Succes betekent dat je iets doet wat de gewenste uitkomst heeft. Iets lukt als het ware. Als je de Van Dale erbij pakt is succes een goede afloop, uitkomst of uitslag[1]. En dat roept direct een vraag op, namelijk wat is een goede afloop eigenlijk?

De weg naar succes (op je werk)

Succes op je werk is vaak iets zoals een loonsverhoging of een promotie naar bijvoorbeeld een executive functie.

Er is vaak veel nodig om succes op je werk te krijgen. Toewijding aan het bedrijf, toewijding aan je eigen doelen en sociale skills om contact te leggen met de mensen die jou kunnen helpen om een betere positie te krijgen.

Het is niet vaak iets dat zomaar op je pad komt.

Er zijn bepaalde factoren die bijdragen aan succes, namelijk:

 • Het hebben van een plan.
 • Steun van het hogere management.
 • Monitoring en feedback.
 • Duidelijkheid over benodigdheden en doelen.
 • Communicatie.
 • Testen wat werkt.
 • Strategie[2].

Dan zijn er ook nog processen die belangrijk zijn voor het behalen van succes, zoals:

 • Beschrijving van de activiteiten in het project.
 • Organisatorische planning.
 • Op tijd voldoende personeel hebben.
 • Plan voor de communicatie.
 • Ontwikkeling van een plan[3].

De eerste factoren kun je als individu voor jezelf samenstellen en voor de tweede kun je natuurlijk een project voor persoonlijk succes opzetten. Als je met mensen moet samenwerken zijn de processen die belangrijk zijn voor succes ook belangrijk om met het team te bepalen en invulling te geven.

Als alles lukt kun je dus meer loon krijgen of gepromoveerd worden en dan heb je succes.

De andere kant van het succes

Succes heeft vaak ook gevolgen voor de persoon die succesvol is. Dit zijn gevolgen die je zowel op je werk als thuis kunt ervaren.

Mensen kunnen bijvoorbeeld opeens bepaalde verwachtingen hebben van wat je gaat doen. Je partner denkt nu bijvoorbeeld dat duurdere vakanties in het verschiet liggen of iets dergelijks.

Op het werk kan men opeens gaan verwachten dat je vaker overwerkt en meer loyaal bent aan het bedrijf gezien de kans die ze je hebben gegeven.

Dat zijn niet de enige gevolgen.

Want wat soms ook kan gebeuren is dat je een beetje dronken wordt van succes. Je denkt dat je het succes automatisch kunt vasthouden en hierdoor kun je onverantwoordelijke beslissingen nemen[4], zoals het kopen van iets duurs of een bepaalde lening aangaan.

Daarnaast kun je soms eenzaamheid ervaren door je succes. De relaties die je hebt opgebouwd om op het punt te komen waar je nu zit voelen bijvoorbeeld minder waardevol en het is lastig om mensen te vinden met wie je kunt praten over het succes en die begrijpen wat het betekent.

Vaak verliezen mensen na een promotie ook het contact met het team, omdat de promotie toch voor een soort afstand zorgt.

In een dergelijk geval kan een executive coach je helpen om toch te kunnen praten over je succes en de zaken in het bedrijf waarmee je je bezig houdt. Een executive coach is namelijk meer dan iemand die wat psychologische trucjes kent. Het is ook iemand die begrijpt wat het betekent om een leidinggevende functie te hebben en welke verantwoordelijkheden daarbij komen kijken.

Succes vasthouden

Een executive coach kan je hierdoor ook helpen om je succes vast te houden of zelfs door te groeien naar het volgende niveau.

Om succes vast te houden zijn een aantal zaken van belang.

 • Het hebben van intenties.
 • Het houden van een balans in je leven.
 • Ontwikkeling van gezonde relaties[5].

Wat kan gebeuren als je het succes hebt behaald dat je wilde is dat je ophoudt om iets te ambiëren. Dan heb je eigenlijk geen intenties meer zoals je had voor het behalen van je huidige succes. Door toch een nieuwe intentie te hebben kun je ervoor zorgen dat je het succes makkelijker vasthoudt.

Als je niet het idee hebt welke intentie je nu moet hebben, kan een executive coach je hiermee helpen. Deze kan doelen bedenken die je zelf nog niet had bedacht, maar die wel handig zijn voor het vasthouden van je succes.

Werk is leuk, maar de leus is niet voor niets “work hard, play hard”. Het is handig om regelmatig te kunnen ontspannen en iets leuks te doen met je familie of vrienden. Dit zorgt er ook voor dat je weer opgeladen bent voor je werk en als je werk leuk is, dan zit je helemaal voor 100% vol energie in het vasthouden van je succes.

Werk is vaak ook samenwerken met andere mensen. Ook als je succesvol bent blijft het belangrijk om gezonde relaties te hebben met de mensen die je nodig hebt om het succes vast te houden.

Dit betekent dat je conflicten op tijd signaleert en stappen zet om de lucht te klaren, zodat dit geen belemmering wordt wanneer je in de toekomst problemen moet oplossen[6].

Inzicht in de politiek van een bedrijf kan dan heel handig zijn. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt gekregen in een nieuw bedrijf kan een executive coach je helpen om inzicht te krijgen in de bedrijfscultuur en de politiek op de werkvloer.

Hoe je dit kunt aanpakken is iets waar een executive coach je mee kan helpen. Het verfraaien van communicatievaardigheden is een van de belangrijkste taken van een executive coach.

Succes is niet altijd wat het lijkt

Als je succes hebt behaald denken veel mensen dat je eindelijk het luie leven kunt leiden dat je altijd hebt willen hebben, maar je zult al snel beseffen dat succes niet altijd is wat het lijkt.

Het is vaak een momentopname. Het moment waarop je hoort dat je die ene baan of promotie hebt gekregen voelt ontzettend succesvol, maar daarna is de kans groot dat je gewoon weer aan de bak moet.

Hoe dat er dan in realiteit uitziet kan soms heel anders zijn dan je van tevoren had verwacht. Dit kan een beetje een schok voor je zijn.

Op zo’n moment kan het handig zijn om hierover met een executive coach te praten, zodat je het beste haalt uit de situatie.

Wil je meer weten wat een executive coach voor je kan betekenen voor het krijgen en behouden van succes? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

succes

Bronnen:

[1] https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/succes

[2] https://openresearch-repository.anu.edu.au/bitstream/1885/52118/8/01%20Zwikael%20and%20Globerson%20From%20critical%20success%202006.pdf (pag. 5)

[3] https://openresearch-repository.anu.edu.au/bitstream/1885/52118/8/01%20Zwikael%20and%20Globerson%20From%20critical%20success%202006.pdf (pag. 28)

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0951507031000136667

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/009164710303100404

[6] https://brill.com/view/book/edcoll/9789462094857/BP000003.xml