Heb je het gevoel dat je vroeger veel meer lef had dan nu? Heb je het gevoel dat je gewoon te veel te verliezen hebt als het misgaat. Dat je hierdoor tot stilstand bent gekomen en doordat je die keuze niet durft te maken alles alsnog door je vingers glipt? Dan is het tijd om je moed terug te vinden.

Wat is moed en lef?

Moed en lef betekent dat je kunt doorgaan met je ingeslagen pad op het moment dat het lastig wordt. Als er beren op de weg zijn ga je die door moed en lef niet uit de weg, maar overwin je de beren om je weg te kunnen vervolgen.

Er zijn ook mensen die denken dat moed betekent dat je zonder angst doet wat juist is. Om angst over sociale gevolgen te overwinnen en op te staan voor wat goed is. Dit kan zelfs samenhangen met een betere creativiteit en innovatie.

De basis van moed is de overtuiging die je over jezelf hebt wat betreft je kunnen, mogelijkheden en motivatie om iets goeds te doen.

Welke factoren dragen bij aan het hebben van moed?

De basis van moed zijn dus je overtuigingen over je eigen kunnen en de mogelijkheden die je hebt. Zelfvertrouwen is dus belangrijk voor het hebben van moed en lef.

Daarnaast zijn omgevingsfactoren ook van belang. Wanneer je omgeving vertrouwen in je heeft versterkt dit ook je eigen gevoel van vertrouwen en het idee dat je risico’s aan kunt gaan zonder dat het erg is als dit eens mislukt.

Wanneer een bedreiging jou persoonlijk kan raken kan dit er ook voor zorgen dat je meer moed hebt dan wanneer een bedreiging alleen een bedreiging is voor de organisatie waarin je werkt (Palanski et al, 2014) Een dreiging van een lagere winst is bijvoorbeeld minder inspirerend om moedig te zijn dan een vijandige overname waardoor je baan compleet op de tocht raakt.

Wanneer is moed belangrijk?

Heb jij een leidinggevende rol? Dan zijn er twee eigenschappen die erg belangrijk zijn, namelijk integriteit en moed. Moed is namelijk nodig voor charisma, authentiek leiderschap, ethisch leiderschap en spiritueel leiderschap.

Moed helpt je om uit te stralen dat wat je doet goed is. Je durft authentiek te zijn in je leiderschapsstijl en je durft de ethische grenzen te bewaken als je jouw bedrijf of mensen om je heen moet beschermen tegen onethische situaties.

Moed is ook in het algemeen, onafhankelijk van welke functie je hebt, nodig om je werk goed te kunnen uitoefenen. Het is nodig om tijdens vergaderingen je ideeën te delen. Het is nodig om gesprekken aan te gaan. Moed hoort bij een menswaardig bestaan. Je hoort erbij en er is moed voor nodig om jouw plekje te vinden en te winnen.

Door moed durf je te verbeelden, te verlangen en durf je eigenaar te worden van je verbeelding en verlangen. Je zet de stappen die nodig zijn om van je verbeelding en verlangen iets tastbaars te maken.

Wat te doen om meer moed te hebben en uit te stralen?

In elke functie is het belangrijk om moed uit te stralen. Vooral wanneer er veel druk is door deadlines en dergelijke is dit van belang. Het maken en nakomen van beloften kan dan al veel doen voor de uitstraling naar je collega’s toe van moedig zijn. Het verbreken van beloften zorgt juist voor frustratie en angst bij de mensen om je heen.

Wat kun je dan doen om de moed te hebben of beloftes te kunnen maken en om je eraan te houden?

Helaas zijn er veel mensen (vooral mannen) die proberen om hun moed te vinden door onder invloed keuzes te maken omdat de risico’s dan minder overwogen worden. Wie heeft er niet weleens een keuze gemaakt onder de invloed van alcohol of andere middelen, waar je later spijt van had?

Om op een gezonde manier meer moed te krijgen is het belangrijk om je een paar dingen te realiseren en om een paar dingen te doen.

Realisatie 1: Het is beter om iets geprobeerd te hebben en om het te verliezen, dan om nooit iets te proberen. Dat is bijna hetzelfde als wel geliefd te hebben en het hebben verloren dan nooit liefde te hebben gekend.

Realisatie 2: Het is de keuze van andere mensen geweest om zich afhankelijk te maken van jou. Het zijn moderne tijden en op kinderen na hoeft niemand afhankelijk van je te zijn. Iedereen kan de handen uit de mouwen halen.

Realisatie 3: Het is ok om angst te hebben. Zonder angst heb je ook maar weinig inlevingsvermogen en dat is juist iets wat je nodig hebt wanneer je samenwerkt met andere mensen. Moed is niet angst overwinnen, maar angst erkennen en toch de stappen zetten die nodig zijn.

Je realisatiekracht wordt dan je creatiekracht. Je hebt de moed om keuzes te maken en om scenario’s te plannen, om stappen te zetten.

Hoe zet je dan die stappen die nodig zijn?

Tip 1: Blijf dingen doen terwijl je angst hebt

Door vaker en blijvend je angst te confronteren en te overwinnen zorgt je ervoor dat je moedig blijft of weer wordt. Je hoeft niet direct te gaan bungeejumpen. Als je een idee hebt dat je wil voordragen op je werk of waarmee je verder wilt gaan, doe dit dan.

Regelmatig iets doen wat je spannend vindt zorgt ervoor dat je dit blijft doen.

Tip 2: Kijk naar de positieve kanten en bewijs dat je ertoe doet

We zijn een gewired om vooral gevaar te zien omdat we dat uit de weg moeten gaan. Hierdoor zien we vaak niet de positieve dingen, terwijl die er wel degelijk zijn. Complimenten in e-mails. Het feit dat je een baan hebt of een andere bron van inkomen, de diploma’s die je hebt gehaald en cursussen die je met succes hebt afgerond bewijzen allemaal dat je goed genoeg bent.

Opdracht:

Check je mailbox om te zien hoe vaak iemand eigenlijk iets positiefs over je zegt. Ga na wat je de afgelopen jaren wel hebt bereikt in plaats van je te focussen op de fouten. Schrijf al deze positieve zaken met pen en papier op, dat zorgt ervoor dat het dieper in je onderbewuste blijft zitten waardoor je met meer moed de wereld te gemoed treedt.

Het is zoals de skiër Picabo Street zegt, op het moment dat je vast zit helpt het om de moed te vinden om je los te breken.

“To uncover your true potential you must first find your own limits, and then you have to have the courage to blow past them.” —Picabo Street, gold-medal skier

De realisaties en stappen worden ook beschreven in het boek Maak je Comeback. Durven is de stap naar moed en lef, het boek helpt je om je eigen podium aan te gaan. Dat is ook iets waarmee ik Hans van Breukelen heb geholpen. Lees meer over de gebruikte methode en de ervaringen van Hans in het boek Maak je Comeback.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur |Topposities (2016) | Eind dit jaar verschijnt mijn nieuwe boek ‘Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden’ in samenwerking met Hans van Breukelen.

Bronnen: Palanski et al, (2014), Virtuous Leadership: Exploring the Effects of Leader Courage and Behavioral Integrity on Leader Performance and Image.

https://academic.oup.com/schizophreniabulletin/article/44/4/703/2503382

https://www.managementtoday.co.uk/why-need-courage-business-and-it/leadership-lessons/article/1431706