Volgzaam zijn kan af en toe zijn voordelen hebben, maar heeft ook zeker zijn nadelen. Als je in een executive functie komt is volgzaamheid vaak iets wat je juist wilt hebben van de mensen waar je leiding aan geeft, maar kan het soms ook handig zijn om volgzaam te zijn naar een mentor of coach, iemand die je advies geeft. Hoe zit het nu met volgers en leiders?

Het interessante aan leidinggeven is dat de drietand volgen, gidsen en sturen belangrijk zijn voor het geven van leiding aan je team. Dit betekent dus niet alleen dat je team jouw moet volgen, maar dat het soms ook handig is om zelf te volgen als leidinggevende.

Je team volgzaam maken

Het is handig wanneer je in een leidinggevende positie zit en je wilt dat mensen doen wat jij zegt, dat ze dan wat volgzaam zijn. Dit is heel lastig. De meeste professionals vinden het niet fijn om suggesties te krijgen over hoe ze hun werk kunnen doen.

In de eerste plaats vinden mensen het belangrijk dat je een goed motief hebt om een bepaalde suggestie te geven. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de suggestie geeft voor het succes van de groep of  het bedrijf en niet alleen om jezelf een beter gevoel te geven.

Wat je doet is dan vaak belangrijker dan wat je zegt. Als je ergens al langere tijd werkt dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je vaker mensen hebt geholpen[1].

Daarnaast zijn er ook andere kenmerken die ervoor zorgen dat mensen volgzaam willen zijn. Mensen die graag mensen volgen, volgen iemand vaak omdat die hen doet herinneren aan bijvoorbeeld een ouder, broer of zus, goede vriend of zelfs de kinderoppas.

Wanneer je dan in conflict bent kan het handig zijn om je hier als leider bewust van te zijn, want dan kun je onbewuste projecties van mensen die je volgen duidelijk maken en dat kan ervoor zorgen dat conflicten sneller opgelost worden[2].

Leiderschap kwaliteiten

Om mensen volgzaam te laten zijn is het handig dat je ook een aantal leiderschapskwaliteiten hebt.

Een van de kwaliteiten is dat je iets doet met feedback. Of dit nu bewust of onbewust gegeven feedback is. Je accepteert het en doet er wat mee, hierdoor ontwikkel je jezelf continu.

Een van de uitgangspunten om iets te doen met feedback is ook het kennen van jezelf. Weten wat je waarden zijn, waar je voor staat en waarin je gelooft[3].

Dit geeft je een visie en dat kan je weer helpen om een goed team te bouwen en om mensen energie te geven om aan die visie te werken.

Onderzoek laat ook zien dat als je een team een doel kunt geven, dat dit ervoor zorgt dat ze er vol in gaan en ook niet snel een andere baan zoeken. Dit doel kan twee kanten hebben.

Aan de ene kant kan het bedrijf mensen helpen als doel en aan de andere kant kan het handig zijn als teamleden zichzelf zien als het doel. Een bedrijf dat mensen helpt kan dus op meer slaan dan alleen de cliënten die ze helpen.

Dit is waarom het voor sommige mensen aantrekkelijk is om ergens te werken waar ze zichzelf ook verder kunnen ontwikkelen en dat de leidinggevende dit ook belangrijk vindt[4].

Daarnaast is het als leider belangrijk dat je initiatief neemt, goed bent in het uitvoeren van bepaalde taken en een zekere mate van vrijgevigheid hebt. Dominant zijn is juist geen kenmerk van leiderschap. Dus bazig zijn gaat je niet helpen om je team volgzamer te maken[5].

Sterker nog, informeel leiderschap is belangrijker dan formeel leiderschap. Een positie als manager hebben betekent niet automatisch dat je de leiding hebt, jouw informele banden met het team zijn hiervoor ook van belang[6].

Dit kan een van de oorzaken zijn waarom het in Nederland zo populair is om te stellen dat je bedrijf is als een familiebedrijf en dat je eigenlijk niet doet aan een duidelijke hiërarchie.

Volgzaamheid en leiderschap is overleven

Wat wel interessant is, is dat iemand die een leiderschapspositie ambieert of heeft jouw volgzaamheid kan zien als iets “zwaks”, maar uiteindelijk hebben leiders ook volgers nodig.

Volgzaamheid kan een belangrijk overlevingsmechanisme zijn, net als kiezen voor een leiderschapsrol[7], maar als het dus gaat om overleving is het belangrijk dat je als volger wel een leider volgt die je daar ook mee helpt.

Daarbij kun je in een volgzame rol werken aan het vakmanschap van de taak waar je heel goed in wilt worden. Een belangrijke factor om uiteindelijk meer een leidinggevende rol op je te nemen.

Leidingnemen aan jezelf is ook een belangrijke stap en vanuit je passie je weg volgen is van belang om jezelf te ontwikkelen. Je eigen hart en intuïtie geven je vaak snel aan wat interessant voor je is en dat volgen kan je helpen met het ontwikkelen van je kwaliteiten.

Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen

Al deze onderzoeken en inzichten geven je een paar pijlers die belangrijk zijn voor leiderschap, namelijk:

  • Goede communicatie
  • Behulpzaamheid
  • Ontwikkelingsvermogen
  • Visie
  • Ergens goed in zijn
  • Banden met mensen kunnen aangaan

 

Een executive coach kan je helpen met het ontwikkelen van dit soort kwaliteiten. Als je bijvoorbeeld niet het gevoel hebt dat je “erbij hoort” op de werkvloer, kan een businesscoach je helpen te onderzoeken waar dit aan kan liggen en wat je ertegen kunt doen. Dit kan ook gaan om initiatief nemen om mensen aan te spreken op hun persoonlijke leven, zoals complimenten op kleding of vragen hoe het weekend was. Vanuit die kant kan behulpzaamheid ook komen.

Ontwikkelingsvermogen gaat om feedback kunnen gebruiken om jezelf te verbeteren. Of dit nu direct gegeven feedback is of feedback die je kunt opmaken uit hoe mensen op je reageren. Als je het lastig vindt om met kritiek om te gaan, kan een businesscoach je helpen om te achterhalen waarom je dit lastig vindt en hoe jij er beter mee om kunt gaan.

Uiteindelijk is het voor iedereen beter als je iets met feedback doet en dat leidt tot een betere positie.

Weet je vooral dat je “hogerop” wilt komen, maar kun je je niet een duidelijke visie voorstellen voor het bedrijf waarin je “hogerop” wilt komen, dan is het heel belangrijk om toch een bepaalde visie te ontwikkelen. Die visie kan namelijk de houvast zijn die je nodig hebt om mensen een doel te geven om naartoe te werken. Samen met een businesscoach kun je een duidelijke en inspirerende visie ontwikkelen.

Ergens goed in zijn is meer het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Weet je niet goed waar je moet beginnen om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen? Dan kun je samen met een executive coach een plan maken.

Wil je meer weten over executive coaching? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno

Pin ook deze handige canvas ter inspiratie.

volgzaam of leiden

 

Bronnen:

[1] https://www.proquest.com/openview/a43c66a3310cec177f234bef4f3472e2/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41493

[2] https://europepmc.org/article/med/15449857

[3] https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA157268330&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=07350732&p=AONE&sw=w&userGroupName=anon%7E6b11ae53

[4] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/09670731211208184/full/html

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1207/s15327957pspr1004_5

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984316300285

[7] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0003-066X.63.3.182