Motivatie om te werken is uiteraard belangrijk. Zonder motivatie geen actie en dus geen reactie. Geen reactie in de vorm van wat voor beloning dan ook. Of dit nu gaat om voldoening of geld. Dus motivatie in wat voor vorm dan ook is belangrijk voor je werk.

Het interessante is dat uit onderzoek blijkt dat interne motivatie, motivatie omdat je iets gewoon leuk vindt, vaker voorkomt bij mensen op managementniveau dan bij mensen op een lager niveau[1].

Dit is heel interessant, want als je dus op zoek bent naar “rijk worden” en carrière maken, omdat je rijk wilt worden is dat eigenlijk helemaal geen goede motivatie om de top te bereiken. Je werk leuk vinden en het doen ongeacht het geld, of in ieder geval dat geld niet de voornaamste reden is, is belangrijker om de top te bereiken.

Daarom krijg je in dit blog tips om je motivatie om te werken hoog te houden, zonder dat dit gestimuleerd wordt met het idee dat als je goed werk levert je dan meer loon of geld zou krijgen.

Tip 1: waarom werk je?

Je hoort vaak dat je moet beginnen met je “waarom”. Waarom werk je? Waarom doe je dat? Waarom is dat zo? En zo kun je op elk antwoord van je waarom vraag nog een keer waarom vragen. Op die manier kom je bij de kern van waarom je werkt.

Zelfs als op dit moment geld je eerste antwoord is, kan het doorvragen ervoor zorgen dat je je realiseert wat je wilt doen met dat geld en waarom dit belangrijk voor je is.

Op die manier heb je toch een andere motivatie gevonden dan geld, wat je helpt om dagelijks met frisse moed aan je werkdag te beginnen.

Tip 2: op welke manier is je werk betekenisvol?

Iets betekenen met je werk helpt ook om je motivatie hoog te houden[2]. Zo kun je nagaan op welke manier jouw werk een bijdrage levert aan de maatschappij of aan het leven van mensen die je helpt.

Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken met tien voordelen van je werk voor je klanten of zelfs de maatschappij. Dit is ook een leuke oefening om je ego te versterken.

Tip 3: op welke manier draagt je werk bij aan je ontwikkeling?

Jezelf ontwikkelen is superleuk en motiverend. Onderzoek laat ook zien dat bedrijven die hun personeel willen behouden hier rekening mee moeten houden[3]. Noors onderzoek laat ook zien dat als personeel het gevoel heeft dat een bedrijf in ze investeert, dat dit de intrinsieke motivatie ook verbetert[4].

Je kunt daarom ook kijken naar hoe het bedrijf je helpt om je zakelijk of zelfs persoonlijk te ontwikkelen.

Is dit niet direct duidelijk? Vraag dan aan je collega’s of zij zich via het bedrijf hebben kunnen ontwikkelen en welke stappen je dan moet zetten.

Tip 4: hoelang kun je er blijven werken?

Mensen houden van vastigheid en als jij het fijn vindt om te weten waar je aan toe bent kan dat ook heel motiverend werken. Onderzoek laat namelijk ook zien dat “job security” belangrijk is voor de motivatie. Dus een vast contract – of het uitzicht daarop – kan heel motiverend werken.

Ook als je weet dat het bedrijf niet bedreigd wordt in zijn bestaan is dat prettig. Want ook met een vast contract kun je nog steeds je baan verliezen als het bedrijf onverhoopt gaat reorganiseren of werkzaam is in een markt die het economisch lastig heeft.

Tip 5: welk doel wil je bereiken op je werk?

Het hebben van een doel helpt ook erg om je motivatie te verbeteren. Is het mogelijk om een bepaald project op te starten, al is het een project voor jezelf, kijk dan of je een persoonlijk doel kunt bedenken voor je werk.

Dit doel hoeft niet “harder werken” te zijn, maar kan bijvoorbeeld te maken hebben met de manier waarop je werkt. Iets wat je wilt ontwikkelen in je werk en nieuwe technieken of iets dergelijks.

Je kunt zelfs als doel hebben om al je collega’s beter te leren kennen, zodat je beter met ze kunt communiceren.

Tip 6: op welke manier draagt je werk bij aan je identiteit?

Motivatie wordt ook vaak gekoppeld aan een verbintenis[5]. Als je werk zich verbonden heeft met je identiteit, kan dit helpen om meer gemotiveerd te zijn voor je werk. Je identiteit is wel vrij complex. Het is niet de bedoeling dat je alleen maar je werk bent.

Maar je werk kan wel onderdeel zijn van je identiteit. Als je werk je in staat stelt om iets dat je leuk vindt te ontwikkelen of te verkennen, kan dat een manier zijn waarop je werk onderdeel is van je identiteit. Waarom het iets is dat je graag doet.

Tip 7: schrijf alle manieren op waarop je autonoom kunt werken

Autonomie is heel belangrijk voor motivatie. Soms ben je je vooral bewust van de begrenzingen die je werk je geeft in de manier waarop je werkt en dat kan je ontevreden maken.

Door juist even bewust na te gaan wat je allemaal zelf kunt bepalen krijg je meer het gevoel dat je zelf beslissingen kunt nemen en autonoom kunt zijn.

Bijvoorbeeld:

  • Ik mag zelf bedenken hoe laat ik begin, als het maar voor tien uur is (dus acht uur of negen uur kan ook).
  • Ik mag zelf bepalen op welke volgorde ik mijn werk uitvoer.
  • Ik mag mijn eigen kleding aan (er zijn geen kledingvoorschriften).
  • Ik kan eenvoudig vrij krijgen.
  • Ik kan zelf bepalen met wie ik samenwerk bij projecten.
  • Ik kan kiezen of ik thee of koffie wil drinken.
  • Ik kan aangeven waarin ik me wil ontwikkelen.
  • (Enzovoort)

Als je in een heel strikt bedrijf werkt kan het belangrijk zijn om de kleinste details op te schrijven die je wel zelf kunt beïnvloeden om het gevoel van autonomie te vergroten.

Tip 8: welke bedrijfsdoelen zijn jouw doelen?

Elk bedrijf heeft een bepaalde visie en een bepaald doel. Als je die doelen zelf ook belangrijk vindt helpt dit ook om je motivatie om te werken te verbeteren. Lees daarom eens meer over de missie van het bedrijf om te zien welke elementen voor jou ook belangrijk zijn, zodat je daar jouw aandacht op kunt focussen.

Extra hulp voor motivatie om te werken

Deze acht tips zouden je al behoorlijk moeten helpen voor je motivatie om te werken. Heb jij een leidinggevende positie en heb je het gevoel dat deze tips je niet helpen of kun je niets bedenken bij de tips? Dan kun je ook hulp krijgen om je motivatie weer op peil te krijgen.

Als coach help ik je om te identificeren wat je nu blokkeert, waardoor je niet meer geniet van je werk en hoe je dat obstakel kunt overwinnen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno

Pin ook deze canvas als geheugensteuntje:

Motivatie om te werken

Bronnen:

[1] https://psycnet.apa.org/record/2013-15278-001

[2] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/AMR.2005.16387881

[3] https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A17451&dswid=-394

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1748-8583.2009.00103.x

[5]https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amr.35.2.zok226 (pag. 226)