Waarde gedreven werken in plaats van prestatie gedreven werken, wat houdt dat nu eigenlijk in? Want waarde kan gaan over normen en waarden, maar het kan ook gaan over hoeveel iets waard is in geld. Waarde gedreven werken in dit blog gaat over beide manieren die je belangrijk kunt vinden om mee te werken.
Dit kan namelijk je hele manier van werken veranderen als je eerder vooral prestatie gedreven aan het werk was.
Waarde gedreven werken: geld
Bij prestatie gedreven werk hangt succes namelijk vaak af van het bereiken van een bepaalde omzet of het bereiken van bepaalde doelen. Of dat je jouw to-do-lijst hebt afgewerkt.
Als je echter kijkt naar waarde gedreven werken met geld, dan kun je je ook afvragen wat je kunt doen om de taken die je moet uitvoeren waardevoller te maken.
Je kijkt dan meer naar de kansen die eventueel waardevol kunnen zijn voor je bedrijf. Hiervoor neem je de tijd. Dit kan soms betekenen dat het lijkt of je geen prestaties levert, maar soms hebben goede ideeën tijd nodig om te ontstaan.
Daarbij wil je natuurlijk het liefst dat het een waarde is die altijd geld oplevert en die niet alleen door een tijdelijke hype succesvol is[1].
Waarde gedreven werken: normen en waarden
Bij waarde gedreven werk met normen en waarden hangt succes af van de vraag of je in lijn met je normen en waarden hebt gehandeld tijdens het werken. Uiteraard is omzet nog steeds belangrijk, maar misschien wil je de omzet op een meer ethische manier behalen dan wanneer je alleen prestatie gedreven werkt.
Waarde gedreven werken aanmoedigen bij je team
Daarnaast is waarde gedreven werken ook het idee dat je iets doet wat waarde geeft aan je cliënten. Veel leidinggevenden willen bijvoorbeeld dat hun personeel meer waarde gedreven in plaats van prestatie gedreven werkt. Bij de klantenservice is de kans bijvoorbeeld groot dat personeel een bepaald aantal tickets per dag wil afwerken. Op zich is dat een heel logisch doel.
Maar wat als ze dit nu eens doen met het idee “hoe voeg ik extra waarde toe aan deze interactie?” of misschien “kan ik deze interactie verbeteren door een link te maken naar de normen en waarden van dit bedrijf?” Dit kan de hele kwaliteit van klantcontact al veranderen en zelfs verbeteren.
Ook helpt dit de samenwerking, omdat personeel weet welke waarden belangrijk zijn voor het bedrijf. Als je weet in welke richting je kunt denken en handelen, maakt dit het een stuk eenvoudiger voor iedereen[2].
Daarnaast kan het kijken naar je bedrijf en de kansen die je hebt met daarbij de normen en waarden van het bedrijf in je achterhoofd je ook een duidelijke richting geven in wat voor kansen het waard zijn om mee aan de slag te gaan.
Een andere manier om ernaar te kijken is om het werk van teamleden te laten passen bij hun eigen normen en waarden, zodat ze meer plezier in hun werk hebben. Want wanneer je kunt werken in lijn met je eigen normen en waarden, dan helpt dit om je intrinsieke motivatie te verbeteren.
Je vindt je werk dan leuker en hierdoor presteer je waarschijnlijk ook nog beter.
Zelf waarde gedreven werken
Dat personeel kan werken met hun eigen normen en waarden betekent dat jij dit natuurlijk ook kunt. In eerste instantie is het dan handig om te weten welke waarden jij belangrijk vindt om mee te werken.
Wat geeft jouw werk betekenis?
Waardoor voel jij voldoening door je werk?
Dat zijn vragen die jij je dan kunt afvragen om te bepalen welke waarden jij belangrijk vindt om mee te werken.
Er zijn over het algemeen tien waarden die voor de meeste mensen belangrijk zijn, namelijk:
- Persoonlijk succes bereiken
- Mensen helpen
- Voldoen aan (sociale) verwachtingen
- Plezier vinden
- Bereiken van macht
- Bereiken van veiligheid
- Bereiken van onafhankelijkheid
- Iets hebben waar je energie van krijgt
- Iets doen dat belangrijk is voor je cultuur (traditie/familiebedrijf voortzetten)
- Belang van de wereld en andere mensen dienen (bron 2)
Vanuit waarde gedreven leidinggeven
Misschien staat er in dit lijstje iets waar jij al wat aan hebt om te werken naar waarde in plaats van naar prestaties. Maar je kunt ook helemaal zelf een individuele waarde hebben die er niet tussenstaat, maar die jij belangrijk vindt voor het werk dat je doet.
Je kunt voor jezelf ook een lijstje maken met waarden die je belangrijk vindt. Vaak is het redelijk eenvoudig om de eerste vijf waarden te vinden, maar daarna moet je toch nadenken over wat je verder nog belangrijk vindt in je leven.
Als leider zijn de volgende kenmerken van belang voor het werken vanuit waarde, namelijk:
- Authentiek
- Ethisch
- Transformationeel
Onderzoek laat zien dat als personeel deze waarden terugziet in het gedrag of het handelen van hun leidinggevenden, dat deze leidinggevenden ook als effectiever gezien worden[3].
Werken vanuit waarde is niet altijd even simpel, want deze waarden kunnen door allerlei factoren onder spanning komen te staan. Want wat als net even iets minder ethisch werken meer winst oplevert? Wat als mensen die meer macht hebben dan jij wat anders willen? Wat als je werknemers over bepaalde zaken toch echt anders denken dat jij doet?
Het is daarom als leidinggevende belangrijk om duidelijkheid te bieden over de waarden die belangrijk zijn voor het bedrijf. Om samenwerking of harmonie te promoten tussen de waarden, interesses van het bedrijf en de machtsstructuren binnen een bedrijf. Om een samenhang te faciliteren in de waarden, interesses en macht van het bedrijf met de werknemers, klanten en andere belanghebbenden in het bedrijf en als laatste om mensen en groepen te confronteren die zich niet aan de waarden houden. Die hun macht bijvoorbeeld misbruiken of meer met hun persoonlijke doelen bezig zijn dan met wat voor het bedrijf belangrijk is[4].
Er is dus veel communicatie en mensenkennis nodig om met mensen om te gaan die zich niet houden aan de waarden die belangrijk zijn voor het bedrijf.
Hoe je dit aan kunt pakken is iets dat je kunt overleggen met een executive coach. Wil jij met jouw bedrijf of team meer vanuit waarden werken en heb je hulp nodig om dit in goede banen te leiden?
Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Groet,
Benno
Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
[1] https://www.proquest.com/openview/4e71bf553eaac4754ad07f337472ca73/1?pq-origsite=gscholar&cbl=36194
[2] https://www.forbes.com/siabout:blanktes/jaimepotter/2020/10/02/the-promise-of-a-values-based-organization/
[3] https://fisherpub.sjf.edu/business_facpub/5/
[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327019EB1002_03