Je comeback maken is ook het terugwinnen van je eigen terrein. Je specialiteit versterken, je talenten laten zien aan de mensen die jij wilt helpen en het nemen van verantwoordelijkheid. Om weer terug te komen op je niveau of op het niveau waar je eigenlijk heen wilt is het soms belangrijk om je eigen terrein terug te winnen.

Dit is zowel het terugwinnen van mentaal terrein als professioneel terrein. Door eerst je mentale terrein terug te winnen zorg je ervoor dat je een goede basis hebt om ook op professioneel terrein jouw comeback te maken.

Welk terrein wil je terugwinnen?

Uit Indisch onderzoek blijkt dat terugkeren op de werkvloer na een sabbatical, om bijvoorbeeld voor je gezin te zorgen bepaalde implicaties heeft en de onderzoekers zijn zo aardig geweest om een lijst met tips te geven.

Bijvoorbeeld over welk terrein je wilt terugwinnen? Als je tijdens een sabattical, om welke reden dan ook, al weet dat je in het vakgebied wilt terugkomen als waar je uit bent gestapt is het volgens de onderzoekers belangrijk om nieuws en ontwikkelingen in het vakgebied in de gaten te houden.

Een andere tip is om juist van je hobby je werk te maken. Iets dat ook veel voetballers doen.

“I don’t have time for hobbies. At the end of the day, I treat my job as a hobby. It’s something I love doing.” – David Beckham

Toch is het hebben van een hobby vaak niet voldoende om terrein terug te winnen, hiervoor zijn een aantal elementen nodig, namelijk zelfvertrouwen, vaardigheden, verantwoordelijkheid, identiteit en het vertrouwen van andere mensen.

Bij het vinden van het terrein dat je wilt terugvinden gaat het vooral om het terugvinden van de bezieling. Natuurlijk kun je die goed betaalde baan terug willen die je had voordat een burn-out roet in het eten gooide, maar hoe blij werd je daar nu van? Het is vooral belangrijk dat je bezieling voelt bij wat je doet en dat het je plezier geeft.

Opdracht:

Wanneer jij op het punt staat om je comeback te maken, ga dan eens na. Waar word ik blij van? Voor welk doel word ik enthousiast en kun je me wakker maken om ermee aan de slag te gaan?

Door deze vragen te beantwoorden weet je al veel meer welk terrein het terrein is dat jij wilt terugwinnen en waarbij jij de grootste kans van slagen hebt.

Zelfvertrouwen

Een van de eerste stappen voor het terugwinnen van eigen terrein is het terugwinnen van je zelfvertrouwen. Als je bijvoorbeeld last hebt gehad van een reorganisatie en ontslagen bent kan dit ervoor zorgen dat je een deuk hebt opgelopen in je zelfvertrouwen.

Het is dan belangrijk om dit terug te winnen.

Gelukkig zijn er talloze manieren om het zelfvertrouwen weer op te krikken.

Het is belangrijk om te weten dat zelfvertrouwen wordt opgebouwd uit zelfliefde, houden van jezelf, en geloven in jezelf.

Het houden van jezelf gedeelte heeft veel te maken met hoe jij tegen jezelf denkt. Beur je jezelf op, of praat je jezelf naar beneden. Moet je van alles van jezelf of mág je van alles van jezelf?

Door je op te stellen als je eigen beste vriend ga je al positiever denken waardoor je in ieder geval niet zelf een negatieve invloed hebt op je zelfvertrouwen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het geloof in jezelf. Hoeveel vertrouwen heb jij in de vaardigheden waarop jij je terrein wilt terugwinnen? Als dit vaardigheden zijn die je in het verleden goed hebt uitgevoerd moet het eenvoudig zijn om daarin je vertrouwen te hebben.

Je kunt dan bijvoorbeeld een opsomming maken van de vaardigheden die je hebt en de momenten waarop ze van pas zijn gekomen.

Terugwinnen van vaardigheden

Het terugwinnen van vaardigheden kun je bij het maken van je comeback ook zien als het door-ontwikkelen van je vaardigheden. De techniek en de maatschappij staan niet stil en daarom heb je voor hetzelfde werk soms andere vaardigheden nodig.

Als je voor 2004 in de marketing werkte, tijdelijk bent gestopt omdat je gezin aandacht nodig had, en je nu weer in de marketing aan de slag wil is het bijvoorbeeld belangrijk om ook te weten hoe marketing via social mediakanalen werkt. Dan is het belangrijk om daar weer een soort opfriscursus voor uit te voeren.

Voor het terugwinnen van je vaardigheden moet je dus het lef hebben om die vaardigheden die nu van belang zijn te ontwikkelen. Volg die cursus, doe mee aan de workshop, lees dat boek.

Verantwoordelijkheden

Wanneer je jouw comeback wilt maken ga je aan de slag. Je hebt een baan, je werkt ergens en bent de baas over jouw stukje werk. Als je dat stuk je werk telkens kunt uitbreiden ben je bezig met het terugwinnen van je verantwoordelijkheden.

Voor het terugwinnen van verantwoordelijkheden is het eerst van belang dat jij je verantwoordelijkheid neemt. Het is dan in eerste instantie van belang dat je je beseft dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes.

Mocht je ertussen uit zijn geweest voor je gezin of een jaartje rustig aan doen. Dan is dit jouw keuze geweest, soms in overleg, maar hier was je zelf bij. Door te erkennen dat je zelf keuzes maakt, zelfs als je niet kiest (want dat is toch een keuze) ga je bewuster om met de taken die je hebt en dit zal de kwaliteit van je werk verbeteren.

Ook de keuze voor het soort werk dat je doet, al is het uit noodzaak, is belangrijk om te accepteren. Veel mensen zijn uit noodzaak zelfstandige geworden, maar als je écht achter die keuze staat is het veel eenvoudiger dan wanneer je jezelf een slachtoffer voelt van de omstandigheden.

Het gaat erom dat jij je eigen ruimte claimt of terugwint waarin jij kunt bepalen wat er gebeurt.

Je identiteit terugwinnen

Vooral na een lange periode zonder werk kan je het spannend vinden om je weer onder het “werkvolk” te scharen. Uit het boek The Comeback van Emma Keller, blijkt dat veel vrouwen die tijd hebben genomen om voor hun gezin te zorgen het na verloop van tijd lastig vinden om zonder hun man ergens heen te gaan. Wat hij vindt is wat zij vinden. Dit maakt het ook spannend om een comeback te maken op de werkvloer.

Door jezelf te herontdekken, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied, kun je meer over jezelf vertellen. Door het volgen van die cursus kun jij jouw mening beter delen en sta je steviger in je schoenen wanneer het tijd is om de interactie met ander mensen aan te gaan.

Bij het terugwinnen van je eigen identiteit ben je ook bezig met het terugwinnen van lef. Het vergt immers lef om echt volgens je eigen regels te leven en om jezelf te zijn.

Vertrouwen terugwinnen

Het terugwinnen van je zelfvertrouwen, vaardigheden en verantwoordelijkheid zijn de eerste stappen die je eigenlijk helemaal in je eentje kunt maken. Om je terrein terug te winnen in je carrière, de taken te krijgen die je wilt en zelfs een leidinggevende positie te hebben is het belangrijk dat mensen je vertrouwen dat je dit kunt.

Hiervoor moet je jezelf laten zien, de interactie met die mensen die jou die droombaan kunnen bezorgen aangaan en laten zien dat je te vertrouwen bent. Het volgen van die cursus na een sabbatical laat zien dat je moeite doet om jezelf te ontwikkelen en je niet afhankelijk maakt van die persoon die er maar op moet vertrouwen dat jij zo’n cursus, mits door de baas betaald, ook met goed gevolg volgt.

Door te laten zien dat je ook zelf die moeite wilt doen, is het vertrouwen in het nemen van je verantwoordelijkheid al een stuk groter. Juist dat vertrouwen is van belang als je jouw eigen terrein wilt terugwinnen.

Bronnen:

http://reflections.rustomjee.com/index.php/reflections/article/view/94

The Comeback, Seven Stories of Women Who Went from Career to Family and Back Again door: Emma Gilbey Keller, 2010