06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Managers en ondernemers hebben een speciale rol in Nederland. Ondernemers doen dit vaak bewust, maar nemen vaak ook onbewust een managersrol aan wanneer hun bedrijf groeit. Word je in Nederland manager vanuit een organisatie? Dan voelt dit vaak alsof je erin gerold bent.

In ieder geval komt het vaak voor dat je niet speciaal geleerd hebt voor het managersschap en dat kan wat doen met je motivatie.

Wanneer je een bepaald doel hebt bereikt, zoals het bereiken van die positie of een bepaalde omzet, kun je merken dat je motivatie om te doen wat nodig is wat afneemt. Je bent immers waar je wilt zijn.

Natuurlijk wil je die positie ook graag behouden, maar als je er eenmaal bent is het bij veel mensen het geval dat de motivatie iets vermindert. Dat is niet altijd een hele handige eigenschap.

Uit onderzoek blijkt ook dat er bijvoorbeeld een verschil is in de motivatie van ondernemers en de motivatie van managers. Ondernemers zijn vaak meer gemotiveerd voor het bereiken van doelen dan managers[1].

Managers zijn vaak meer bezig met leiderschap. Dit betekent dat je een bepaalde richting aanwijst, mensen voor jouw doel of richting wilt verbinden en om obstakels voor verandering te overwinnen[2]. Voor managers kan dus vooral het samenwerken met mensen een motiverende factor zijn.

Soorten motivatie

Kort door de bocht heb je twee soorten motivatie, namelijk intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Als je bijvoorbeeld bepaalde doelen wilt behalen, kun je dit zien als extrinsieke motivatie. Dit is waarom het zo lastig kan zijn om de motivatie vast te houden wanneer je je doel behaald hebt.

Geld kan bijvoorbeeld zo’n extrinsieke motivatie zijn. Dit is ook de reden waarom veel mensen ergens blijven werken terwijl ze het werk zelf eigenlijk niet (meer) leuk vinden.

Bij intrinsieke motivatie zijn je emoties over wat je doet belangrijker om door te gaan. Je vindt je werk bijvoorbeeld gewoon leuk om te doen en kijkt er ’s ochtends naar uit om lekker aan de slag te gaan. Je hebt dan bijvoorbeeld niet de belofte van geld nodig om naar je werk te gaan.

Motivatie voor topondernemers

Zoals gezegd kunnen bedrijfsdoelen erg motiverend zijn voor ondernemers. Dit kan gaan om omzet, maar het kan ook gaan om het lanceren van een bepaald product of iets dergelijks.

Er zijn meerdere factoren die ondernemers motiveren zoals onafhankelijkheid, economische veiligheid (niet je lot in handen van een ander leggen), automatisch hoger op de sociale ladder staan (al is het maar gevoelsmatig) en de kans hebben om bij te dragen aan de maatschappij[3].

Als je een gat in de markt vindt is dat eigenlijk het vinden van een bepaalde behoefte in de maatschappij.

Motivatie voor managers

Een manager is niet iets wat je per se wilt worden. Wat vaak gebeurt is dat je goed bent in je werk en je een positie in het management aangeboden krijgt. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben mensen vaak het gevoel dat ze de managerspositie ingerold zijn[4]. Ook hieraan zijn voordelen verbonden zoals een hogere sociale status, hoger loon en een hogere mate van respect door medewerkers[5], maar is dat wat iemand motiveert om de positie aan te nemen?

Wat namelijk ook kan gebeuren is dat je collega’s je niet meer tot “hun” groepje vinden horen wanneer je gepromoveerd wordt tot manager. Vandaar de term “It’s lonely at the top”.

Uit onderzoek naar managers van zusters in de zorg blijkt dat je manager kunt willen worden vanwege de macht of juist omdat je dan met zijn allen iets kunt bereiken.

Wat ook interessant is, is dat wanneer je manager bent geworden vanwege de macht je “ondergeschikten” vaak minder blij zijn met hun werk dan wanneer je voor het bereiken van doelen manager bent geworden. In het onderzoek maakte het echter niet uit hoe patiënten het ziekenhuis ervaarden[6]. Maar tevreden personeel is natuurlijk altijd handig.

Motivatie vinden als je het bent kwijtgeraakt

Zoals gezegd kun je soms op een moment komen waarin je motivatie voor het werk dat je doet, of je nu ondernemer bent of manager, iets verminderd is. In plaats van blij wakker te worden omdat je naar je werk mag, stap je vrijwel elke dag met het verkeerde been uit bed.

Wat doe je dan?

Je kunt in ieder geval eerst bij jezelf nagaan waarom je het werk hebt dat je hebt. Dit geeft je direct inzicht of je motivatie extrinsiek is, bijvoorbeeld voor het geld, of intrinsiek, omdat je het leuk of belangrijk vindt.

Opdracht:

Soms is het herwaarderen van wat je hebt al een goede eerste zet om weer gemotiveerd te raken door je werk. Dus als eerste kun je een soort lijstje maken van zaken die je leuk vindt aan je werk, waar je dankbaar voor bent en hoe je werk jou verder helpt.

Dit kun je weer de mentale energie geven om te doen wat nodig is om meer motivatie te krijgen.

Mentale energie of innovatie kan soms ook handig zijn voor het bereiken en vasthouden van succes.

Dit wordt ook benadrukt door de voetballer Romelu Lukaku.

“People in football love to talk about mental strength. Well, I’m the strongest dude you’re ever going to meet. Because I remember sitting in the dark with my brother and my mom, saying our prayers, and thinking, believing, knowing … it’s [success] going to happen.” – Romelu Lukaku

Motivatie en gedachten

De motivatie waarmee je aan het werk gaat heeft ook veel invloed op je gedachten over je werk. Het heeft zelfs veel invloed op onbewuste gedachten, die voel je misschien meer als emotie. De motivatie die je hebt activeert wel gedachten die je helpen om bepaalde doelen te behalen[7].

Het hervinden van motivatie kan daarom handig zijn om ook de kwaliteit van je werk te verbeteren.

Hiervoor is soms mentale innovatie nodig. Door bijvoorbeeld bewust anders te gaan denken over je werk kun je op een andere manier gemotiveerd raken om je werk te doen. Het vervolg kan dan zijn dat je constructiever aan de slag kunt gaan.

Heb je hulp nodig met het (her)vinden van je motivatie? Dan kun je persoonlijke coaching bij me krijgen. Neem vrijblijvend contact met me op voor een verkenningsgesprek.

Groet,

Benno Diederiks

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1111/j.1540-627X.2007.00220.x

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/job.137

[3] https://search.proquest.com/openview/07abbe80ecee58629f1e2d830275c126/1?pq-origsite=gscholar&cbl=33312

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/8756972819832782

[5] https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA73580116&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=00338397&p=HRCA&sw=w&userGroupName=anon%7Ed5a47277

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1379(199903)20:2%3C243::AID-JOB888%3E3.0.CO;2-2

[7] https://psycnet.apa.org/record/2004-19904-007