Wanneer heb jij voor het laatst een gewaarwording gehad. Een moment waarop jij je iets realiseerde, waardoor je zaken anders bent gaan aanpakken en nieuwe zaken hebt gerealiseerd, echt hebt gemaakt? Realisatiekracht slaat op meerdere zaken die ontzettend belangrijk zijn om je (zakelijke) leven te veranderen en om bepaalde doelen te behalen.

Wat is realisatiekracht?

Realisatiekracht kan op meerdere zaken slaan. Het kan slaan op de kracht van een realisatie. Je realiseert je iets over je leven en dit heeft zo’n grote impact dat je besluit je leven te veranderen.

Je gaat dan eigenlijk beginnen met zelfrealisatie. Je hebt je iets gerealiseerd over je leven en wilt je vervolgens op een bepaalde manier door het leven begeven.

Een andere manier om realisatiekracht uit te leggen is de kracht die nodig is om iets te realiseren. Om een project uit te voeren, om een kunstwerk te maken, om af te vallen, om iets nieuws te leren. Hiervoor is een bepaalde kracht nodig. Een bepaalde drive of zelfs doorzettingsvermogen.

De kracht van de realisatie

Heftige levensgebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je het roer omgooit. Voordat je het roer omgooit heb je namelijk vaak een realisatie. Je wist bijvoorbeeld altijd al dat gezondheid het belangrijkste is dat je hebt, maar pas nadat iemand in je naaste omgeving ernstig ziek is geworden realiseer je je dit pas echt.

Pas dan besluit je om toch 3 keer per week te gaan sporten. Te letten op je dieet en te stoppen met roken of te veel drinken.

Een realisatie kan zo krachtig zijn, dat je van alles verandert. Zo’n moment is voor veel mensen in loondienst bijvoorbeeld de reden om toch voor zichzelf te beginnen. Om bijvoorbeeld meer thuis te zijn als je opgroeiende kinderen hebt, omdat je dat anders allemaal mist.

De kracht van realiseren/echt maken

Na een realisatie dat iets anders moet, heb je nog de kracht nodig om het ook echt anders te doen. Om dat andere beeld wat je dan voor je hebt te realiseren.

Doordat je een gewaarwording hebt gehad, wíl je het ook echt anders aanpakken. Dit is net even anders dan het anders proberen aan te pakken. Je hebt nu een duidelijke interne drive.

Het realiseren van veranderingen of resultaten heeft weinig te maken met ‘proberen’. Goede bedoelingen zijn niet genoeg om resultaten te boeken. Proberen sluit de mogelijkheid van falen al in zich en dat is niet bevorderlijk om de energie op te wekken die nodig is voor het realisatieproces. Iets ‘willen’ zorgt voor de vonk om aan de gang te gaan; Iets ‘kiezen van binnenuit‘  zorgt voor brandstof om het resultaat te realiseren.

Realisatiekracht en eigenaarschap

Wanneer het je lukt om iets zelf te doen, om het roer om te gooien en zaken eens echt anders te bekijken en anders aan te pakken is dat iets om trots op te zijn. Als het je is gelukt om een eigen onderneming op poten te zetten en om er ook nog eens goed van te kunnen leven voegt dat waarde toe aan de identiteit die jij jezelf geeft.

Hoe vaak komt het niet voor dat als je iets over jezelf moet vertellen je begint met het werk dat je doet?

Realisatiekracht is daarmee ook iets wat belangrijk is voor je zelf-realisering. Het vormt je identiteit en zegt iets over wie jij bent.

Door je realisatiekracht te versterken na het hebben van een realisatie help je jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

Opdracht voor meer realisatiekracht

Een realisatie is alleen niet iets wat je jezelf kunt dwingen om te hebben. Daarom heb ik een andere opdracht voor je dan om wat feiten over je leven op te noemen.

In plaats daarvan heb ik een paar vragen voor je:

  1. Ben je nu bezig met iets in je leven dat je wílt bereiken? (Dit mag zowel zakelijk als privé zijn)
  2. Hoe merk je aan jezelf dat dit een doel is waar je geen externe stimulans voor nodig hebt?
  3. Hoe zet jij je eigen doel voorop je prioriteitenlijstje?

Realisatiekracht en prioriteiten stellen

Misschien is het je net al opgevallen tijdens het beantwoorden van de vragen, dat je eigenlijk niet toekomt aan het behalen van je eigen doelen waar je geen externe motivatie voor nodig hebt.

Dit kan aan allerlei factoren liggen, zoals sociale contacten die je wilt bijhouden. Je financiële situatie die gewoon net even wat urgenter is.

Maar ga even na, welke activiteiten kun je best inruilen voor wat je eigenlijk wílt doen?

Waarom doe je nog niet wat je wilt doen?

Overtuigingen over je eigen realisatiekracht veranderen

De reden waarom je vaak niet toekomt aan het behalen van je eigen doelen is omdat er zo’n vervelend stemmetje is dat zegt dat je het niet in je hebt. Je kunt het niet. Je hebt de tijd niet, je hebt de vaardigheden niet en je hebt niet de juiste mensen om je heen om dit specifieke doel (dat je stiekem heel graag wilt bereiken) kunt bereiken.

Dit helpt niet om überhaupt antwoord te kunnen geven op de eerste vraag of zelfs of de vraag of je zaken anders wilt aanpakken.

Je kunt deze overtuigingen gelukkig op een vrij eenvoudige manier veranderen.

De eerste stap die je kunt zetten is om meer gebruik te maken van me-time. In die tijd die je aan jezelf besteedt kun je aandacht besteden aan de doelen die jij hebt. Al is het eerst alleen maar een boek lezen over hoe je zo’n doel kunt behalen (de kennis ontwikkel je dan in ieder geval).

Alleen al door deze zelfstandige tijd kun je dat stemmetje stillen. Je bent wel goed genoeg, je kunt wel leren hoe je iets moet aanpakken en tijdens de me-time kun je ook netwerken om de mensen om je heen te vinden die je nodig hebt voor het behalen van je eigen doelen.

Zelfs Pelé geeft aan dat je de kennis niet hoeft te hebben voor het succes, als je het maar leuk vindt om te doen en leuk vindt om erover te leren.

“Success is no accident. It is hard work, perseverance, learning, studying, sacrifice and most of all, love of what you are doing or learning to do.” – Pelé

Met welk doel wil jij bezig zijn of ben je al bezig? Laat het me weten in een reactie.

Neem contact met je op als je hulp nodig hebt met jouw realisatiekracht. 

Benno Diederiks

Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Coach | Topposities (2016) | Maak je Comeback (2019) | In november komt mijn boek “Mentale Innovatie” uit in samenwerking met Hans van Breukelen en Bas Kodden.