Mentale ruimte creëren is groeien

‘Fouten maken’ hoort bij het dagelijks leven, maar ‘falen’ is iets dat dichter op je huid kruipt. Je had een ontwikkeling moeten zien aankomen, je hebt een inschattingsfout gemaakt, je hebt wellicht ook verzaakt in taken of verantwoordelijkheden…

Na jezelf te herpakken, is het tijd om weer vooruit te komen. In mijn coachpraktijk gebruik ik hierbij het begrip Mentale ruimte. Je hebt ongetwijfeld wel eens iemand horen zeggen: ‘Ik ben de laatste tijd gegroeid.

Mentale groei betekent dat je dingen in je leven anders hebt aangepakt en dat het jou voordelen heeft opgeleverd: meer focus, meer energie, nieuwe paden om te bewandelen… Of minder stress, irritatie of neerslachtigheid.

Mentale ruimte creëren geeft energie

Mentale groei levert iets heel belangrijks op: perspectief, bewegingsvrijheid, energie. Dat noem ik mentale ruimte. Je kunt vooruit, er is nog meer. Ik vind het belangrijk om dat te benadrukken, omdat je vaak in je latere leven het gevoel hebt dat je bewegingsvrijheid (met name op professioneel niveau) eerder af- dan toeneemt.

Mentale ruimte creëren betekent dat je nieuwsgierig en onderzoekend bent (blijft) en gaat verkennen en ontdekken wat er in de wereld te koop is… Je staat jezelf niet toe om in te dutten of om genoegen te nemen met wat je weet of wat je kent. Aan jou om te ontdekken waar je je het prettigst bij voelt, welke waarheid het best bij jou past.

Mentale ruimte creëren is jezelf verrassen

Mentale ruimte vinden is de kans om jezelf te verrassen. Het is het creëren van een nieuwe werkelijkheid, een onvoorspelbare werkelijkheid.

Dat kan gepaard gaan met lef en durf. Het lef van de longarts die na 25 jaar stopte met zijn vak om te gaan werken als taxichauffeur. Hij kon niet meer tegen de vele slechtnieuwsgesprekken die hij wekelijks moest voeren en nam een rigoureus besluit. Hij creëerde voor zichzelf mentale ruimte door een ingrijpende keuze te maken. Deze ruimte gaf hem weer de energie terug die hij was verloren.

Mentale ruimte is waarde toevoegen

Mentale ruimte creëren betekent vooral dat je waarde blijft toevoegen. Aan je eigen leven en liefst ook dat van anderen. De volgende vragen kun je je daarbij stellen:

  • Heb ik voldoende ruimte voor het realiseren van mijn waarden en identiteit in mijn huidige (werkende) leven?
  • Zo nee, welke acties kan ik de komende periode plannen en uitvoeren om er dichterbij te komen?
  • Wat zou ik nog graag willen doen voor mijn pensioen? Of zijn dat zaken die ik ook vrijwillig, als hobby zou kunnen uitvoeren?
  • Zo nee, is het mogelijk om de nieuwe richting natuurlijk aan mijn huidige pad (baan) te koppelen of moet ik aan een ommezwaai denken (zoals de longarts)?
  • Wie zou me daarbij kunnen helpen?
  • Welke andere hulpbronnen kan ik inzetten?
  • Wat is mijn top 3 voor de komende periode?
  • Wie / wat stelt mij tevreden als ik waardes creëer?

 

Heb jij hulp nodig met het creëren van mentale ruimte? Plan vrijblijvend een inzicht sessie.