Risico nemen, het is een factor die tot succes en tot groot falen kan leiden. Misschien denk je bij het programma Boer zoekt Vrouw niet aan het nemen van risico, maar eigenlijk is meedoen aan dit programma een van de grootste gokken die je kunt nemen die veel risico’s met zich meebrengt. Uiteindelijk gaat het om je hart en aan wie je dat geeft.

De risico’s die de boeren nemen en die de briefschrijvers nemen zij niet mis en kunnen je inspireren om zelf ook meer risico te nemen in jouw zoektocht naar succes.

Welke risico’s nemen de boeren?

De boeren nemen het risico om totaal afgewezen te worden of om juist allerlei brieven te krijgen van vrouwen die eigenlijk niet hun smaak zijn of waarmee het gewoon net niet klikt.

Hiermee nemen ze ook het risico om publiekelijk afgewezen te worden of te moeten afwijzen.

Daarbij is een koppel al vrij snel een bekend Nederlands stel waarvan zelfs de privé alles wil weten. Doordat het zo’n populair programma is kun je de hoon en ook de hoop van heel Nederland krijgen. Zelfs mensen die het programma niet kijken kunnen van bijzondere of aparte gebeurtenissen op de hoogte gesteld worden en dan ben je het lachertje van Nederland.

Welke risico’s nemen de brievenschrijvers?

De brievenschrijvers, of schrijfsters, nemen het behoorlijk grote risico op afwijzing, maar als het lukt hebben ze de liefde van hun leven. Daarbij nemen deze (over het algemeen) dames het risico om een BN’er te worden. Het is maar de vraag of je daar blij mee moet zijn.

Vooral bij de internationale versie van Boer zoekt Vrouw is het risico dat de brievensschrijvers nemen ontzettend groot. Want je bereid je erop voor dat je gaat verhuizen naar gebieden zoals Afrika en Amerika. Waar een hele andere cultuur is en in sommige gevallen is het tijdsverschil immens. Je gaat weg uit je bekende omgeving en cultuur om te kijken of je kunt aarden in een totaal andere omgeving.

Dat is nog eens uniek, om je ook niet klem te zetten door in de buurt van familie en vrienden te willen blijven.

Dit is nog eens uit je comfortzone treden en dan ook nog eens op het meest persoonlijke vlak dat er is.

Dit is nog eens het roer omgooien en je leven totaal anders inrichten.

Risico nemen als in Boer zoekt vrouw: het roer om

Zoals ik in een eerder blog heb geschreven kun je soms gelukkiger en efficiënter voor jezelf werken wanneer je het roer helemaal omgooit. Dit is bijvoorbeeld iets dat Fred Teeven heeft gedaan door buschauffeur te worden.

Heb jij het idee dat je eigenlijk totaal wat anders moet gaan doen om gelukkig en effectief te worden met je werk? Dan kun je met kleine stapjes het roer ook steeds verder omgooien dan in 1 keer.

Wil je stiekem voor jezelf beginnen? Dan kun je eerst parttime gaan werken en daarnaast je bedrijf starten om zo de financiële risico’s kleiner te maken.

Met bijna 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland zijn er veel mensen die je kunnen inspireren die dit ook hebben gedaan.

Je kunt je ook naast je werk helemaal omscholen om een totaal andere baan te vinden, of om de kans op promotie te vergroten. Het is allemaal mogelijk.

Risico nemen als in Boer zoekt vrouw: uit de comfortzone treden

Zit je op het moment een beetje vast in je comfortzone, maar kriebelt het om daar toch eens uit te treden? Ben jij de stille mus van het team, maar wil je stiekem zingen als een nachtegaal en je stem wél laten horen tijdens vergaderingen?

Ook dan kun je veel doen om je stem hoorbaar te maken, vooral als je wat nieuws wilt of wilt groeien binnen het bedrijf of de organisatie is het van belang dat de mensen die over die beslissingen gaan weten dat je er bent en wat voor talent jij in huis hebt.

Maak bijvoorbeeld kleine keuzes over hoe je zaken anders kunt aanpassen om iets meer uit je comfortzone te komen. Alleen al door dit te doen kom je er bij elke keuze achter dat het niet zo eng is. Je kunt elke keuze, elke stap uit je comfortzone iets groter maken. Je voelt eerst hoe koud het water is dan loop je tot je knieën erin en vervolgens spring je in het diepe.

Uiteindelijk mogen de boeren ook eerst de brieven lezen, op dates gaan en is het niet alsof ze direct hoeven te trouwen en samen te wonen.

Risico nemen als in Boer zoekt vrouw: Je niet laten leiden door je omgeving

Er zijn nogal wat vooroordelen over boeren in Nederland, die door het programma een stuk minder aanwezig zijn, maar toch. Er zullen dus best mensen zijn die even een scheef hooft trekken als iemand bekend een brief te hebben geschreven naar die boer in Canada of in een ander ver land.

Zo hebben familie en vrienden vaak ook een mening over het werk dat je doet, de studies die je volgt en de risico’s die je wilt nemen. Een ondernemer die ik coach werd door zijn moeder erop aangesproken toen hij een baan weigerde, terwijl hij nog maar 1000 euro per maand verdiende aan de onderneming. Hij had het vertrouwen dat alles wel goed zou komen, en dat deed het ook, en negeerde zijn moeder.

Toch is het spannend om advies van je moeder in de wind te slaan. De zekerheid van een baan in loondienst laten gaan, terwijl je als ondernemer nog echt afhankelijk bent van het inkomen van je partner en de zuinigheid van je eigen maandelijkse uitgaven.

Wanneer heb jij voor het laatst voor jezelf gekozen in plaats van voor het advies van je familie en vrienden?

Om dit te kunnen doen is het vertrouwen hebben in je eigen kunnen en mentale zelfredzaamheid van belang. Om dit te stimuleren zijn er allerlei technieken mogelijk.

In eerste instantie kun je ook aan je omgeving vragen of ze je willen steunen in plaats van afleiden naar andere mogelijkheden.

Denk maar aan het geluk die de koppels uit Boer zoekt Vrouw inmiddels hebben gekregen. Er zijn zelfs al stellen die kinderen hebben. Het risico nemen om eens niet te luisteren naar vooroordelen en je hart te volgen kan zeker de moeite waard zijn.

Heel veel succes!

Wil jij meer risico nemen? Neem vrijblijvend contact met me op voor hulp.

Groet,

Benno.