06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Wat is nu makkelijker dan gewoon doen wat iemand zegt wat je moet doen? Heerlijk, je hoeft niet na te denken en als het mis gaat kun je die andere persoon de schuld geven. Het is allemaal wel heel makkelijk, maar het is niet altijd de leukste manier om je leven te leiden. Helaas dient gemak de mens en dus is dat een route die maar al te vaak bewandeld wordt. Wil jij eigenlijk je leven eens anders aanpakken en een eigen richting geven? Dan zet ik in dit blog volggedrag en eigen richting eens lekker tegen elkaar af.

Verantwoordelijkheid krijgen of nemen

Een duidelijk verschil in volggedrag of het bepalen van je eigen richting zijn de verantwoordelijkheden die je hebt.

Als iemand die veel volgt krijg je vaak verantwoordelijkheden naar je toegeschoven. Er zijn ontzettend veel onderzoeken gewijd aan hoe je ervoor zorgt dat volgers, of ook wel medewerkers, de verantwoordelijkheden nemen die de leiders van een bedrijf belangrijk vinden[1]. Want niet elke verantwoordelijkheid die je toegeschoven krijgt is leuk en is iets waar je je als volger ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor wilt voelen.

Wanneer je juist je eigen richting kiest, kies jij ook de verantwoordelijkheden die je wilt nemen. Je laat je niet pushen om een taak op je te nemen waar jij de verantwoordelijkheid niet voor wilt voelen, met als gevolg dat veel mensen die hun eigen richting inslaan een eigen bedrijf(je) hebben.

Verantwoordelijkheid nemen is toch duidelijk leuker dan verantwoordelijkheid krijgen. Daarbij is het ook makkelijker voor de mensen met wie je samenwerkt. Alleen al alle onderzoeken naar het beïnvloeden van volggedrag met betrekking tot de verantwoordelijkheid laat dit al zien.

De laatste of de eerste van de groep

Weet je nog als je vroeger met gym in groepjes werd ingedeeld, of erger als 2 mensen uit de klas werden gekozen om groepen te selecteren. Was jij de persoon die vaak de selectie mocht maken of was je juist de persoon die vaak als laatste werd gekozen?

Gelukkig betekent dat verder niet zoveel over eigen richting, maar het zei wel altijd iets over volggedrag en of jij iemand was die mensen bij hun team wilden hebben. Bij volggedrag wordt je talent vaak door andere mensen gezien en word je bij een samenwerkingsverband gevraagd om een gezamenlijk doel te halen.

Wanneer je juist je eigen richting bepaalt, bepaal jij het doel en dus ook de groep met wie je dit doel wilt bereiken. In dat gevoel ben jij de eerste van de groep.

Of je nu in loondienst bent of zelf een ondernemer bent. Je eigen richting kunnen bepalen (want dat kan vaak ook in zekere mate in loondienst) heeft als voordeel dat jij meer kunt bepalen over samenwerkingen wat er in ieder geval voor zorgt dat jij samenwerkt met wie je wil samenwerken en niet in een groep gedrukt wordt die zeker weten al niet bij je past.

Ontwikkeling van potentie

Welk talent wil jij ontwikkelen? Als volger is het heel belangrijk dat je talent gezien is door anderen, zodat die je helpen met het ontwikkelen van talent. Want wanneer dit niet wordt gedaan kan je zomaar een talent of vaardigheid gaan ontwikkelen waar je helemaal niet gelukkig van wordt om dat te doen.

Zo sprak ik eens een schrijfster die in haar carrière eerder verantwoordelijk was voor grote IT-projecten. Ze was alleen maar bezig met tabellen en codes, want daar was ze volgens haar leidinggevende en collega’s goed in. Ze gaf toe dat haar projecten inderdaad altijd goed werden ontvangen door de klanten voor wie ze het uitvoerde, maar op een dag werd ze wakker met de vraag: “Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?”. Ja ze was goed in haar werk, maar ze werd er helemaal niet gelukkig van. Ze kwam ’s avonds vermoeid thuis en dit was niet het talent waarmee ze echt aan het werk wilde. Dus ze vond zichzelf opnieuw uit als schrijfster en dat was tenminste wel iets waar ze gelukkig van werd en het bracht ook nog eens geld in het laatje net als de IT-projecten dat eerder deden.

Wanneer je vooral volggedrag laat zien gaan de mensen die jou een richting geven bepalen welke potentie je hebt en als ze het belangrijk vinden helpen ze je met de ontwikkeling van die potentie.

Wanneer je net als de schrijfster je eigen richting inslaat bepaal jij de ontwikkeling van je potentie. Je kunt de talenten ontwikkelen die jij belangrijk vindt. Natuurlijk kan je leidinggevende je stimuleren om een ander talent te ontwikkeling, maar zoals met het nemen van verantwoordelijkheid kun jij er zelf voor kiezen om een boek te lezen of cursus te volgen om het talent dat jij zichtbaar wilt maken aan je omgeving te doorontwikkelen. Zodat jij uiteindelijk iets kunt doen met dat talent, waar je echt gelukkig van wordt.

Voor het ontwikkelen van je potentie is in dit geval het dus ook de eigen richting die het wint van volggedrag. Weet jij al welk talent jij zelf wilt verbeteren?

Of het nu gaat om je verantwoordelijkheid, de mensen met wie je samenwerkt of de ontwikkeling van je eigen potentie in bijna alle gevallen is het handig als jij de keuzes maakt en dat die keuzes niet voor je worden gemaakt.

“Until you find where the goal post is, you shall only exert all your precious energy and ability shooting in the direction of goal kick without scoring any goal”

― Ernest Agyemang Yeboah

Zoals Ernest zegt. Totdat jij bepaalt wat je doel is zal je pas je doelen bereiken. Dit betekent ook dat je dan pas het meeste plezier uit je werk haalt, want het is een doel dat jij belangrijk vindt en niet een waar je alleen maar half achter staat omdat het van belang is voor het behouden van je baan.

Volggedrag en eigen richting, wanneer je ze tegenover elkaar zet zijn de voor- en nadelen direct duidelijk. Kun jij wel wat hulp gebruiken voor het vinden van je eigen richting? Ik help je graag met persoonlijke coaching.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016) |

[1] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=follower+behavior+responsibility&btnG=