Introversie, verlegenheid van alles kan ervoor zorgen dat je jouw talent niet durft of kunt laten zien aan je omgeving. Je talent zichtbaar maken is erg belangrijk voor het maken van je comeback of het maken van je carrière in het algemeen. Je onzichtbare talent zichtbaar maken kan op meerdere manieren.

Talent in organisaties

Bedrijven en organisaties vinden het belang van talent en talentontwikkeling steeds groter. Daarom is het ook prettig wanneer jouw talent herkend wordt, hiervoor moet je het natuurlijk wel zichtbaar maken.

Steeds meer bedrijven hebben namelijk speciale programma’s voor het door ontwikkelen van jouw talent. Een manier om dit bijvoorbeeld te stimuleren is door ervoor te zorgen dat je speciale trainingen kunt volgen, je doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf hebt, een passend salaris, en een gevoel van gelijkwaardigheid op de werkvloer.

Het laten zien van je talent kan dus zeker voordelen hebben binnen een bedrijf.

Mijn talent

Iedereen heeft wel ergens aanleg of interesse voor. Vooral de interesse en het besteden van tijd aan iets zorgt voor de ontwikkeling van je talent.

Wellicht vraag jij je nu af wat je talent is, maar vraag jezelf daarbij ook af of je het talent dat je hebt ook accepteert.

Het accepteren van je sterke kanten, zoals het hebben van een wiskundeknobbel, is een van de belangrijkste stappen die je moet zetten om jouw talent zichtbaar te maken. Daarbij kun je ook kijken naar je onvermoede mogelijkheden en je interne hulpbronnen. Misschien is iets wat je helemaal niet voor je werk of voor het verdienen van geld super handig voor juist dat doel.

Ga dus na welke talenten je hebt, waar je interesses liggen en in welke interesse je veel tijd besteedt en waarvan je weet dat je er goed in bent. Bij een gave heb je ook de wil om er steeds beter in te worden. Je wilt ermee doorgaan en het ontwikkelen.

Door te accepteren wat het is en dat dit niet iets is om je voor te schamen kun je aan de slag om je talenten te laten zien.

Mogelijkheden om talent te laten zien

Om je talent te laten zien is het belangrijk dat je het tastbaar kunt maken. Kun je heel mooi zingen onder de douche? Neem het eens op zou ik bijna zeggen.

Bij andere talenten moet je aan andere manieren denken om het tastbaar en zichtbaar te maken. Heb je bijvoorbeeld vaardigheden die andere mensen goed kan helpen, zoals bijvoorbeeld die wiskundeknobbel. Dan kun je studenten en scholieren helpen met het huiswerk of iemand juist helpen met het bepalen van budgetten om niet in de schulden te raken.

Ben je juist heel sociaal, dan kun je ook mensen op een andere manier helpen. Bijvoorbeeld met bezoeken aan eenzame ouderen of iets dergelijks.

Nu kunnen deze voorbeelden ontzettend eng klinken. Faalangst en risicomijding kan er daardoor voor zorgen dat je jouw talent niet verder ontwikkelt, want wat als je er toch niet zo goed in blijkt te zijn?

Stap voor stap

Je talent laten zien is iets dat je stap voor stap kunt uitbouwen. Als je het bijvoorbeeld hebt over een gave in de muziekindustrie. Je begint met zingen voor vrienden, dan zet je op gegeven moment iets op YouTube en voor je het weet sta je in een stadion prachtige zangstem live met publiek te delen.

Als het gaat om de wiskunde knobbel. Je begint wellicht met het geven van bijles. Vervolgens begin je een website/blog met handige tips en tricks voor wiskunde oplossingen en voor je het weet geef je een boek uit die op scholen of buitenschoolse opvang wordt gebruikt om wiskunde aan scholieren (of studenten) te leren.

Wanneer het gaat om sociaal zijn en andere mensen helpen kan dit beginnen bij hulp bieden aan familie en vrienden. Je aanmelden bij vrijwilligerswerk en uiteindelijk een coach worden voor mensen.

Opdracht

Zoals je ziet zijn er allerlei stappen die je kunt zetten om jouw talent zichtbaar te maken en om jezelf te blijven ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat jij het zichtbaar maakt en dit steeds meer doet heb ik een opdracht voor je.

  1. Schrijf op wat je talent is.
  2. Schrijf op wat je ermee kunt doen.
  3. Schrijf op welke interne hulpbronnen je hebt voor het verbeteren van dit talent.
  4. Schrijf op welke kleine stap je kunt zetten om je talent te laten zien, en ga verder met 2 vervolgstappen.
  5. Schrijf per stap op wat je nodig hebt om het op die manier te laten zien.
  6. Zoek uit hoe je komt aan wat je nodig hebt om je talent te laten zien per stap.
  7. Ga na welke vaardigheid je moet ontwikkelen om de volgende stap te kunnen zetten.

Nu je deze opdracht hebt uitgevoerd begin je eigenlijk met scenario planning om jouw ongeziene talent zichtbaar te maken. Hiermee word je spelbepaler van je eigen scenario’s en je ontwikkeling.

Talent zichtbaar maken met lef

Vooral als je nu het gevoel hebt dat je in de periferie zit van waar je wilt zijn. Dat je mag voelen aan het laten zien van je talent, maar dat telkens een ander ermee vandoor gaat. Dan is het tijd om hier iets aan te doen.

Niets is frustrerender dan iemand anders zien doen wat jij had willen doen, ook al is het die ander natuurlijk wel gegund. Want die ander laat dan vooral zien dat het wel mogelijk is, het zegt niets over je eigen succes.

Shia LeBouef heeft natuurlijk een punt met zijn “just do it” en “don’t let your dreams be just dreams.”, maar gewoon doen denken en echt doen zijn toch verschillende zaken.

Door in kleine stappen je talent te laten zien bouw je aan steeds meer lef om het ook “gewoon te doen”.

Aanvallen met je talent

Wanneer je jouw talent wilt laten zien ben je eigenlijk in de aanval. Dat is veel beter dan wanneer je de hele tijd het gevoel hebt dat jij je moet verdedigen, dat is ook waar jij kunt laten zien dat je het creatief inzet en meerwaarde voor je werk is.

“When you play soccer, most of the time you got to get the ball moving, but once you get into that attacking third you gotta’ be creative, you gotta’ let your talent take over.” – Freddy Adu

Jouw talent laten zien is een zaak van het erkennen van je gave, manieren vinden om het tastbaar te maken en vervolgens manieren vinden om je talent zichtbaar te maken. Dit heeft allerlei voordelen, zowel op zakelijk gebied als op het gevoel van eigen effectiviteit.

Vind je het lastig om jezelf toe te staan aan je talent te werken? Dan helpt het boek Maak je Comeback je met die blokkade opheffen. Zo sta je jezelf niet meer in de weg om jouw gave zichtbaar te maken.

Benno Diederiks

 

 

Bronnen:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hrm.20054

https://academicjournals.org/journal/AJBM/article-abstract/241E64318433