerspositie vaak een hogere sociale status waardoor je buiten je werk meer connecties kunt opdoen. Echter, heb je die sociale connecties ook niet buiten je werk, dan kan dat weer zorgen voor gevoelens van eenzaamheid.

Het werk zelf kan bij managers wel bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid. Voor managers is het namelijk vaak belangrijker dan voor personeel dat het werk dat ze doen als betekenisvol gezien wordt. Als aan die behoefte aan betekenisvol werk niet wordt voldaan kan dit ervoor zorgen dat een manager alsnog eenzaamheid ervaart.

Daarbij is dit dubbel zo onhandig, omdat managers vaak de taak hebben om het werk betekenis te geven en om daarmee personeel te motiveren om het beste uit hun dag te halen.

Mentaal werk is daarom vaak nodig. Zoals zelfrealisatie en diepe gesprekken met zichzelf en het personeel om die betekenis van het werk te vinden[1].

Onbegrepen en eenzaamheid

Soms wordt je als manager ook niet begrepen. Vooral als je door samenwerkingen met mensen buiten je organisatie minder last hebt van eenzaamheid door je werk kan dit zorgen voor meer eenzaamheid.

De zakelijke sociale relaties die je hebt zijn namelijk vaak van belang voor bijvoorbeeld het houden van duurzame klanten. Echter, als je een keer onbegrepen bent of er is verwarring opgetreden, dan zijn formele afspraken weer belangrijk om een klant duurzaam aan te houden[2].

Die formaliteit verpest dan eigenlijk je hele sociale gevoel, zeker als je het onbegrip niet kunt rechtzetten en iemand zich verplicht voelt om zaken met je bedrijf te blijven doen.

Soms heb je bijvoorbeeld persoonlijke redenen, zoals gezichtsverlies, die het lastig maken om een fout recht te zetten of om de verwarring uit de relatie te halen. Een coach kan je dan helpen om die verwarring toch recht te zetten en om het gezichtsverlies te minimaliseren.

Wie weet kunnen jij en je zakelijke partner er straks wel hartelijk om lachten.

Miskend en eenzaamheid

Veel managers zijn er ook verantwoordelijk voor om veranderingen in het bedrijf door te voeren. Die veranderingen roepen vaak veel emoties op. Wat veel mensen niet weten is dat dit voor managers vaak ook vrij emotioneel is, maar dat ze die emoties onderdrukken.

Jezelf zijn als manager kan daardoor soms heel lastig voelen[3] en dat kan weer zorgen voor gevoelens van mentale eenzaamheid. Zeker als een hoger management daar niets mee doet en denkt dat je als een soort robot moet functioneren in het middenmanagement of richting collega’s in het CEO-team.

Promotie en eenzaamheid

Soms kan de promotie naar een leidinggevende positie op zich al zorgen voor gevoelens van eenzaamheid. Als je namelijk altijd onderdeel bent geweest van een team en dat ervoor zorgde dat je je verbonden voelde en je nu opeens de leidinggevende bent waar weer andere gedachten over bestaan, dan kan dit al een lastige transitie zijn.

Het kan net lijken alsof belangrijke banden die je hebt verbroken worden, omdat de relatie niet meer gelijkwaardig is. Een promotie is namelijk een begin en een einde. Dat einde is ook iets waar je verdriet om mag hebben, ondanks de blijdschap over de promotie.

Je identiteit kan ook veranderen van medewerker naar manager en dat kan soms lastig te vereenzelvigen zijn met je zelfbeeld. Het is dan tijd om je zelfbeeld te herzien en om te bepalen hoe jij als manager omgaat met je team, zodat je alsnog die vriendschappelijke band kunt voelen[4].

Gelukkig is Nederland niet een heel hiërarchisch land, dus daar zijn zeker mogelijkheden voor.

Heb jij hulp nodig om je als manager minder mentaal eenzaam te voelen? Dan kun je hulp krijgen van een executive coach om eens na te gaan of je gedachtegang over je rol je helpt en om manieren te vinden om verwarring, miskenning en dergelijke op te lossen.

Daarbij kan een executive coach je ook helpen om je rol als manager vorm te geven op een manier die bij jou past.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno

Pin ook deze handige canvas als geheugensteuntje:

mentale eenzaamheid onder managers

Bronnen:

[1] https://ir.canterbury.ac.nz/bitstream/handle/10092/102840/Distinctly%20Lonely_Management%20Research%20Review%20-%20Accepted%20-%20Clean.pdf?sequence=2

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s11002-016-9414-1

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0263237307000199

[4] https://www.jstor.org/stable/26807706