Je mindset is de manier waarop je mentaal omgaat met het behalen van doelen. Een doel behalen is helaas geen rechte lijn. Je zult vallen en opstaan en voor keuzes komen te staan om er de juiste route te bepalen voor het behalen van je doel. Sommige mensen komen niet eens in de buurt van het te bereiken doel en andere mensen juist wel. Dit kan aan talent liggen, maar veel vaker ligt dit aan de gedachtenset die mensen hebben.
Om te kijken hoe jij het beste uit jezelf kunt halen ga ik in dit blog in op wat mindset is en hoe je die kunt gebruiken voor het behalen van je doelen.
Wat is een mindset?
Je mindset is de manier waarop je naar een probleem kijkt. Er zij verschillende vormen van te onderscheiden.
In onderzoeken worden mensen bijvoorbeeld gestuurd in hun mindset. Als je bijvoorbeeld de opdracht krijgt om een plan te maken krijg je een plannerige mindset voor de stappen die je moet zetten om iets te doen. Als je juist direct een probleem moet oplossen kan dat voor een andere gedachtenset zorgen, zoals bijvoorbeeld een soort trial en error mindset.
Uit een dergelijk onderzoek blijkt dat deze verschillende sets zorgen voor verschillende emoties bij het oplossen van een probleem wat betreft zelfvertrouwen, humeur en het gevoel van het nemen van risico.
Over het algemeen hebben de meeste mensen een statische mindset of een groei mindset. De ene is niet per sé beter dan de andere voor het bereiken van je doelen, maar hoe leuk het is om dat doel te bereiken kan wel verschillen.
Statische mindset
Bij een statische mindset gaan mensen vaak uit van hoe hun huidige kennis of kunnen van toepassing is op een bepaalde situatie. Bijna alle problemen die op je weg komen worden gezien als een test waarvoor je moet slagen.
Op zich is dit geen rare mindset, je wordt er immers op voorbereid door alle testen in je schoolloopbaan.
Helaas is dit ook de minst leuke gedachtenset, doordat je last kunt krijgen van faalangst en doordat je het leven en het bereiken van doelen als een soort strijd ervaart. Dit past heel erg bij de direct een probleem oplossen mindset uit het onderzoek.
Groei mindset
Vervolgens heb je ook nog de groei mindset. Deze is meer plannerig. In dit geval kijken mensen natuurlijk ook naar hun eigen kunnen, maar zien ze problemen meer als iets waarvan ze wat kunnen leren. Vooral als het niet 123 op te lossen is.
Met deze mindset is het oplossen van problemen veel leuker en uit onderzoek blijkt ook dat mensen met de groei gedachtenset minder last hebben van een verslechtering van het zelfvertrouwen door problemen en het humeur blijft vaak beter dan dat van mensen met een meer statische set nadat er gefaald is.
Het doel is immers alleen maar nóg niet bereikt.
Positieve mindset
Uiteindelijk wil iedereen een positieve mindset hebben, een die je zelfvertrouwen niet onderuithaalt en die ervoor zorgt dat je door kunt gaan nadat je problemen tegenkomt.
De basis van je mindset zijn je overtuigingen. Je overtuigingen zijn je gedachten over hoe de wereld werkt en hoe jij in die wereld kunt werken. Dit bepaalt vaak veel van je vaardigheden en je gedrag. Je gedrag bepaalt zelfs of en wanneer je jouw vaardigheden verder ontwikkelt.
Het lijkt erop dat de groei mindset de meest positieve set is die mensen kunnen hebben. Dit komt ook vooral door hoe je met deze gedachtenset omgaat met doelen, fouten, inzet en feedback.
Doelen
Het grote verschil tussen een statische mindset en een groei mindset is toch wel het stellen van tussendoelen. Een jongetje (of meisje) kan als hij klein is het doel hebben om profvoetballer te worden. Dit is een lange weg en met een statische mindset is deze lange weg ontzettend lastig. Daarbij is de kans groot dat je een overtuiging hebt over de mate van talent die nodig is om het doel te behalen, waarmee je jezelf snel kunt diskwalificeren.
Cristiano Ronaldo was vroeger een kleine jongen. Hierdoor werd hij eigenlijk vooral door andere mensen gediskwalificeerd. In plaats van die andere mensen geloven en denken dat dit zijn eindstation was wat betreft profvoetballer worden bedacht hij juist andere manieren om tóch profvoetballer te worden. Door zijn lichaam te laten groeien met krachttraining, dat doet hij nog steeds elke dag.
“Toen ik jong was zei iedereen: ‘Cristiano, je hebt talent, maar je bent veel te dun’. Vanaf dat moment heb ik in mijn hoofd geprent dat mijn lichaam kon verbeteren. Met hard werk in de sportschool ben ik enorm verbeterd. Het gaat om de mindset van een mens. Het is erg belangrijk dat je atletisch bent, kleine details maken het verschil. Daarom ben ik een heel seizoen in topvorm. Ik train zo veel omdat het moet, het is een deel van mij.”
– Cristiano Ronaldo
Dit is een duidelijk voorbeeld van de groei mindset. Hetzelfde doel wordt gesteld, maar in plaats van te kijken naar talent wordt er gekeken naar de stappen die nodig zijn om het doel te halen.
Tegenslagen
Deze twee verschillende gedachtensets gaan ook anders om met tegenslagen of het maken van fouten. Fouten maken en onvoorziene tegenslagen horen bij het leven. Dit geldt voor de sport en dit geldt ook voor het bedrijfsleven.
De weg naar succes is helaas niet eenvoudig en ook niet rechtlijnig. De weg naar succes is helaas geen intercity, maar een stoptrein. Dat je nog niet het doel hebt behaald betekent niet dat de trein alweer is vertrokken en je er nooit zult komen, het duurt alleen iets langer.
Met een groei mindset geloof je juist dat je leert van fouten, met een statische mindset is het maken van een fout juist bewijs dat je iets niet kunt.
Inzet
De inzet bij deze twee mindsets kan ook verschillen. Bij de statische heb je vaak overtuigingen over het belang van genoeg talent hebben en om slim te zijn. Bij een groei mindset is juist het belang van leren en trainen belangrijker dan het belang van talent.
Vergeet niet dat hard werken talent verslaat, vooral als het talent denkt dat het hem allemaal wel komt aanwaaien.
Feedback
Kritiek of feedback? Hoe kijk jij ernaar als iemand een opmerking of aanmerking heeft op hoe jij zaken aanpakt? Feedback kan voor mensen met een statische mindset gezien worden als kritiek en een aanval op de persoon. Terwijl iemand met een groei mindset die kritiek zich niet persoonlijk aantrekt, maar er juist wat van wil leren.
Wil jij weten hoe je van een statische naar een groei mindset gaat om positiever te kijken naar je mentale processen en om jezelf te innoveren? Neem dan vooral contact met me op of bekijk de boeken op deze website.
Bronnen: