“Jou komt ook alles aanwaaien.” Een opmerking die talenten te horen kunnen krijgen van mensen om zich heen. Sommige mensen die deze opmerking te horen krijgen hebben niet eens door dat ze talentvol zijn, want het is niet per sé iets dat aangeboren is. Voor talent wordt over het algemeen hard gewerkt. Helaas wordt dat door de omgeving niet altijd opgemerkt of in ieder geval pas nadat er hard gewerkt is om het talent te ontwikkelen.
Definitie van talent
Maar wat is een talent dan eigenlijk? Als iemand talent heeft betekent dit dat iemand aanleg heeft voor een bepaalde vaardigheid.
Dan is het nog de vraag of die aanleg van nature komt of juist op een andere manier is ontwikkeld. Natuurlijk is het lastig om aanleg te hebben voor basketbal als je niet langer bent dan 1,60 meter, maar dat betekent niet dat je aanleg voor basketbal hebt als je langer bent dan 1,80 meter.
Zo ken ik iemand die in zijn jeugd aan basketbal deed. Hij was de langste persoon van het team, maar de enige die niet kon dunken. Dus iets wat logisch lijkt wat betreft het ontwikkelen van een gave hoeft niet logisch te zijn.
Over het algemeen wordt talent opgemerkt nadat iemand onevenredig veel vergeleken met mensen “zonder” dat talent zich met die vaardigheid heeft beziggehouden.
Door iets meer te doen dan andere mensen ben je er automatisch ook beter in en wanneer dit op jonge leeftijd het geval is lijkt het erop dat je aangeboren aanleg hebt voor bijvoorbeeld een bepaalde sport.
“Talent without working hard is nothing.” – Cristiano Ronaldo
Geen talent
Als je het gevoel hebt dat je geen talent hebt, hoeft dat gevoel dus helemaal niet te kloppen. Je hebt het dan wellicht nog niet gevonden.
Want wanneer ga je nu iets onevenredig vaak doen ten opzichte van andere mensen? Juist, als het je interesse is.
Bij een intrinsieke motivatie, bij het leuk vinden om iets te doen spreek je van een interesse. Als je dit kunt koppelen aan doelen, bijvoorbeeld voor je werk, en je interesse laat zien aan andere mensen kan jouw talent worden opgemerkt.
Mijn onvermoede mogelijkheden
Je eigen talent vinden als je denkt dat je die niet hebt is op zich vrij eenvoudig. Ga eens na waaraan jij de meeste tijd besteedt en wat je leuk vindt om te doen.
Heb je het idee dat je nog steeds geen talent hebt, dan is het tijd om ergens je talent van te maken.
Je hebt waarschijnlijk tientallen of honderden onvermoede mogelijkheden om een talent mee te ontwikkelen. Talent hoeft niet om muziek of sport te gaan, dit kan ook gaan over het vergaren van kennis over een bepaald onderwerp waardoor je mensen kunt adviseren
Opdracht: Je talent vinden
Om je talent te vinden is het belangrijk om te weten wat je leuk vindt om te doen. Een intrinsieke motivatie is namelijk de beste motivatie om je talent te ontwikkelen.
Maak daarom een lijst van dingen die je leuk vindt of leuk lijken om te doen, zowel op het werk als buiten het werk.
Probeer vervolgens de dingen op de lijst uit te voeren. Volg die cursus bonbons bakken als dat iets is wat je leuk vindt om te doen. Leer coderen als je dat een fijne vaardigheid lijkt om leuke apps mee te ontwikkelen.
Je komt er vanzelf achter waarin je helemaal op kunt gaan en waar je na 15 minuten al klaar mee bent.
Vervolgens hoef je alleen maar door te gaan met het ontwikkelen van je leuke talent.
Ontwikkelen
Het ontwikkelen van je talent hangt af van bepaalde factoren, namelijk:
- Je basisvaardigheid
- Je inzet om je doelen te behalen
- Je omgang met problemen
- Je sociale steun
Basisvaardigheid en talent
Het goede nieuws is dat het dus echt niet alleen de basisvaardigheid is die voor jou bepaalt of je talent hebt. Het gaat ook over de keuzes die je maakt om je doelen te bereiken, de manier waarop je met problemen omgaat en hoe mensen in jouw omgeving omgaan met je talent.
Handig is het wel als je basisvaardigheid er is voor bijvoorbeeld een goede motoriek of in het geval van denkwerk dat logisch denken je sterke kant is.
Doelen
De doelen die jij met je talent wilt behalen en je inzet daarvoor zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van talent.
Je intrinsieke motivatie is erg belangrijk om je doelen te behalen. Jij wilt zelf het doel behalen en niet je ouders of je partner willen dat jij het doel bepaalt.
Je maakt verstandige keuzes om je doel te behalen. In plaats van zondagavond nog even uitgaan omdat het zo leuk is ga je op tijd naar bed om maandag fris en fruitig aan de slag te kunnen met je werk.
Misschien ontwikkel je jouw talent nog verder door in het weekend boeken te lezen of cursussen te volgen in plaats van uit te gaan.
Het is hierbij handig om helpende gedachten te hebben. Gedachten over wat jij allemaal kunt en dat wanneer iets niet gaat je in ieder geval denkt “maar ik heb het geprobeerd.”
“I train as hard as I can every time I train and I do extra training every day and I’ve done that since I was a young boy.” – Wayne Rooney
Problemen en talent
Ook voor mensen met talent is het behalen van doelen een kwestie van vallen en opstaan. Hoe en waarom jij weer opstaat is van belang voor het behalen van je doelen en succesvol zijn met je talent.
Veerkracht in het omgaan met het probleem en het nemen van verantwoordelijkheid is belangrijk. Door op een gezonde manier met problemen om te gaan en ervan te leren in plaats van alles en iedereen de schuld te geven, zelfs als alles en iedereen de schuld heeft, kom je vaak verder.
Sociale steun
Je omgeving heeft ook een grote invloed op het ontwikkelen van je talent. Als iedereen moeilijk gaat doen over gezelligheid terwijl jij een boek wilt lezen over een onderwerp dat je interesseert helpt dit niet om kennis over een bepaald vakgebied of over je talent te verbeteren.
Daarom is het zo belangrijk dat mensen begrip voor je hebben en je de helpende hand bieden. Je hoort ook van veel professionele sporters dat het zonder hulp uit de omgeving niet was gelukt om het topniveau te behalen.
Je sociale omgeving staat ook aan de basis van stimulerende overtuigingen. Overtuigingen zijn de basis van jouw emoties en gedachten omdat dit gaat over hoe jij de wereld en jezelf daarin ziet. Als je ouders je de overtuiging geven dat alles mogelijk is, zolang je maar blijft proberen helpt dat beter dan wanneer je de overtuiging meekrijgt dat je waardeloos bent. Gelukkig kun je deze overtuigingen altijd nog veranderen.
Talent is dus zeker niet een kwestie van het hebben en lekker achteroverleunen om te zien wat je ervoor terugkrijgt. Talent is hard werken en daarbij doen wat je leuk vindt.
Benno Diederiks
Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur |Topposities (2016) | In oktober verschijnt mijn nieuwe boek ‘Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden’ in samenwerking met Hans van Breukelen.
Bron:
https://www.rug.nl/staff/n.van.yperen/Van_Yperen_2009_The_Sport_Psychologist.pdf