Succesvol zijn is heel leuk, maar je omgeving kan opeens verwachten dat je dit succes vasthoudt of dat je het in de toekomst weer gaat evenaren. En dat legt meer druk op je dan het moment waarop je gewoon lekker bezig was en wel zou zien of je succesvol zou worden.

Dus wat als je voor je gevoel opeens een comeback moet maken omdat dat is wat je omgeving van je verwacht. Is voldoen aan verwachtingen dan wel handig?

Je reputatie is de basis van verwachtingen

Uiteindelijk gaan veel mensen op je gedrag af om te bepalen wat ze in de toekomst van je verwachten[1]. Dit is waarom als je eenmaal succesvol bent geweest mensen gaan verwachten dat je dat blijft.

Je reputatie wordt namelijk mede bepaald door wat mensen denken waartoe jij in staat bent.

Je hebt dan een bepaalde reputatie. Die reputatie zorgt vaak ook voor een bepaalde sociale status en dat zorgt ervoor dat mensen verwachten dat je een bepaalde rol op je neemt.

Als je bijvoorbeeld in het topmanagement zit verwachten mensen dat je goed gekleed bent om maar iets te zeggen. Of dat je heel ambitieus bent en weinig thuis (misschien verwacht jij wat anders), iemand die jou niet kent kan dat in ieder geval verwachten doordat iedereen een al dan niet kloppend beeld heeft over hoe een topmanager is.

Je moet je reputatie vooral niet verwarren met je status, identiteit, imago en of je beroemd bent.

Identiteit en status is bijvoorbeeld iets dat je zelf ervaart en waar je zelf mee bezig moet zijn. Iemand spelen is toch heel wat anders dan iemand zijn. Jezelf kunnen zijn is belangrijk om ook op de lange termijn te kunnen blijven voldoen aan verwachtingen, omdat je dan niet energie hoeft te steken in iets zijn dat je simpelweg niet bent.

Verwachtingen van je familie

Soms merk je al vroeg in je leven dat het “belangrijk” is om te voldoen aan verwachtingen. Vaak als je uit een wat rijkere familie komt kan je familie verwachten dat je een bepaald schoolniveau haalt. Wat wel interessant is, is dat wanneer je een goede samenhangende familie hebt de familie niet zulke hoge verwachtingen heeft, of het minder belangrijk vindt dat je hieraan voldoet[2].

Hierdoor kan je wel overtuigingen krijgen dat voldoen aan verwachtingen belangrijk is om liefde van je familie te krijgen. Dit kan doorwerken in relaties die je op volwassen leeftijd hebt en dat kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je jezelf verliest als je bijvoorbeeld wilt terugkomen van een burn-out, maar merkt dat het werk waardoor je de burn-out hebt gekregen gewoon echt niet bij je past en meer een ding was van voldoen aan verwachtingen.

Dan is het tijd om te kijken naar hoe jij je werk kunt inrichten zodat het past bij verwachtingen die jij liever aan jezelf stelt in plaats van wat je denkt dat je familie van je verwacht.

Tegelijkertijd kan het motiverend werken, maar dat hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe je familie formuleert wat ze van je verwachten[3].

Verwachtingen van je familie en van je werk

Daarnaast kan het imago dat je hebt als werkende ouder er ook voor zorgen dat je je anders gaat gedragen dan hoe je je voelt. Je wilt bijvoorbeeld een bepaalde uitstraling hebben op je werk en als ouder, maar verwachtingen die je omgeving van je heeft kan ervoor zorgen dat er een asymmetrie ontstaat tussen wat je doet en wat je identiteit is[4], en dat is heel vermoeiend.

Leiderschap en voldoen aan verwachtingen

Zowel in je privé als zakelijk zijn er mensen die dingen van je verwachten. Van veel mensen in een leiderschapspositie wordt bijvoorbeeld ethisch gedrag verwacht[5]. Hieraan voldoen zorgt ervoor dat je volgers, medewerkers, je vertrouwen.

Ethisch gedrag dat veel Europese medewerkers verwachten van hun leidinggevende is:

  • Rolmodel zijn.
  • Moraal laten zien.
  • Je ethisch gedragen.
  • Een context geven aan succes (ook je medewerkers bedanken).
  • Waarden van de organisatie doorgeven.
  • Transparantie aanmoedigen.

Het is ook belangrijk dat je dit gedrag consistent laat zien om het vertrouwen van je volgers te krijgen. Voldoen aan verwachtingen helpt 😊.

Dit voldoen aan verwachtingen van je zakelijke volgers is ook van belang voor toekomstige acties van die mensen (bron 4, pag. 106). Gaan ze vol vertrouwen voor je aan de slag? Of wordt er juist een slag om de arm gehouden? Dit kan je vaak wel merken aan de kwaliteit van het werk erna.

Verwachtingen beïnvloeden

Voldoen aan verwachtingen heeft dus zijn voor- en nadelen. Het voordeel op je werk is bijvoorbeeld dat iedereen je vertrouwt en vol goede moed voor je aan de slag gaat. Het voordeel in je gezin is dat alles vloeiend verloopt en je geen lastige discussies hebt.

Het nadeel is wel dat je je heel anders kunt voordoen dan hoe je diep van binnen bent als je blijft voldoen aan verwachtingen en dat gaat op den duur wringen en kun je er erg ongelukkig van worden.

Dus hoe kun je dit nu subtiel aanpakken, zodat je geleidelijk meer kunt leven zoals jij dat wilt en zodat mensen verwachtingen van je krijgen waar je realistisch gezien ook duurzaam aan kunt voldoen?

Dit is iets waar een executive coach je mee kan helpen. In plaats van 1 verandering heel snel, die vaak verwarrend en frustrerend kan zijn voor je omgeving, krijg je hulpmiddelen om stap voor stap je leven te transformeren naar iets wat juist past bij hoe jij je voelt.

In eerste instantie kan je bijvoorbeeld aan je gezin en op je bedrijf melden dat je je niet helemaal geweldig voelt in hoe alles nu loopt en dat je gaat nadenken over hoe jij je leven beter kunt inrichten.

Vervolgens kan je druppelenderwijs aangeven hoe je bepaalde dingen wilt veranderen. Een executive coach kan je dan helpen hoe je dit zo aangeeft in je omgeving en zelfs de eerste stap, zonder dat hierdoor direct dingen gespannen worden en om juist begrip te kweken voor jouw situatie.

Over het algemeen duurt de coaching naar je nieuwe zakelijke leven ongeveer 6 maanden. Dit zorgt er ook voor dat het tempo van de verandering voor je omgeving is bij te houden[6].

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

[1] http://www.stakeholderslab.nl/wp-content/uploads/SSRN-id19157981.pdf

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2167696816663833

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0018726709336500

[4] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amr.2016.0438

[5] https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/126935/126935.pdf

[6] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-137-56161-9_9