Het is niet eenvoudig om te herstellen van een grote persoonlijke klap. Je wilt de draad van je leven weer oppakken, mar dat is niet altijd even eenvoudig. Je moet je leven in sommige gevallen helemaal opnieuw inrichten en weer een nieuwe weg proberen te vinden. Dit kan zorgen voor negatieve gedachten.

Gedachten spelen een belangrijke rol bij het vinden van die nieuwe richting tijdens herstel. Het is dan wel handig als je vooral positieve gedachten hebt. Het probleem is dus dat als je te veel negatieve gedachten hebt, dit je herstel in de weg gaat zitten.

Daarom ga ik in dit blog in op negatieve gedachten en wat jij kunt doen om ze te doorbreken.

Negatieve gedachten over jezelf

Vooral bij herstel kun je last hebben van negatieve gedachten over jezelf. Het is dan eigenlijk de vraag waarom je die negatieve gedachten hebt over jezelf.

Als je bijvoorbeeld let op het onderwerp van die gedachten kun je achterhalen of het gaat om je zelfvertrouwen “Dat kan ik niet-gedachten.” of gedachten over je identiteit “Ik ben een sukkel”-gedachten of gedachten over de omgeving waarin je bent “Als dit gebeurt is dat een ramp”-gedachten.

Je kunt negatieve gedachten hebben over allerlei onderwerpen. Je kunt veel denken aan de maatschappij en politici of je kunt juist heel negatief over jezelf denken.

Door te achterhalen over welk onderwerp jij het meeste negatief denkt weet je ook waar jij jezelf moet beïnvloeden om die gedachten te doorbreken en om te buigen naar positieve gedachten.

Nare gedachten die niet waar zijn

Vooral gedachten over jezelf zijn niet altijd waar. Wanneer je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen en je daarvan probeert te herstellen kun je veel nare gedachten over jezelf krijgen die simpelweg niet waar zijn.

Je kunt bijvoorbeeld denken dat je bepaalde vaardigheden niet hebt, omdat je daar een keer mee in de fout bent gegaan. Dit is erg jammer, want als je hierdoor die vaardigheden niet gebruikt kun je belangrijke kansen missen. Het beïnvloedt je gedrag.

Denk maar eens aan al die voetballers die na een verlenging tijdens de penalty-reeks niet meedoen omdat ze ooit zo’n beslissende penalty gemist hebben, ook al kunnen ze als geen ander een penalty in het doel schieten. Ontzettend zonde.

Negatieve gedachten doorbreken

Er is eigenlijk al naar een aantal stappen gehint die je kunt zetten om negatieve gedachten te doorbreken. In eerste instantie kun je je afvragen waarover je negatieve gedachten gaan, gaan die over jezelf of over je omgeving? Als het over jezelf gaat gaat het dan om je vaardigheden of benoem je jezelf negatief.

Hoe omgaan met niet helpende gedachten

Soms ben je ergens mee bezig, en kan een negatieve gedachte over jezelf je hele bezigheid stopzetten. Je bedenkt je opeens dat je iets niet kunt en dit zorgt er dan voor dat je stopt met waarmee je bezig was. Je gaat je bijvoorbeeld bedenken wat er allemaal misgaat waardoor je de moed in de schoenen zakt.

Een belangrijkste 1e stap om negatieve gedachten te doorbreken is om je aandacht te focussen naar het hier en nu. Door niet te denken over wat is geweest of wat zou kunnen zijn zorg je ervoor dat je meer gefocust bent op waar je mee bezig bent en hierdoor heb je vaak al minder negatieve gedachten.

Hoe omgaan met beperkende overtuigingen

Een beperkende overtuiging is eigenlijk nog lastiger dan een negatieve gedachte. Een overtuiging is namelijk de basis voor negatieve gedachten.

Dit is vaak waarom mensen denken dat ze iets MOETEN in plaats van MOGEN. Je moet op tijd komen, want anders raak je je baan direct kwijt. Je MOET elke dag je kleding wassen, want anders gebeurd er iets heel ergs.

Om het gevoel van moeten te doorbreken is het belangrijk om van te voren te bepalen wat er mis kan gaan. Hierdoor houd je meerdere opties open en mag je veel meer van jezelf. Dit is een vorm van scenario planning.

Vaardigheden hebben of ontwikkelen

In het geval van weinig vertrouwen in bepaalde vaardigheden kan het ontwikkelen van die vaardigheden er al voor zorgen dat je minder last krijgt van negatieve gedachten. Als je dan toch zo’n negatieve gedachte hebt, dan kun je die elimineren door tegen jezelf te zeggen: maar ik heb X geleerd, dus dat is niet waar.

In veel gevallen hoef je niet eens een cursus of workshop te volgen, maar kun je putten uit ervaringen die je in het verleden hebt gehad. Je maakt bijvoorbeeld een lijst van alles wat je hebt bereikt en daarmee kun je jouw negatieve gedachten doorbreken. Elke keer als ze weer de kop op steken.

Cirkel van invloed

Heb je juist nare gedachten over je omgeving? Ben je het niet eens met ontwikkelingen in de maatschappij, of de file waarin je staat? Dan is het verstandig om te kijken naar de invloed die jij hebt op die omgeving. Heb je ergens geen invloed op? Dan kun je de gedachte doorbreken omdat je het kunt loslaten.

Hoe Noord-Korea op Trump gaat reageren is simpelweg niet iets waar jij invloed op hebt.

Heb je juist wel invloed op je omgeving? Weet je dat je élke dag in die vervelende file staat? Zoek dan alternatieve routes om naar je bestemming te komen. Door dit soort invloed steeds vaker toe te passen zul je zien dat je ook steeds positiever over je omgeving denkt.

Boos zijn is een kracht

Heb je negatieve gedachten omdat je kwaad bent op jezelf? Dan is dit eigenlijk een klacht en een kracht. Aan de ene kant is het vervelend omdat je jezelf mentaal om de oren draait, aan de andere kant is dit ook een teken van kracht.

Kwaad worden is een teken dat je iets anders wilt doen. Woede is zelf een motiverende emotie, je bent nu eigenlijk al bezig om je situatie te veranderen en met het herstellen.

Het is vooral belangrijk om niet in je boze gedachten te blijven hangen en om écht actie te ondernemen om minder kwaad te zijn. Dan kun je de kwade gedachten ook eerder loslaten.

Opdracht:

Om negatieve gedachten te doorbreken zijn al een aantal stappen uitgelegd. Ga nu eens voor jezelf na over welk onderwerp jouw negatieve gedachten eigenlijk gaan. Maak bijvoorbeeld een lijstje met thema’s waar je vaak aan denkt, zoals:

  • Mijn kunnen
  • Mijn omgeving
  • De politiek
  • Mijn collega’s

Door een dergelijk lijstje te maken kun je hierachter ook plaatsen wat je eraan kunt doen. Zet naast elk thema wat je kunt doen om deze gedachten te doorbreken, zoals:

  • Mijn kunnen > workshops volgen
  • Mijn omgeving > accepteren of veranderen
  • De politiek > Stemmen tijdens verkiezingen
  • Mijn collega’s > In het hier en nu blijven

Sport en negatieve gedachten

Een sporter die zich nooit uit het veld heeft laten slaan door tegenslagen is de bekende basketballer Michael Jordan. Over het bereiken van succes zegt hij het volgende:

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. Twenty-six times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed ….

Dat is toch best een positieve gedachte, of niet?

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur |Topposities (2016) | In oktober verschijnt mijn nieuwe boek ‘mentaal scoren’ in samenwerking met Hans van Breukelen.