06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Positieve psychologie is ontzettend populair, maar wat houdt dit precies in en hoe kun je het gebruiken voor je carrière? In dit blog krijg je antwoord hoe je dit voor jezelf kunt gebruiken en hoe je het kan gebruiken als leidinggevende.

Wat is positieve psychologie?

Het idee van positieve psychologie bestaat sinds het begin van de vorige eeuw, is wat in vergetelheid geraakt door de tweede wereldoorlog en pas sinds het jaar 2000 hebben wetenschappers het er weer over.

Het doel ervan is optimaal welbevinden en optimaal functioneren[1]. In plaats van een mentaal probleem oplossen gaat het om jezelf mentaal optimaal maken ongeacht of je nu gezond of ongezond bent. Het gaat om je kracht en waarden. Het gaat niet om overleven, maar om floreren.

Dit kan zelfs helpen om mentale problemen te voorkomen[2].

Belangrijke facetten van positieve psychologie zijn:

Hoe kun je het voor jezelf gebruiken?

Voor jezelf kan je positieve psychologie gebruiken om te achterhalen wat jouw leven het voor jou waard maakt om het te leven. Je hebt je leven zoals het nu is en in gedachten kan je een leven zien hoe het zou kunnen zijn.

Dat zorgt ervoor dat je toekomstgerichter gaat denken, meer hoop krijgt en ook doorzettingsvermogen in momenten van tegenslag. Dit helpt je om moedig te zijn en om met creatieve oplossingen te komen. Dit kan je helpen om in een goede working flow te raken.

De eerste stap kan dus zijn jezelf een voorstelling te maken van hoe je leven zou kunnen zijn, op een positieve manier. Daarnaast is het ook goed om waardering te hebben voor wat je al hebt. Dit geeft je een positief gevoel over wat je al hebt bereikt en zorgt ervoor dat je energie krijgt om wat zou kunnen zijn na te streven.

Optimisme hangt vaak ook samen met religie. Een hogere macht die je helpt of die een groter plan voor je heeft kan gewoon handig zijn om aan te denken als alles even helemaal tegenzit.

Daarnaast is het ontwikkelen van je vaardigheden en sociale relaties ook iets dat je kan helpen om je beter te voelen. Regelmatig een cursus volgen, je aansluiten bij een sociale club met gelijkgestemden kan goed voor je mentale staat zijn.

Die ontwikkelingen die jij interessant vindt en het leven wat je zou kunnen (willen) hebben is niet elk moment in je leven hetzelfde. Misschien wilde je als puber beroemd worden en ben je als volwassene hartstikke blij dat dat er niet van is gekomen.

Misschien wilde je vroeger een druk sociaal leven, maar ben je nu blij met me-time.

Je doelen kunnen veranderen over de loop van je leven en dat is oké.

Opdracht:

Een manier om hoop, realisatiekracht en wilskracht op te roepen is door je voor te stellen hoe je leven kan zijn. Sluit daarom je ogen en visualiseer eens hoe jouw ideale leven eruit ziet. Waar woon je? Met wie woon je? Wat voor werk doe je? Waar werk je?

Als je dit weet kan je ook alvast een paar stappen bedenken die je dichter bij dit beeld van jouw ideale leven brengen.

Hoe gebruik je het als leidinggevende?

Positieve psychologie gebruik je niet alleen voor je eigen leven. Het is ook toe te passen in groepen en zelfs om instituties te optimaliseren[4]. Onderzoek laat zelfs zien dat teams die gebruikmaken van positieve psychologie een grotere productiviteit hebben[5].

In teams hebben de volgende facetten van positieve psychologie een belangrijke rol:

  • Het gevoel van saamhorigheid
  • Samenwerking
  • Coördinatie
  • Conflict
  • Tevredenheid over het team.

Als je net begint met een team is het gevoel van optimisme belangrijk voor het succes van een team.

Bestaat een team al langere tijd? Dan is het effect van samenwerken (of het lukt om doelen te behalen) en de manier waarop een team omgaat met tegenslagen van belang voor het succes van een team[6].

Zeker iets om naar te kijken als je een leidinggevende functie hebt.

Als groep kan je kijken naar wat je beschaafd maakt. Wat maakt je een groep? Goede omgangsvormen zijn essentieel.

Dit is misschien een van de redenen waarom veel kleine bedrijven zichzelf positioneren als “familie” terwijl het helemaal geen familiebedrijf is.

Maar het kan heel goed helpen om aan je team een toekomstvisie te geven die fijn is om voor te werken. Een visie waarbij naar mensen geluisterd wordt, ook als hun mening afwijkt van de rest. Een visie waarbij collegialiteit normaal is. Een keer ziek worden of eerder weg moeten naar een afspraak is dan ok. Dit brengt ook veel rust in je team.

Daarbij is ontwikkeling belangrijk voor positieve psychologie. Jezelf ontwikkelen als leidinggevende is dus belangrijk, maar het is ook belangrijk om je team kansen te geven zich te ontwikkelen. Je zou kunnen denken dat een groepsworkshop dan voldoende is, maar een team bestaat uit meerdere mensen die allemaal verschillende interesses hebben (daarom vullen ze elkaar zo goed aan).

Daarom kan het als leidinggevende ook heel erg helpen om teamleden te steunen met hun individuele doelen. Op die manier draag je ook bij aan de individuele positieve psychologie van je teamleden.

Als je op zakelijk gebied iets met elkaar voor elkaar moet krijgen, is een goed team super handig. Pele zei het ook al.

 

“I am constantly being asked about individuals. The only way to win is as a team. Football is not about one or two or three star players.” – Pele

 

Wil jij meer positieve psychologie in je leven of op je werk toepassen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of wil je een stok achter de deur?

Neem vrijblijvend contact met me op. Dan kijken we naar de beste manier waarop jij geholpen kunt worden.

Groet,

Benno.

[1] https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/issues/487/articles/10506

[2] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/30927216/positive_psychology_intro-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1627989494&Signature=V6mLUjauHw-2q-rq~LEEtyW-~UV6s~sEgWSJ6Lc0EXXCZQQOceumUV6dfR2nZPJOm3kJvr-0Po80WdGEej373BiCTpfGf394tiv9HQ8vsnqZOseahK0UjrNYgqjJAoaT5AGpFJdGvZFUZul9nwUQ14jPQCZaUoWo9UZ2EvzZAAAQ4DqzUFZV1MWHu-1Lve-G6xPUwli25VigR1iqu2S5N6SUjr4i95VHmsPo7YDpsqfUC~CgeODhrySzoIe9aLqlEKAZqauAcbeIqQo1gYqdEQDo3XpPzLzu3O3Q0-YYzqJl~XDZJ4Zfq8Kbl5v~Pd9KQIOc-PokoqlLvzGqh0-eog__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

 [3] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-017-9088-8_18

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1037/1089-2680.9.2.103

[5] https://psycnet.apa.org/record/2009-21869-019

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/job.593