In de flow zijn, het is iets wat iedereen wil. Als je in de flow bent is dat een soort stemming waarin je bent omdat je positief en intensief met iets bezig bent. Misschien ken je het wel tijdens het sporten, je bent aan het hardlopen, fietsen, voetballen of met iets anders bezig en je merkt dat het goed gaat. Het gaat lekker en ook al ben je moe en zit je er fysiek doorheen door je flow kom je over dat punt en lijkt het net of je juist meer energie hebt.

Ook buiten de sport willen we graag in de flow zijn, zoals op je werk of met je onderneming. Daarom ga ik in dit blog in op wat flow is en wat je kunt doen om het te krijgen.

De aanstekelijkheid van mensen in de flow

Een van de eerste dingen die je kunt doen om zelf in die staat te raken is je omringen met andere mensen die in de flow zijn. Men zegt weleens dat je gaat lijken op de 5 mensen waarmee je het meeste omgaat.

Een goed voorbeeld van de aanstekelijkheid van flow, zelfs op afstand, is ook te zien in de voetbalwereld.

Ken jij bijvoorbeeld die goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië nog? Hij nam de bal aan en de bal stuiterde alle kanten op, maar Dennis hield de bal onder controle en schoot hem erin. Die lenigheid van de benen zal ik nooit vergeten.

Wat ik ook nooit zal vergeten is het commentaar van Jack van Gelder. Dat was perfect en ook helemaal in de flow. De flow van het team sloeg over op de flow van Jack van Gelder.

Zelfs nu nog zijn er miljoenen mensen die dit fragment op YouTube bekijken omdat het commentaar van Jack van Gelder bijna net zo legendarisch is als de goal zelf. Misschien is de goal zelfs wel zo bekend doordat Jack van Gelder hysterisch in de flow het voetbal van zijn commentaar voorziet.

Daarbij geeft het commentaar ook duidelijk het gevoel weer van alle supporters thuis. Hierdoor krijgt deze voetbalwedstrijd en dan met name dit stukje voetbal onschatbare waarde wat betreft vermaak en dat is uiteindelijk waar het bij voetbal ook om draait.

Doordat het team in de flow raakte, raakt Jack van Gelder in de flow en dat zorgt ervoor dat het product, de live uitzending met commentaar, fenomenaal wordt. Misschien raakten zelfs de supporters thuis wel in de flow, juist door het commentaar in combinatie met het beeld.

Om jezelf aan te steken met flow voor je werk of zelfs voor je sportprestaties is het dus handig om met mensen om te gaan die al in de flow zitten. De aanstekelijke factor kan net dat duwtje in je rug zijn om de mentale knop naar je doel om te zetten.
 

De kans op mentaal scoren wordt veel groter als je je omringt met mentale topscoorders.

De flow voelen

Wat ook duidelijk wordt van dit kleine fragment is dat je de flow kunt voelen. In een team voel je de flow van elkaar aan en je weet dat het geweldig wordt. Nog voordat er wat gebeurt zegt Jack van Gelder al dat hij zo’n gevoel krijgt dat ze in de halve finale komen. Dat gevoel spreekt hem heel erg aan en hij uit het ook.

Dan geeft Frank de Boer opeens de pass, de pass van de eeuw eigenlijk want die was ook ontzettend goed en Dennis ontvangt hem en schiet hem erin.

Dat gevoel van de flow hebben, had het team op het veld aan, maar tijdens zo’n wedstrijd wordt duidelijk dat je de flow ook kunt zien of voelen als je niet eens meespeelt.

Als je terugkijkt naar het fragment zie je op het moment dat Jack van Gelder zijn verwachting uitspreekt hij eigenlijk niet eens weet wat gaat gebeuren. Frank de Boer had net zo goed iemand anders op het middenveld, of zelfs de verdediging kunnen aanspelen om het spel langzaam op te bouwen.

Als je nu naar voetbal kijkt is dat een techniek die het Nederlandse team graag gebruikt en waar vaak veel commentaar op is. Juist omdat bijvoorbeeld het Engelse voetbal zich kenmerkt door lange passen naar de spits, iets dat veel spannender is.

Frank de Boer, Dennis Bergkamp en de rest van het team hebben een duidelijk doel vlak voor het einde van de wedstrijd. Het scoren van die goal om in de halve finale te komen.

Als je voor je bedrijf of organisatie veel moet samenwerken is een gezamenlijk doel ook van belang om in die staat te komen en om de flow aan te voelen. Door iedereen een gezamenlijk doel te geven, of door jezelf een duidelijk doel te geven, kun je makkelijker in de flow raken.

Ken jij dat gevoel ook dat jij en je collega’s of andere mensen waarmee je samenwerkt alle processen opeens vloeiend doorlopen? Dat gevoel is toch super?

Focus verleggen naar doelen voor flow

Als je bij een groep wilt dat iedereen mentaal scoort is mentale innovatie van belang. Als je bijvoorbeeld wilt dat niet alleen jij, maar ook personeel of collega’s in de flow raken is het bepalen van doelen van belang.

Door een duidelijk doel te bepalen is de kans dat je in de flow raakt veel groter. Niets is een grotere dooddoener voor mentale innovatie als focus op hoe lang je werkdag nog duurt.

Als Ronald de Boer en Dennis Bergkamp met hun gedachten bij die laatste minuut waren geweest was de goal er misschien niet eens geweest. De kans is veel groter dat hun aandacht bij het spel lag en bij kansen die ze nog konden benutten.

Het fluitje geeft pas aan wanneer de wedstrijd over is, de laatste minuut in gaan betekent dat het nog doorgaat.

Tijd wordt vaak ook relatief gezien. Als je in de flow bent gaat het sneller en leuker voorbij dan als je uit de flow alleen naar de klok kijkt om te zien of het al 5 uur is.

Wil je meer weten over wat mentale innovatie en mentaal scoren voor jou kan betekenen? Bekijk dan eens de boeken op deze website of neem contact met me op.

Pin ook deze handige canvas als geheugensteuntje:

wat is flow