06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Je comeback maken kan betekenen dat je de zaken anders aanpakt dan eerder. Dit betekent ook dat je jouw mogelijkheden moet herontdekken. Zelfs de mogelijkheden om je werk te doen kunnen opeens in jouw voordeel uitvallen, misschien heb je zelfs talenten waar je geen benul van had en die je van pas kunnen komen tijdens het maken van je comeback.

Ontginning is een term die veel gebruikt wordt bij het winnen van landbouwgrond nadat er een wild bos is gekapt of juist het winnen van bronstoffen die we nodig hebben in de moderne maatschappij. Waar het in ieder geval om gaat is dat er een bron is die verscholen is, of diep in de aarde of diep in de chaos van de wilde natuur die dan eventjes moet wijken voor ordelijke landbouw.

Jouw mogelijkheden die je niet vermoed liggen ook diep in jou. Vaak gebruik je die onvermoede mogelijkheden niet omdat iets je blokkeert om ze te gebruiken of om überhaupt te denken aan die mogelijkheid.

Geen benutbare mogelijkheden

Je kunt het gevoel hebben dat je geen benutbare mogelijkheden hebt en vast zit in de situatie waarin je zit. Dit is een ontzettend vervelende situatie omdat het je het gevoel kan geven dat je werk nutteloos is of dat jij nutteloos begint te worden.

Wanneer je het gevoel hebt dat je geen benutbare mogelijkheden hebt is het tijd om jezelf te ontginnen, om te gaan zoeken en graven naar de mogelijkheden die je hebt, maar waarvan je je op dit moment nog niet bewust bent.

Uit je comfortzone

Het is erg belangrijk om die drempel te doorbreken. Wat de blokkade ook is. Over het algemeen houdt de blokkade verband met je zelfvertrouwen, die ook gelimiteerd wordt door je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin kunt functioneren.

Die overtuigingen bepalen welke mogelijkheden je overweegt en nuttig vindt om te gebruiken.

Door regelmatig iets te doen wat je spannend vindt, wat buiten je comfortzone ligt, zorg je ervoor dat je meer op jezelf kunt vertrouwen. Je eigen kracht wordt sterker en hierdoor durf je ook dieper in jezelf te graven naar benutbare mogelijkheden.

Het gevoel dat je daarmee een risico neemt wordt dan namelijk steeds kleiner.

Doe iets alleen

Het maakt eigenlijk niet uit wat, als er maar niemand is die jou beïnvloedt. Alleen mensen die je niet kent zullen we maar zeggen. In deze situatie moet je jezelf helemaal alleen redden en als je hulp nodig hebt vraag je die aan iemand die je niet kent.

Bij wie je als het ware nog geen “rol” hebt.

Je kunt alleen gaan reizen en je kunt alleen een cursus volgen. Het maakt niet uit.

Door iets alleen te doen leer je jezelf dus beter kennen en leer je op jezelf te vertrouwen. Hierdoor krijg je meer lef om uit je comfortzone te gaan en kun je echt gaan graven naar onvermoede mogelijkheden.

Opdracht

Om iets alleen te kunnen doen is het handig om een lijstje te hebben van zaken die je alleen kunt doen.

Pak dus pen en papier en maak een lijst voor jezelf.

  • Wat heb je altijd al eens willen doen, maar ben je nooit aan toe gekomen?
  • Naar welke plekken heb je altijd eens heen gewild?
  • Welke vaardigheid lijkt je handig om onder de knie te hebben, maar hoef je niet direct te leren? (Bijvoorbeeld een taal of iets met handenarbeid).

Als je het lijstje hebt gemaakt. Ga dan per punt op zoek naar hoe je dit in je eentje kunt realiseren. Kun je bijvoorbeeld met de trein naar de bestemming? Is er een workshop of cursus die je kunt volgen waarin je die vaardigheden leert? Plan vervolgens een reis of meld je daadwerkelijk aan voor een cursus of workshop waar je alleen naar toe gaat.

Andere keuzes maken

Om nieuwe benutbare mogelijkheden te ontginnen is het belangrijk om eens andere keuzes te maken dan normaal. Als je bijvoorbeeld voor elk project advies vraagt aan 1 bepaald iemand. Vraag het advies eens aan een ander. Die andere persoon kan heel anders tegen het probleem dat je gaat oplossen kijken dan je “vaste” adviseur wat ook bij jou kan zorgen voor andere denkprocessen waardoor je zaken anders aanpakt.

Ga na welke opties je hebt. Wat is optie C om het zo maar te zeggen en probeer dan die eens. Vooral als je meer hebt leren vertrouwen op jezelf kan je ervoor kiezen om het eens anders aan te pakken.

Laat de sociale constructen los

De moderne wereld bestaat uit veel sociale constructen. Dit zijn zeg maar de regels die we met zijn allen in ons hoofd hebben over hoe de wereld werkt. Dit is vaak cultureel bepaald.

Een sociaal construct in Nederland kan voor sommige mensen de sociale ladder zijn. Dit is een ladder die je moet loslaten als je onvermoede mogelijkheden wilt ontginnen.

Als je gelooft in de sociale ladder kan hij net zo belemmerend werken als het Kaste systeem in India eerder was. Je vindt het dan bijvoorbeeld lastig om ontspannen met mensen om te gaan waarvan jij denkt dat die “hoger” in de sociale ladder staan.

Wanneer je dit loslaat kun je juist wel met die mensen omgaan en daarmee hun netwerk aanboren om jouw mogelijkheden te ontginnen, wie weet wat ervan komt als je jouw manager, baas of iemand van een ander bedrijf beter leert kennen.

Onvermoede talenten

Wanneer je andere keuzes gaat maken of vaker iets doet wat je nog nooit hebt gedaan kun je erachter komen dat je onvermoede talenten hebt.

Als je alle logische nieuwe out of the box stappen hebt gezet kom je op het punt dat je minder logische dingen gaat doen. Misschien begon je met vaker jezelf laten horen op je werk, maar als daar alles is uitgeput ga je verder met je eigen ontwikkeling.

Voordat je het weet ben je niet alleen je zakelijke persoon, maar maak je ook kleding of schrijf je blogs en leer je daarmee zaken die je ook op je werk kunt gebruiken (of maak je er zelfs je werk van).

Het ontdekken van onvermoede talenten en het ontginnen van die talenten, door ze te gebruiken voor je werk, is iets wat ontzettend veel energie geeft.

De mogelijkheden zijn eindeloos, als je maar durft op jezelf en op je eigen ontwikkeling te vertrouwen.

Onvermoede middelen

Dan heb je naast je onvermoede talenten onvermoede middelen. Wanneer je het talent hebt om te bloggen of om kleding te maken kun je dit ook als middel gebruiken om je doelen te behalen.

Wil je bijvoorbeeld op je werk jouw kennis beter laten zien, dan kunnen je blogs over die kennis gaan. Wanneer je jouw blogs dan op je werk deelt, bijvoorbeeld bij de interne communicatiemiddelen of door aan collega’s te vertellen dat je een blog hebt over je vakgebied kan dit een manier zijn om jouw talenten te laten zien en om daarmee meer mogelijkheden op je werk aan te boren.

Om je onvermoede benutbare mogelijkheden te ontdekken zijn er een paar zaken erg belangrijk. Eerst is het belangrijk om overtuigingen los te laten die je belemmeren om uit je comfortzone te komen. Dit doe je al door gewoon te doen wat je normaal niet snel zou doen. Vervolgens kun je kijken welke talenten je hebt als je eens iets nieuws uitprobeert en kijken hoe je die talenten kunt gebruiken als middel om wat anders te bereiken.

Wanneer jij je comeback maakt is het ook belangrijk om je benutbare mogelijkheden te ontginnen. De mogelijkheden die diep in jezelf liggen, maar die je nog niet hebt ontdekt. Het boek Maak je Comeback helpt je hiermee.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur |Topposities (2016) | In oktober verschijnt mijn nieuwe boek ‘Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden’ in samenwerking met Hans van Breukelen.