Veel ondernemers beginnen als zzp’er of met een partner in een vof. Als alles goed gaat komen ze er vaak achter dat ze hulp nodig hebben en voordat ze het weten hebben ze een klein team in loondienst of een team van zzp’ers die ze ondersteunt in al hun activiteiten.
Op een gegeven moment kun je merken dat het team dat je helpt steeds groter wordt en dan kan het opeens lastig worden om leiding te geven. Onderling kunnen er groepjes ontstaan en voordat je het weet is de eenheid ver te zoeken en het behalen van de doelen die jij hebt met je bedrijf is niet iets waar je “team” mee bezig is.
Hoe zet je dat nu recht? Hoe zorg je ervoor dat er weer wat uit je bedrijf komt zonder dat je al die mensen die je altijd hebben geholpen moet laten gaan?
Opeens moet je echt een leidinggevende zijn en meer dan alleen bezig zijn met de passie voor het bedrijf waarmee je begon. Hoe pak je dat aan? Dit kan beginnen met een zoektocht naar een ondernemerscoach of een executive coach.
Executive coach voor leiderschapskwaliteiten
Een executive coach richt zich met name op mensen in een executive functie, de top van een bedrijf en als ondernemer ben jij de absolute top in jouw bedrijf. Deze helpt je onder andere met het geven van leiding op zo’n manier dat jouw team weer helemaal achter je staat met alle neuzen dezelfde kant op.
Je gaat samen ontdekken welke persoonlijke en authentieke leiderschapsstijl bij je past.
Dit kan soms een confronterend project zijn, omdat in eerste instantie gekeken zal worden naar jouw leiderschapskwaliteiten. Je krijgt als het ware een spiegel voorgehouden over jouw problematiek en je oplossingen tot nu toe. Het mooie aan die spiegel is dat je die in allerlei hoeken voor je gehouden kunt krijgen, waardoor je de problemen waar je tegenaan loopt op meerdere manieren kunt bekijken.
Dat kan je inzichten geven om het eens anders aan te pakken. Op die manier krijg je ook andere reacties in je team en dat kan net zijn wat je bedrijf nodig heeft om weer optimaal te presteren.
Die inzichten gaan bijvoorbeeld over je omgevingswaarneming en de -dynamiek. Je krijgt inzicht in je omringend krachtenveld. Met die kennis ga je aan de slag om te zien hoe jij daar de verandering in kan bewerkstelligen die jij wilt.
Vaardigheden verbeteren met coaching
Als ondernemer begin je dus vaak in het vakgebied wat je leuk vindt om mee bezig te zijn, of waar je een gat in de markt ziet, maar dan moet je opeens gaan leidinggeven en dat is toch heel wat anders.
Een coach kan je helpen een inschatting te maken van de vaardigheden die je bezit en waar jij jezelf nog verder kunt ontwikkelen. Dit helpt je om de zogenoemde transformationele ladder te beklimmen[1].
Je gaat namelijk een soort transformatie doormaken van vakmanschap naar leidinggevende of CEO. Je kunt andere mensen dan bijvoorbeeld jouw vaardigheden leren.
Die transformatie maak je door middels een plan dat je samen met je coach kunt maken. Scenarioplanning kan heel handig zijn om potentiële beren op de weg te ontwijken of sneller te overwinnen. Soms is het ook handig om een plan B te hebben, zodat je snel kunt schakelen als de situatie daarom vraagt.
Creativiteit verbeteren met coaching
Als ondernemer ben je vaak bezig met het oplossen van problemen en om tot goede oplossingen te komen heb je creativiteit nodig. Ook dat is te verbeteren met behulp van een coach.
Om creativiteit te promoten wordt vaak een soort zelfanalyse uitgevoerd en activiteiten gedaan waar je gewoon lekker aan de slag moet[2]. Je kunt bijvoorbeeld gemotiveerd worden om bepaalde zaken in je werk op te pakken, kijken hoe dat gaat en vervolgens hulp krijgen om je volgende creatieve stap te zetten.
Daarnaast is passie ontzettend belangrijk voor je ondernemerschap[3]. De meeste ondernemers raken ergens gepassioneerd over en beginnen vervolgens hun bedrijf om die passie te volgen. Als je bedrijf dan groeit en groeit kun je op het punt komen dat die passie een beetje vervangen wordt door andere ondernemersperikelen en dat kan frustreren.
Je passie terugvinden doet dan ontzettend veel om je creativiteit te verbeteren en om weer in de flow van je bedrijf te raken.
Voor passie zijn drie zaken van belang:
- Passie geeft je intens positieve emoties.
- Passie reguleert hoe jij je wilt gedragen.
- Passie heeft een bepaald doel.
De kleine ondernemerscoach
Terwijl je dit leest kun je denken dat jij misschien een te kleine ondernemer bent om gebruik te maken van een executive coach. Toch is niets minder waar. Ook als je maar een team hebt van vijf mensen (of minder) kun je last hebben van executive problemen.
Ook als je bedrijf alleen in een bepaalde stad, dorp of regio actief is, is je bedrijf groot genoeg om gebruik te kunnen maken van een executive coach.
Ook in kleine bedrijven kun je jezelf eens onder de loep nemen om te zien hoe wat jij doet impact heeft op de mensen die je helpen met je bedrijf en of je zaken anders zou kunnen aanpakken om effectiever te zijn.
Leiderschapskwaliteiten zijn belangrijk in grote en kleine bedrijven.
De beste ondernemerscoaches
Hoe weet je nu wie de beste ondernemerscoaches zijn om je verder te helpen? Als je op zoek gaat naar een goede ondernemerscoach is het van belang dat je weet welke eigenschappen goed zijn. Je kunt er al op letten tijdens het verkenningsgesprek.
Volgens onderzoek hebben goede coaches de volgende eigenschappen:
- Ze hebben ervaring met coaching.
- Ze kunnen luisteren.
- Ze hebben emotionele intelligentie (kunnen zich in je inleven)
- Ze steunen je, maar wel op een manier die je uitdaagt.
- Ze zijn empathisch[4].
In Nederland heb je ook de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) die coaches accrediteren. De hoogste accreditatie is EMCC/NOBCO. Als je een coach treft met deze accreditatie laat dit zien dat dit echt iemand is met kwaliteit en die ervoor doorgeleerd heeft en niet iemand die alleen coacht met levenservaring.
In Nederland zijn er rond de veertig tot vijftig coaches die deze accreditatie hebben.
Een executive coach kan dus zeker ondernemers helpen wanneer ze merken dat ze vastzitten in hun bedrijf in plaats van dat hun bedrijf ze vrijheid biedt.
Wil je meer weten over executive coaching voor jouw onderneming of jezelf? Neem vrijblijvend contact met me op.
Groet,
Benno
Bronnen:
[1] https://www.researchgate.net/profile/Thomas-Lyons-3/publication/335635546_Promising_Practice_The_Readiness_Inventory_for_Successful_Entrepreneurship_RISE_A_Tool_for_University_Engagement_in_Entrepreneurial_Learning/links/5d7127ee299bf1cb8088c671/Promising-Practice-The-Readiness-Inventory-for-Successful-Entrepreneurship-RISE-A-Tool-for-University-Engagement-in-Entrepreneurial-Learning.pdf
[2] https://www.proquest.com/openview/879cd15ab8d447b963309b3f2dbf71f8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=28224
[3] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=ZOEwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA159&dq=coach+entrepreneurship+creativity&ots=9_P1J-zPGK&sig=6TwVNJ3aSTm8-jntuHjPT3k4Hh8#v=onepage&q=coach%20entrepreneurship%20creativity&f=false
[4] https://researchonline.jcu.edu.au/43066/