Vroeger droomde je er misschien van om topsporter of topmuzikant te worden, maar het talent ontbrak je. Dan kan je daardoor gedacht hebben dat je geen talent hebt, maar dat is niet waar. Iedereen heeft wel een talent. Je moet er alleen achter komen wat jouw talent is.

Talent hebben is super, want dan gaat alles je makkelijker af. Zo lijkt het ten minste. Bij talenten denken veel mensen aan het maken van muziek of sporters, maar dat zijn slechts een paar opvallende talenten. Een talent is eigenlijk iets waar je goed in bent of wat je makkelijk oppakt en dat kan van alles zijn.

Zo kan je goed zijn in het voeren van gesprekken of het maken van connecties, of helemaal wat anders. Een talent hebben heeft dus lang niet altijd met sport en muziek te maken, maar kan ook te maken hebben met hele normale alledaagse dingen.

Naast dat het talent iets is wat je makkelijk afgaat, vind je het ook nog leuk om ermee bezig te zijn[1]. Dit zorgt er vaak ook voor dat het een talent wordt, want je ontwikkelt dingen gewoon beter als je er tijd in stopt. Als je iets leuk vindt stop je er automatisch meer tijd in.

Het idee is dat mensen na 10.000 uur ergens aandacht aan te hebben besteed ze heel talentvol zijn in datgene. Bij 8.000 uur ben je ergens goed in en bij 5.000 uur ben je nog steeds een beginner. Wat ook erg van belang is, is om je werkgeheugen te ontwikkelen. Dat kan echt een groot verschil maken[2].

Dus je kunt talent ook ontwikkelen[3], als je hetgeen wat je doet maar leuk vindt. Na verloop van tijd kan je er dan heel goed in worden.

Wat zijn mijn verborgen talenten

Een verborgen talent kan een talent zijn dat je hebt ontwikkeld door tegenslagen in je leven[4]. Dit kunnen lessen zijn die je onbedoeld hebt meegekregen van je ouders. Als die bijvoorbeeld vaak werkten en jij veel alleen thuis was heb je het talent gevormd dat je voor jezelf kunt zorgen en jezelf kunt vermaken.

Verborgen talenten zijn dan bijvoorbeeld ook dat je goed dreigingen kunt inschatten, creatief bent in het vinden van oplossingen, mensen goed kunt begrijpen en goed kunt omgaan met veranderingen in je omgeving.

Een manier om je verborgen talenten te achterhalen is bijvoorbeeld nagaan wat je hebt ontwikkeld door bepaalde tegenslagen of dingen die je niet leuk vond in je leven.

Een oefening die veel mensen bijvoorbeeld uitvoeren is aangeven waar ze dankbaar voor kunnen zijn, zoals:

“Ik ben dankbaar dat ik zelf voor mijn rijbewijs heb betaald, want daardoor kan ik goed sparen en neem ik verantwoordelijkheid.”

“Ik ben dankbaar dat mijn ouders mij naar de voetbal hebben gestuurd ondanks dat ik het niet echt wilde, want nu ben ik een goede teamplayer.”

Dit soort dankbaarheidsoefeningen kunnen je bewust maken van verborgen talenten.

Talenten ontwikkelen

Als je je eenmaal bewust bent van je verborgen talenten of talenten die je wilt ontwikkelen kan je ermee aan de slag gaan. Onderzoek laat zien dat het hebben van een groei mindset handig is om je talent verder te ontwikkelen. Dan geloof je namelijk dat je er iets aan kunt doen en dat talent niet iets is dat je toevallig wel of niet hebt. Dit vertrouwen in het kunnen beïnvloeden van talent is ook iets wat veel topsporters gebruiken om nog beter te worden (bron 3).

Je kunt kinderen stimuleren om een groei mindset te krijgen door de moeite die kinderen doen en het proces om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen te belonen. Dit is ook iets wat jij voor jezelf kunt doen. Heb je een cursus gevolgd, iets gedaan of een uurtje een boek gelezen? Beloon jezelf dan voor de moeite die je hebt gedaan, ongeacht het wel of niet behaalde succes.

Dat zorgt er namelijk voor dat je die moeite doen ook leuk vindt en dat bevordert de ontwikkeling van je talent.

Daarnaast kan je ook samenwerken met talentvolle mensen en elkaar op die manier inspireren om het beste uit jezelf naar boven te halen[5].

Je werkgeheugen trainen is ook een goede manier om nog meer uit je talent te halen (bron 2), maar hoe doe je dat? Specifieke taken kunnen je helpen om je werkgeheugen te verbeteren. Bijvoorbeeld opdrachten die je geheugen activeren, waarbij je geleerde informatie weer naar boven moet halen[6].

(Verborgen) talenten laten zien

Als je weet wat je talenten zijn en je die verder wilt ontwikkelen, of al hebt ontwikkeld, is het leuk om je talenten te laten zien. Je kunt bijvoorbeeld op je werk nagaan of er opdrachten of klussen zijn die passen bij je talenten en daarmee aan de slag gaan.

Wanneer dat soort werk niet direct voor handen ligt kan je ook kijken hoe jouw talent een toevoeging kan zijn voor het bedrijf en kan je gaan jobcraften. Je bedenkt dan als het ware een opdracht die waarde toevoegt aan het bedrijf en die past bij jouw talenten. Dan kan je ermee aan de slag gaan, al dan niet in overleg met een leidinggevende. Dit is afhankelijk van jouw positie binnen het bedrijf.

Is je verborgen talent iets wat helemaal niets met je werk te maken heeft en wat je onmogelijk kunt koppelen? Dan kan je dit ook zien als kans om naast je werk iets te doen om jezelf te ontwikkelen en misschien zelfs nog een stroom van inkomsten of gewoon levensgeluk te genereren.

Het is voor je welzijn erg belangrijk dat je ook dingen doet waar je oprecht gelukkig van wordt en uiteindelijk is dat ook beter voor je loopbaan. Zeker als je je werk ziet als werk en niet iets waar je gelukkig van wordt is het belangrijk om een hobby naast je werk te hebben om depressie te voorkomen. Ook als je een 60-urige werkweek hebt. Dit is belangrijk voor je welzijn[7].

Wil je meer weten over het achterhalen van jouw talenten en hoe je die kunt gebruiken in je carrière? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

[1] https://www.actionresearch.net/writings/gei2015/kate.pdf

[2] https://immagic.com/eLibrary/ARCHIVES/GENERAL/GENPRESS/N111119H.pdf

[3] http://assets.ngin.com.s3.amazonaws.com/attachments/document/0005/2397/Mindsets.pdf

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364661320300875

[5] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00197851111137825/full/html

[6] https://link.springer.com/article/10.3758/s13423-010-0034-0

[7] https://www.mdpi.com/1660-4601/16/24/4980